Nemzetközi foci

„Mindannyian majmok vagyunk”

Több magyar és külföldi híresség is csatlakozott a banánnal tiltakozók közösségéhez.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Mint ismert, a spanyol élvonal 34. fordulójában, a Villareal–Barcelona mérkőzésen egy szurkoló banánnal dobta meg a vendégek színes bőrű játékosát, Daniel Alvest. A katalánok brazil védője azonban nem esett kétségbe, nem sértődött meg, sőt mielőtt elvégezte volna a szögletet, el is fogyasztotta a neki szánt gyümölcsöt.

A dobálás nagy felháborodást váltott ki a közvéleményben, ám Dani Alves higgadt reakciója sem maradt következmények nélkül: híres sportolótársak, közszereplők tesznek közzé banánevős képeket az interneten, ezzel tiltakozva a rasszizmus ellen. Alig egy hét alatt rengeteg ilyen fotó látott napvilágot, ezekből szemezgettünk néhányat.

https://www.youtube.com/watch?v=_Zcvvd4llyE

A többi közt az argentin férfi és a brazil női válogatott két klasszisa, Sergio Aguero és Marta Vieira da Silva is fényképezőt ragadott, illetve Alves csapattársa, Neymar is pózol, ő ráadásul kisfiával készített közös fotót. Ugyanígy tett a szentpétervári Zenit gólzsákja, Hulk is, aki egy családi képet töltött fel az Instagramra, és az angol Tottenham két labdarúgója, Mousa Dembele, valamint Nacer Chadli is kamera elé állt egy-egy banánnal a kezében.

Ugyanígy tett Larissa Riquelme is. A paraguayi modell a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon tett szert nagy hírnévre, amikor kijelentette: amennyiben csapata megnyeri a vébét, meztelenül fut végig a főváros, Asunción utcáin. A csapat idő előtt kiesett, így a futás elmaradt, ám a ruha végül egy magazin fotózásán lekerült a hölgyről, aki ezúttal is pikáns módon fejezte ki rasszizmus elleni ellenszenvét.

A magyarok is beszálltak

Nem csak külföldi sztárok csatlakoztak a mozgalomhoz: idehaza az Diósgyőr–Ferencváros Ligakupa-elődöntő visszavágón például a két csapat egy transzparenst feszített ki maga elé a „We are all monkeys” (Mindannyian majmok vagyunk) felirattal. Az esettel kapcsolatban Demkó Norbert, a DVTK sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, a DVTK keretében régóta szerepelnek színes bőrű játékosok, közülük sokan váltak közönségük kedvencévé. Mivel a világ stadionjaiban továbbra is jelen van a rasszizmus, úgy döntöttek, hogy szeretnének valamilyen formában csatlakozni a mozgalomhoz.

A legmagasabban jegyzett magyar kosárlabdázó, az afrikai édesapától és magyar édesanyától származó Hanga Ádám (Laboral Kutxa) is posztolt egy képet saját Facebook-oldalára, amelyen csapattársaival tiltakozik.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik