Nemzetközi foci

Felpörög-e Ronaldo?

A portugálok igencsak szenvednének a németek, Ghána és az USA ellen legnagyobb sztárjuk nélkül.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hamarosan kezdődik a brazíliai világbajnokság. Az egy hónapon keresztül zajló futballünnep előtt nyolcrészes sorozatban tekintjük át a torna csoportjait. A hetedik részben a G-jelű négyes, vagyis Németország, Ghána, az Egyesült Államok és Portugália kerül terítékre.

A németeket sem kerülte el a sérülés

Németország minden világbajnokságnak esélyesként vág neki, és ez most sincs másként. A Nationalelf az 1966 és 2010 között rendezett 12 tornán kilenc alkalommal érmet szerzett, igaz, a legutolsó elsőségét 1990-ben ünnepelhette. Legutóbbi két tornáján bronzérmes lett, míg 2002-ben ezüstöt vihetett haza.

A selejtezőket gond nélkül vette, tíz meccsén kilenc győzelem és egy döntetlen volt a mérlege. Utóbbi pontvesztés is a blama kategóriába tartozott: a Svédország elleni, hazai selejtezőjén úgy ért el 4-4-es döntetlent, hogy a 62. percben még 4-0-ra vezetett. A selejtezők során 36 gólt lőtt a Joachim Löw kapitány által összeállított együttes, és mindössze tíz gólt kapott (amelyből hetet a Zlatan Ibrahimovic vezette svéd csapat jegyzett).

A keret természetesen a Bayern München, Borussia Dortmund tengelyre épül: a két Bundesliga-sztárklub összesen 11 játékost ad a válogatottba, míg a többi német klubot összesen öten képviselik, és persze akad néhány légiós is. A németeket sem kerülte el a sérülés: a csapat dortmundi támadó középpályása, Marco Reus az örmények elleni utolsó félkészülési mérkőzésen szenvedett bokaszalag-szakadást, így kihagyja a tornát. Löw a sérülésre reagálva húzott egy váratlant: a támadószekció erősítése helyett egy védőt, Shkodran Mustafit hívta be a keretbe.

Németország 23 fős kerete

Kapusok: Manuel Neuer (Bayern München), Roman Weidenfeller (Borussia Dortmund), Ron-Robert Zieler (Hannover 96)

Védők: Jérome Boateng (Bayern München), Philipp Lahm (Bayern München), Erik Durm (Borussia Dortmund), Kevin Grosskreutz (Borussia Dortmund), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Benedikt Höwedes (Schalke 04), Per Mertesacker (Arsenal), Shkodran Mustafi (Sampdoria – olasz)

Középpályások: Julian Draxler (Schalke 04), Matthias Ginter (SC Freiburg), Mario Götze (Bayern München), Toni Kroos (Bayern München), Bastian Schweinsteiger (Bayern München), Christoph Kramer (Mönchengladbach), Sami Khedira (Real Madrid), Mesut Özil (Arsenal)

Támadók: Miroslav Klose (Lazio), Thomas Müller (Bayern München), Lukas Podolski (Arsenal), André Schürrle (Chelsea)

Tovább javít Ghána?

Ghána 2006-ban debütált a világbajnokságon, és 2010-ben sem maradt le a tornáról, sőt a 2006-os nyolcaddöntőbeli szereplést azonnal felülmúlta egy negyeddöntős helyezéssel – utóbbi alkalommal Uruguay jelentette a végállomást, tizenegyesek után. A mostani selejtezőben kiemeltként magabiztosan nyerte csoportját, majd a rájátszásban Egyiptom ellen egy győzelem (6-1), egy vereség (1-2) mutatóval jutott ki a világbajnokságra.

Akwasi Appiah kapitány főként a légiósokra támaszkodik: 23 fős keretéből 18-an szerepelnek európai bajnokságokban, négy játékos érkezik Afrikából, míg az emírségekből Asamoah Gyan kapott meghívót. Nagy nevekből Ghána esetében sincs hiány: Gyan mellett ott lesz a Juventus légiósa, Kwado Asamoah, a Milanból Michael Essien és Sulley Muntari, vagy a német Schalkéból Kevin-Prince Boateng.

Ghána 23 fős kerete

Kapusok: Stephen Adams (Aduana Stars), Fatau Dauda (Orlando Pirates – dél-afrikai), Adam Kwarasey (Strömsgodset – norvég)

Védők: Harrison Afful (Espérance – tunéziai), John Boye (Rennes – francia), Samuel Inkoom (Plataniasz – görög), Jonathan Mensah (Evian TG – francia), Daniel Opare (Standard Liege – belga), Rashid Sumaila (Mamelodi Sundowns – dél-afrikai)

Középpályások: Afriyie Acquah (Parma – olasz), Albert Adomah (Middlesbrough – angol), Emmanuel Agyemang-Badu (Udinese – olasz), Kwadwo Asamoah (Juventus – olasz), Christian Atsu (Vitesse – holland), André Ayew (Olympique Marseille – francia), Michael Essien (AC Milan – olasz), Rabiu Mohammed (Kubany Krasznodar – orosz), Sulley Muntari (AC Milan – olasz), Wakaso Mubarak (Rubin Kazany – orosz)

Támadók: Jordan Ayew (Sochaux – francia), Kevin-Prince Boateng (Schalke 04 – német), Asamoah Gyan (al-Ain – egyesült emírségekbeli), Majeed Waris (Valenciennes – francia)

A fiatalokra építi a védelmét Klinsmann

Az Egyesült Államok válogatottja könnyedén vette selejtezőcsoportját, köszönhető ez annak is, hogy a legnagyobb riválisnak számító Mexikó igencsak gyengélkedett. Odahaza gólt sem kapott az öt találkozóján, mindet megnyerte, idegenben viszont Honduras és Costa Rica is legyőzte, míg Mexikóban csak 0-0-s döntetlenre volt képes.

Az USA mindig is sötét lóként vágott neki a tornáknak: 1990 óta rendszeres résztvevőnek számít, és minden második szereplése alkalmával tovább is jutott a csoportjából. 1994-ben és 2010-ben a nyolcad-, 2002-ben a negyeddöntő jelentette a végállomást, de ha a sormintát követi a mostani csapat, akkor ezúttal ugyanúgy nem jut tovább a négyeséből, mint 1990-ben, 1998-ban és 2006-ban.

Kapus, középpályás és csatárposzton a rutin van fölényben Jürgen Klinsmann keretében – a 35 éves kapus, Tim Howard mellett ott lesz a 34 esztendős Nick Rimando, az egyaránt 32. évét taposó Jermaine Jones, Brad Davis és Kyle Beckerman, valamint a két 31 éves támadó, Clint Dempsey és Chris Wondolowski is. A védelemben viszont DaMarcus Beasley-n kívül nem találunk harminc évnél idősebb játékost, sőt 26. életévét is csak két kollégája, Matt Besler és Geoff Cameron lépte át.

Az USA 23 fős kerete

Kapusok: Brad Guzan (Aston Villa – angol), Tim Howard (Everton – angol), Nick Rimando (Real Salt Lake)

Védők: DaMarcus Beasley (Puebla – mexikói), Matt Besler (Sporting Kansas City), John Brooks (Hertha – német), Geoff Cameron (Stoke City – angol), Timmy Chandler (Nürnberg – német), Omar Gonzalez (LA Galaxy), Fabian Johnson (Hoffenheim – német), DeAndre Yedlin (Seattle Sounders FC)

Középpályások: Kyle Beckerman (Real Salt Lake), Alejandro Bedoya (Nantes – francia), Michael Bradley (Toronto FC – kanadai, MLS), Brad Davis (Houston Dynamo), Mix Diskerud (Rosenborg – norvég), Julian Green (Bayern München – német), Jermaine Jones (Besiktas – török), Graham Zusi (Sporting Kansas City)

Támadók: Jozy Altidore (Sunderland – angol), Clint Dempsey (Seattle Sounders FC), Aron Johannsson (AZ Alkmaar – holland), Chris Wondolowski (San Jose Earthquakes)

Teljesen felépült Ronaldo?

A négyest a portugál válogatott zárja (vagy éppen majd az első helyen végez…), így igazán erősnek mondható ez a csoport. Cristiano Ronaldóék pótselejtezőn vívták ki a szereplést, miután Oroszország mögött csak a második helyen zárták az F-csoportot. Az első helyet az Izrael elleni, utolsó előtti fordulóban elért 1-1-es döntetlenjével veszítette el, s ez majdnem a vébé-szereplésbe került, ugyanis a hasonló játékerőt képviselő Svédország ellen kellett pótselejteznie. Ronaldo és Zlatan Ibrahimovic csatáját azonban előbbi nyerte (Portugália odahaza 1-0-ra nyert Ronaldo góljával, majd idegenben hármat lőtt a madridi klasszis, míg Ibrahimovic kétszer volt eredményes), így 4-2-es összesítéssel kijutott a vébére.

Paulo Bento kapitány kerete erős, minden részében sztárokat vonultat fel, az viszont tény, hogy a csapat játéka egyértelműen az aranylabdás támadóra, Cristiano Ronaldóra épül. Az viszont kérdéses, hogy mennyire sikerül felpörögnie a vébére, hiszen sérülése miatt csupán egy találkozón lépett pályára a vébé előtti felkészülési mérkőzéseken. A csapatnál aggódnak, csakúgy, mint klubjánál, a Real Madridnál, hiszen ha ismét megsérül, arra a szezonja mehet rá.

Portugália 23 fős kerete

Kapusok: Beto (Sevilla – spanyol), Eduardo (SC Braga), Rui Patrício (Sporting)

Védők: André Almeida (Benfica), Bruno Alves (Fenerbahce – török), Fábio Coentrao (Real Madrid – spanyol), Joao Pereira (Valencia – spanyol), Neto (Zenit – orosz), Pepe (Real Madrid – spanyol), Ricardo Costa (Valencia – spanyol)

Középpályások: Joao Moutinho (Monaco – francia), Miguel Veloso (Dinamo Kijev – ukrán), Raul Meireles (Fenerbahce – török), Rúben Amorim (Benfica), William Carvalho (Sporting)

Támadók: Cristiano Ronaldo (Real Madrid – spanyol), Éder (SC Braga), Hélder Postiga (Lazio – olasz), Hugo Almeida (Besiktas – török), Nani (Manchester United – angol), Rafa (SC Braga), Varela (FC Porto), Vieirinha (Wolfsburg – német)

Olvasói sztorik