Nemzetközi foci

Gulácsi csapata simán verte az Ajaxot

Köteles László bravúrjai is kellettek a Genk döntetlenjéhez; a Salzburg 3-0-ra nyert.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Rangadó.hu minden héten jelentkezik légiós-körkép rovatával, amelyben a külföldön szereplő honfitársaink teljesítményét összegezzük. Csütörtök este két magyar kapus is pályára lép az Európa Liga rájátszásának első körében, ahol a legjobb 16 közé kerülésért küzdenek a csapatok.

Köteles Lászlóval a kapuban állt fel a belga bajnokságban hatodik helyen álló KRC Genk a komoly anyagi gondokkal küzdő, és szétesőfélben lévő Anzsi Mahacskala otthonában. Érdekesség, hogy az oroszok december eleje óta mindössze egy edzőmeccset játszottak.

A találkozót a hazaiak kezdték jobban, a belgák magyar hálóőre azonban jól állta a sarat, és magabiztosan húzott le egy-két veszélyesebb beadást. Az első félidő derekán hatalmas Anzsi lehetőség maradt ki, Buharov pár centivel fejelt a jobb kapufa mellé, így Köteles jöhetett kirúgással. Az első játékrészben nem láthatott túl sok helyzetet a publikum, így 0-0-s állással mentek a csapatok az öltözőbe.

A fordulás után megint az Anzsi futballozott veszélyesebben, és csak Kötelesnek köszönhetően nem szerzett vezetést az 57. percben. Egy jó beadást ismét Buharov fejelt kapura, de a magyar portás reflexmozdulattal hárított. Tíz perccel később az előbb szituáció ismétlődött meg, Köteles azonban ezúttal is a helyén volt, és hatalmas bravúrral védte az orosz támadó fejesét. Jó kapusnak szerencséje is van – tartja a mondás, és ez most Köteles László esetében is bebizonyosodott.

Az összecsapás 77. percében Aliev szakadt le a védőjéről, betört a 16-oson belülre, jól eltalált lövése pedig talán még súrolta is bal kapufát, a magyar hálóőr ennél a szituációnál már verte volt, de összességében kijelenthető, hogy remek teljesítményt nyújtott és a belgák egyik, ha nem a legjobbja volt. A találkozó krónikájához még hozzátartozik, hogy a hazaiaktól Makszimovot a kilencvenedik percben kiállították.

Gulácsi Péter is kezdőként lépett pályára a Red Bull Salzburg csapatában, amikor az osztrák listavezető az Ajax otthonában vendégszerepelt.

A 13. percben megszerezte a vezetést a Salzburg, egy jogosan megítélt büntetőt váltott gólra Soriano. Hét perccel később kettőre növelte előnyét a vendég alakulat, Kampl átadását Mane gurította az üres kapuba. A 36. percben az első gól szerzője, Soriano indult meg a kapu fele, majd nagyjából a félpályáról lőtt kapura, a labda a kinn álló kapus felett a léc alá vágódott, így már 3-0-ra vezetett a Salzburg.

A 43. percben volt az első védeni valója a magyar kapusnak, Fisher középre tartó bombáját hatástalanította. A második félidőben is inkább a Salzburg támadott, de gól már nem született, így Gulácsi Péter kapott találat nélkül hozta le az idegenbeli összecsapást.

Európa Liga, rájátszás, 1. forduló, 1. mérkőzések

Anzsi Mahacskala (orosz) – KRC Genk (belga) 0-0

Kiállítva: Maksimov (90.)

Ajax Amsterdam (holland) – Red Bull Salzburg (osztrák) 0-3 (0-3)

Gólszerzők: Soriano (14., 36.), Mane (21.)

Olvasói sztorik