Nemzetközi foci

Elsírta magát a tizenegyesek előtt

Júlio Cesarnak csapattársai és a vezetők hite adott erőt a Chile elleni tizenegyespárbajban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Júlio Cesar, a brazil válogatott kapusa mentette meg hazája becsületét a világbajnokság nyolcaddöntőjében: a hálóőr a rendes játékidőben egy óriási bravúrral tartotta életben csapatát, majd a tizenegyespárbajban is megbabonázta ellenfeleit. Két lövést hárított, majd az utolsó körben a kapufa segítette ki, így nyert Brazília 3-2-re.

Cesar a találkozó után a FIFA hivatalos honlapjának adott interjút. A kapus elmondta, a lövések előtt még a könnyeivel kellett küszködnie, annyira meghatotta a társak biztatása.

– A kapitány hite miatt tudtam nyugodt maradni az elmúlt időszakban – mondta a Queens Park Rangersben való mellőzöttségéről Júlio Cesar. – Ez nagyon megkönnyítette a munkát számomra, jobban tudtam koncentrálni. Megértem viszont a kételkedőket is: ha nem játszol a klubcsapatodban, mindig nagy kérdés, hogy a válogatottnak hasznára tudsz-e lenni.

A büntetőpárbaj előtt sok dolog átfutott Cesar gondolataiban: eszébe jutott a 2010-es vébén, a hollandok ellen elkövetett hibája; a kivédett tizenegyes Uruguay ellen a tavalyi Konföderációs Kupán; valamint nagynénje Duque de Caxias-i házának nappalija is, ahol az 1994-es vébé-döntőt nézte.

– Abban a szobában néztem az 1994-es döntőt. A tizenegyespárbaj előtt sok minden eszembe jutott, köztük az a finálé is – talán azért is, mert Claudio Taffarel, a brazil válogatott akkori kapusa a példaképem. A rúgások előtt odajöttek hozzám a csapattársaim, s mindannyian elmondták, bíznak bennem, motiváltak, támogattak. Nagyon elérzékenyültem, nem is bírtam visszatartani a könnyeimet.

Dani Alves, a brazil válogatott védője elmondta, nem kellettek szavak ahhoz, hogy jelezzék kapusuknak, maximálisan hisznek benne.

– Nem kellett mondanunk semmit sem, hiszen tudta, hogy hiszünk a képességeiben – mondta Alves. – Mindannyian tudtuk, hogy eljött Julio pillanata. Ezért nem is lényeges, mit mondtunk neki a rúgások előtt, csak a hit számított. Nem is emlékszem, hogy személy szerint mit mondtam oda neki.

Víctor, a csapat második számú kapusa elmondta, sokat elemezték a meccs előtt a chilei rúgókat.

– A párbaj előtti percekben már nincs helye sok beszédnek. Egyszerűen csak meg kell nyugtatni a kapust – tette hozzá Víctor. – A mérkőzést megelőzően sokat elemeztük a chilei pontrúgókat. Például Mauricio Pinilla esetében láttuk, hogy sokszor középre lövi a labdát. Ez az a pillanat, amikor megmutatkozik egy kapus nagysága: a nagy nyomás ellenére Júlio középen maradt, megvárta a lövést, és sikerült is hárítania.

A sajtótájékoztató végén a brazilok csapatkapitánya, Thiago Silva is megszólalt.

– Nem tudom, ki lőtte be és ki hagyta ki a tizenegyesét – mondta a csapatkapitány. – Azt sem tudom, hogy hogyan zajlott a párbaj, nem láttam belőle semmit, nem voltam elég bátor ahhoz, hogy nézzem.

Olvasói sztorik