Nemzetközi foci

Fény derült rá, mennyit keres Neymar

A Barca új elnöke még a legkényesebb kérdésekre is válaszolt az újságíróknak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!
Pénteken került sor a Barcelona új elnökének első sajtótájékoztatójára, amelyen készséggel állt az újságírók rendelkezésére, még azokra a kérdésekre is őszintén válaszolt, amelyeket eddig homály fedett – a goal.com részletesen közvetített az eseményről.
Bartomeu azzal kezdte, hogy előde munkáját szeretné továbbvinni és 2016-ig tervezi, hogy az elnöki székben foglal helyet, abban az évben lesznek ugyanis az választások. Péntek délelőtt találkozott a keret tagjaival és a vezetőségi tagokkal, mindenkivel tisztázta a kialakult helyzetet és arra kérte a labdarúgókat, hogy csak a játékra koncentráljanak, a háttérben továbbra is minden rendben lesz.
„Sok jó dolgot tettünk, és volt néhány olyan is, ami annyira nem jó, de ez egy új kezdet, tiszta lappal”- mondta Bartomeu, aki megköszönte előde, Rosell munkáját és bejelentette, hogy ezentúl Jordi Mestre segíti a feladatokban mint alelnök.
Ezután megnyitotta az utat az újságírok előtt, akik bármit kérdezhettek. Nem meglepő módon, a Neymar-ügy került elsőként terítékre.
„Garantálhatom, hogy semmiben sem hazudtunk. A foci egy olyan játék, ami a pályán dől el és mi mindig is nagyon felelősségteljesek és megfontoltak voltunk a szerződéseinkkel. A kollégáim a legjobb szakértők.”
Azt is feltárta, hogy Neymar volt az, aki engedélyt adott rá, hogy átigazolásának privát részleteit nyíltan kezeljék, mert nem tartotta igazságosnak a Rosell elleni vádakat.
Bartomeu kollégáját, Raul Sanllehit kérte meg, hogy fáradjon a mikrofonhoz és beszéljen a brazil játékos átigazolási mizériájáról. Erre maga a csatár édesapja is engedélyt adott, nem törődve a korábbi titoktartási kötelezettséggel.
„A játékos akart hozzánk igazolni, pedig kapott jobb ajánlatokat is, volt olyan klub, amely akár 100 millió eurót is kifizetett volna érte, de azt nem árulom el, melyik volt az. Senki sem kényszerítette, az ő döntése volt. Mi valóban 57,1 millió euróért vettük meg. A két barátságos meccs a híresztelések ellenére ingyen volt, nem került 9 millió euróba. A kérdéses 40 millió euró az N&N cég számlájára ment, amely Neymar szüleinek tulajdona.”
„Neymar 56,7 millió euró fizetést fog kapni öt év alatt, ebből 10 millió eurót előre. Bónuszok és prémiumok nem járnak neki akkor sem, ha valamilyen címet nyer a klubbal.”
Kicsit ironikus, hogy hónapok óta húzódik az ügy és eddig semmi ésszerű magyarázattal nem tudott előállni a klub, most pedig, a korábbi elnök lemondása után egy nappal, az utolsó centig részletesen beszélt a szóban forgó összegek sorsáról…Talán ha ezekről korábban megered a nyelvük, még mindig Rosell ülne az elnöki székben…
Arra a kérdésre, hogy melyik klub ajánlott volna akár 100 milliót is a brazil csillagért, továbbra sem adtak választ, de sokat sejtetően a Real Madridra céloztak… Ez pedig akár igaz is lehet, hiszen a fővárosiak az utolsó pillanatig versenyben voltak a válogatott focista kegyeiért.
Sanllehi arról is mesélt, hogy a Santosnak további 7,9 millió eurót fizettek három ígéretes tehetség elővásárlási jogáért, akik közül egyet már most az „új Neymarként” emlegetnek. Az ilyen befektetések szerinte nagyon megérik, és a futball világában egyáltalán nem számítanak ritkaságnak. Neymar édesapjának cége évi 400 ezer euróért figyelemmel követi a fiatalok pályafutását, akik remélhetőleg elég magabiztosak és tehetségesek lesznek ahhoz, hogy a Nou Campban kössenek ki néhány év múlva.
További 1,5 millió eurót fognak jótékonysági célokra költeni évente Brazíliában. Az új elnök reméli, hogy a részletes beszámolóval eltemethetik a Barcának sok gondot okozó ügyet.
Hogy miért nem válaszoltak eddig a kérdésekre? A válasz egyszerű: „Neymar apja eddig nem adta meg az engedélyt, hogy ilyen nyíltan beszéljünk, csupán néhány órával ezelőtt bólintott rá.”
A sajtótájékoztató folyamán Bartomeu más témákra is kitért, többek közt Rosell érdemeit emelte ki, aki, szerinte a Barca legsikeresebb elnökeként vonul be a történelembe. Kiemelte, hogy Lionel Messi a világ legjobb játékosa és megérdemli, hogy a legjobban fizetett futballista legyen.
Victor Valdes pedig a legjobb kapus és szörnyen nehéz lesz a pótlása, de már semmi esély rá, hogy továbbra is a katalánoknál maradjon, mert a döntést már meghozta.
Ezeket a témákat érintve ért véget a Barcelona új elnökének első sajtótájékoztatója. Ilyen rövid idő alatt több dologra derült fény, mint az elmúlt hónapokban összesen. Kíváncsian várjuk a folytatást…

Olvasói sztorik