Nemzetközi foci

Három csapat csatázik

Costa Rica nehezen rúghat labdába az Uruguay, Olaszország, Anglia trió mellett a D-csoportban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hamarosan kezdődik a brazíliai világbajnokság. Az egy hónapon keresztül zajló futballünnep előtt nyolcrészes sorozatban tekintjük át a torna csoportjait. A negyedik részben a D-jelű négyes, vagyis Uruguay, Anglia, Olaszország és Costa Rica kerül terítékre.

Utóbbi együttesnek várhatóan a pontszerzésre sem lesz sok esélye, viszont a másik három, egyaránt vébé-arannyal büszkélkedő válogatott közül szinte lehetetlenség megjósolni a két továbbjutót.

Megharcolt a továbbjutásért Uruguay

Uruguay a négy évvel ezelőtti, dél-afrikai tornán az elődöntőig menetelt, ahol Hollandiával szemben maradt alul – majd a bronzcsatát 3-2-re veszítette el a németek ellen. Óscar Tabárez csapata azonban alaposan ráijesztett a szurkolókra a selejtezők alatt: pocsékul ment a játék, sokáig úgy tűnt, ki sem jut a vébére. Aztán a hajrá parádésra sikeredett – utolsó öt mérkőzéséből négyet megnyert, a többi közt legyőzte a csoportelső argentinokat –, így interkontinentális pótselejtezőn, Jordániát kiejtve (5-0) kvalifikálta magát a tornára.

A dél-amerikaiak kerete kimondottan erős, a futballisták zöme az angol, a spanyol és az olasz élvonalban edződik. Luis Suárez, az angol Liverpool sztárja idén 33 bajnokin 31 gólt szerzett, ám nem sokkal a vébé előtt artroszkópos műtéten esett át, így kérdéses a játéka. A kapitány azonban bízik a felépülésében, így a kulcsember is tagja a szűkített keretnek.

Uruguay 23 fős kerete

Kapusok: Fernando Muslera (Galatasaray – török), Martín Silva (Vasco Da Gama – brazil), Rodrigo Munoz (Libertad – paraguayi)

Védők: Diego Lugano (West Bromwich Albion – angol), Diego Godín (Atlético Madrid – spanyol), José Maria Giménez (Atlético Madrid – spanyol), Martin Cáceres (Juventus – olasz), Maximiliano Pereira (Benfica – portugál), Jorge Fucile (Porto – portugál), Sebastian Coates (Nacional)

Középpályások: Egidio Arévalo Ríos (Morelia – mexikói), Walter Gargano (Parma – olasz), Diego Pérez (Bologna – olasz), Álvaro González (Lazio – olasz), Álvaro Pereira (Sao Paulo – brazil), Cristian Rodríguez (Atlético Madrid – spanyol), Gastón Ramírez (Southampton – angol), Nicolás Lodeiro (Botafogo – brazil)

Támadók: Luís Suárez (Liverpool – angol), Edinson Cavani (PSG – francia), Diego Forlán (Cerezo Oszaka – japán), Cristian Stuani (Espanyol – spanyol), Abel Hernández (Palermo – olasz)

Negyedszázada semmi

Anglia régóta nem alkotott maradandót a világbajnokságon – legutóbb 1990-ben jutott el az elődöntőig, ám végül a negyedik helyet szerezte meg, azóta viszont csak egy 2002-es és 2006-os negyeddöntőbeli szereplést tud felmutatni, mint legjobb eredmény. Roy Hodgson szövetségi kapitány rendesen átalakította a keretet, a négy évvel ezelőtti csapatból alig-alig maradt valaki. A tréner több fiatalnak is bizalmat szavazott, akik lendületet adhatnak a háromoroszlánosoknak.

A selejtezőket ugyan veretlenül vette a csapat (hat győzelem és négy döntetlen volt a mérlege a H-csoportban), az ukránok elleni versenyfutás viszont így is csak az utolsó fordulóban dőlt el – az angolok legyőzték Lengyelországot, így a rivális hiába ütötte ki San Marinót, megmaradt az egypontos különbség.

A keret egy kivétellel természetesen az angol bajnokságra épül, csupán a skót Celitc kapusa, Fraser Forster kapott meghívót a külföldön játszó játékosok közül. Hodgson nagy nevekből válogathat, és a torna előtt több nyilatkozatában jelezte is, senkinek, még Wayne Rooney-nak sincs bérelt helye a kezdőcsapatban.

