Yepes helyére pályázik

Az Atalantában pallérozódó Kecskés Ákos szeretne felkerülni a bergamói klub felnőtt csapatába.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Keveset hallani hazánkban az olasz Atalantában pallérozódó Kecskés Ákosról. A 18 éves magyar középhátvéd a Tisza Volánban nevelkedett, és 14 évesen igazolta le a Serie A-ban szereplő bergamói klub. A fiatal játékos végigjárta a szamárlétrát, és a legutóbbi szezonban a kék-feketék Primavera-csapatában szerepelt, de barátságos mérkőzésen a felnőttek között is bemutatkozott. A már profi szerződéssel rendelkező Kecskés Ákos a DigiSport televízió csütörtök regglei műsorában beszélt jövőbeli terveiről.

– Meddig tart Bergamóban a nyári szünet?
– Most egy hónapig itthon vagyok, és édesapámmal részt veszek a hódmezővásárhelyi lábtenisz tornán – kezdte az U18-as válogatott alapembere, Kecskés Ákos.

– A télen azt a célt tűzte ki, hogy az új szezontól felkerüljön az első csapathoz. Ilyen szempontból hogy sikerült a tavasz?
– Barátságos mérkőzésen már játszottam az első csapatban. A tavasz második fele sajnos nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, de az utolsó meccseken már újra formába jöttem és jól ment a játék. Nem tudom, hogy ez elég lesz-e ahhoz, hogy a felnőttekkel kezdjem meg a felkészülést. Ez a szakmai stábon és a vezetőedzőn is múlik.

– A felnőtteknél játszik Mario Yepes, aki a kolumbiai válogatott alapembere. Sokat lehet tőle tanulni?
– Rengeteget! Yepes nagyon jó játékos, és sokat segít. Szimpatikus és segítőkész mindenkivel.

– Azt szokták mondani, ha valaki középhátvéd, akkor a legjobb iskola Olaszország…
– Ezzel teljesen egyetértek. A mentalitásukat nagyon szeretem, ez azt jelenti, hogy mindig nyerni kell, mindig a győzelemre kell törekedni.

– Hosszútávon is tetszetős közeg lehet az Atalanta?
– Természetesen! A várost is nagyon szeretem, illetve a csapatot és a szurkolókat. Szerintem egy kiváló klubról van szó. Tavaly írtunk alá egy profi szerződést, ami már a Serie A-s csapathoz szól, és kétezer-tizenhat júniusáig érvényes. A következő szezon végén fog sok minden eldőlni, az olasz csapatok ilyenkor általában kölcsönadják a fiatal védőket a Serie B-be, vagy a harmadosztályba, és akik arra alkalmasok, azokat egy-két év után visszaviszik.

– Lehetséges forgatókönyv lehet, hogy jövőre egy másod- vagy harmadosztályú csapathoz megy kölcsönbe, majd Yepes helyére visszatér?
– Igen, erősen gondolkozom ezen. Az is eszembe jutott, hogy országot is váltanék arra az egy vagy két évre, és utána mennék vissza. Ez a klubtól is függ, hogy ők mit akarnak.

– Melyik ország lenne megfelelő átmenetileg?
– Németország vagy Hollandia, ahol a fiatalokat jobban favorizálják. Olaszországban a belső védők életkora huszonöttől felfelé kezdődik. Nálunk a felnőtt csapatba minden középhátvéd több mint harminckét éves. Nem fiatalok, de sokat lehet tanulni tőlük.

– Átmenetileg váltana, de a Serie A és Olaszország a nagy álom, ahol majd szeretne játszani?
– Igen, de azért a Bundesligában is szívesen játszanék.

– A chilei válogatott Carmona szintén az Atalantában futballozik…
– Ő is remek játékos. A technikai tudása kiváló, agresszív, és szerintem ő az Atalanta egyik legjobb játékosa.