Nemzetközi foci

Összezavarta Blatter az oroszokat

A FIFA elnöke kevesebb stadiont akar a 2018-as oroszországi világbajnokságon.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Mind az orosz sajtó, mind az Orosz Labdarúgó Szövetség meglepődve hallgatta Sepp Blatter, a FIFA elnökének szavait a brazíliai világbajnokság záró sajtótájékoztatóján.

Mint ismert, a következő vébének Oroszország ad otthont, s az előzetes tervek szerint 12 stadionban bonyolítja le a tornát. Blatter azonban elmondta, a tervezett 12 helyett szeretné, ha csak tíz stadionban zajlanának a mérkőzések, ennél több arénára nincs szükség.

– Oroszországban szeretik a labdarúgást, de szeptemberben megbeszéléseket folytatunk arról, hogy valóban szükséges-e a tizenkét stadion, vagy le tudjuk redukálni tízre a számot – szögezte le Joseph Blatter. – Nyilvánvaló, hogy egy világbajnokság megrendezése nagy munka, mind a házigazdának, mind a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek. A FIFA szeme előtt már a 2018-as világbajnokság rebeg, s az a célunk, hogy ésszerű keretek között egy teljesen átlátható, ellenőrizhető eseményt hozzunk létre. Nem szeretnénk abba a helyzetbe kerülni, mint a dél-afrikai vébé után, hogy a torna végeztével a házigazda két-három stadiont nem tudott hasznosítani.

Blatter valószínűleg azért adott hangot ennek az ötletnek, mert pár nappal ezelőtt az orosz sportminiszter, Valerij Mutko kijelentette, nem haladnak jó ütemben a stadionfejlesztések Oroszországban. Ennek ellenére Blatter szavai meglepték az oroszokat

– Most hallottam először erről, semmit sem tudtunk Blatter ezen tervéről korábban – mondta Alexei Sorokin, a 2018-as világbajnokság pályázati bizottságának vezetője.

Oroszország a tervek szerint 11 város 12 stadionjában adna otthont a következő világbajnokságnak. A kormány húszmilliárd dollárt költene a rendezésre, majdnem kétszer annyit, mint amennyit az eddigi legdrágább, 2014-es brazíliai vébére (13 milliárd dollár) költöttek a szervezők.

Olvasói sztorik