Anglia 23 fős kerete

Kapusok: Fraser Forster (Celtic – skót), Ben Foster (West Bromwich Albion), Joe Hart (Manchester City)

Védők: Leighton Baines (Everton), Phil Jagielka (Everton), Gary Cahill (Chelsea), Glen Johnson (Liverpool), Luke Shaw (Southampton), Chris Smalling (Manchester United)

Középpályások: Ross Barkley (Everton), Steven Gerrard (Liverpool), Jordan Henderson (Liverpool), Adam Lallana (Southampton), Frank Lampard, James Milner (Manchester City), Alex Oxlade-Chamberlain (Arsenal), Raheem Sterling (Liverpool), Jack Wilshere (Arsenal), Phil Jones (Manchester United)

Támadók: Rickie Lambert (Southampton), Wayne Rooney (Manchester United), Daniel Sturridge (Liverpool), Daniel Welbeck (Manchester United)

Feledtetnék az előző szereplést

Olaszország könnyedén vette a B-jelű selejtezőcsoportot, igaz ugyanolyan mutatókkal zárt, mint az angol csapat. A körbeveréseknek köszönhetően azonban nem forgott veszélyben a sima továbbjutása. A 2010-es világbajnoki égés után – címvédőként utolsóként zárt Paraguay, Szlovákia és Új-Zéland mögött – az Európa-bajnokságon már jelezte, összeszedte magát a csapat, és csupán a döntőben talált legyőzőre a spanyolokkal szemben.

A gárda gerince adott: Cesare Prandelli szövetségi kapitány nem húzta meg a teljes fiatalítást, így bizony nem egy rutinos, harminc év felett járó futballista kapott helyet a keretben. A többi közt ott lesz a tornán a 36 éves csapatkapitány, Gianluigi Buffon, a 33 éves védő, Andrea Barzagli és a 35. születésnapját nemrég ünneplő Andrea Pirlo is. Sok múlhat azon, hogy a csapat egyik legjobb támadója, Mario Balotelli éppen milyen kedvében lesz, hiszen ha a balhés olasz a futballra koncentrál, nagyon megkeserítheti az ellenfelek védőit.

Az olaszokra olykor jellemző álmos kezdés most végzetes lehet, hiszen rögtön Anglia ellen nyitják a tornát, így hamar ponthátrányba kerülhetnek, ha nem figyelnek oda.

Olaszország 23 fős kerete

Kapusok: Gianluigi Buffon (Juventus), Salvatore Sirigu (PSG – francia), Mattia Perin (Genoa)

Védők: Ignazio Abate (Milan), Andrea Barzagli (Juventus), Leonardo Bonucci (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Matteo Darmian (Torino), Mattia De Sciglio (Milan), Gabriel Paletta (Parma)

Középpályások: Alberto Aquilani (Fiorentina), Antonio Candreva (Lazio), Daniele De Rossi (Roma) Claudio Marchisio (Juventus), Thiago Motta (PSG – francia), Marco Parolo (Parma), Andrea Pirlo (Juventus), Marco Verratti (PSG – francia)

Támadók: Mario Balotelli (Milan), Antonio Cassano (Parma), Alessio Cerci (Torino), Ciro Immobile (Torino), Lorenzo Insigne (Napoli)

Szegény Costa Rica

Bár előre leírni egyetlen csapatot sem szabad, sok mindent elmond Jorge Luis Pinto szövetségi kapitány vébé előtti nyilatkozata, melyben a tisztes helytállást jelölte meg célként csapatának.

Ezzel szembemegy, hogy Costa Rica az Egyesült Államok mögött másodikként jutott tovább Észak- és Közép-Amerika selejtezőcsoportjából. Bravúros szereplését főként kiváló hazai formájának köszönhette: mind az öt találkozóját megnyerte, de emellett idegenben is csak két 1-0-s veresége volt a csoportelső USA, illetve a másik továbbjutó Honduras ellen.

Tizennégy külföldön játszó játékossal érkezik Brazíliába: közülük tizenegy légióskodik Európában – érdekesség, hogy négyen is a skandináv bajnokságokban találtak csapatot –, míg az Egyesült Államokban hárman bizonyítanak.

Costa Rica 23 fős kerete

Kapusok: Keilor Navas (Levante – spanyol), Patrick Pemberton (Alajuelense), Daniel Cambronero (Herediano)

Védők: Johnny Acosta (Alajuelense), Giancarlo González (Columbus Crew – egyesült államokbeli), Michael Umana (Saprissa), Óscar Duarte (FC Bruges – belga), Waylon Francis (Columbus Crew – egyesült államokbeli), Heiner Mora (Saprissa), Junior Díaz (Mainz – német), Christian Gamboa (Rosenborg – norvég), Roy Miller (New York Red Bulls – egyesült államokbeli)

Középpályások: Celso Borges (AIK – svéd), Christian Bolanos (Köbenhavn – dán), Esteban Granados (Herediano), Michael Barrantes (Aalesund – norvég), Yeltsin Tejeda (Saprissa), Diego Calvo (Valerenga – norvég), José Miguel Cubero (Herediano)

Támadók: Bryan Ruiz (PSV – holland), Joel Campbell (Olimpiakosz Pireusz – görög), Randall Brenes (Cartaginés), Marco Urena (Kubany Krasznodar – orosz)

Olvasói sztorik