Nemzetközi foci

Anglia a sorsolás nagy vesztese?

Az angolok pesszimisták, a németek viszont bizakodóak a vébé csoportbeosztása miatt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Halálcsoportban az angolok

D for death, vagyis a halálcsoport – egyöntetűen ezzel az angol szójátékkal minősíti a szombati brit sajtó a D-csoportot, amelybe Anglia a 2014-es brazíliai világbajnokság csoportbeosztásának sorsolásán került, Olaszországgal, Uruguayjal és Costa Ricával együtt.

A lapok szerint az angol válogatott esélyeit jól kifejezte Greg Dyke, az angol szövetség (FA) elnöke, aki a sorsolás után ujját a torka előtt elhúzva adott kifejezést véleményének. A fotósok és a tévékamerák által elkapott kézmozdulatot több szombati brit lap elítéli. Ugyanakkor a sajtóvélemények egységesek abban, hogy Angliának nagyon nehéz dolga lesz, ha továbbjutó helyen akar végezni csoportjában, főleg úgy, hogy első mérkőzését a dzsungel közepén, a fullasztó klímájú Manausban vívja az olaszok ellen, négyórányi repülőútra a riói bázistól.

A Daily Mirror felidézi, hogy Roy Hodgson, az angolok szövetségi kapitánya még a sorsolás előtt kerülendő helyszínnek nevezte Manaust, vérig sértve az észak-brazíliai nagyváros polgármesterét, Arthur Virgiliót. A település vezetője nem is maradt adós a válasszal: Facebook-bejegyzésében közölte, hogy „jobb lenne, ha Anglia nem is jönne; jobb csapatban reménykedünk és egy udvariasabb edzőben”.

A szombati Daily Mail is idézi Hodgsont, aki a sorsolás után kijelentette, hogy „nem ez az a csoport, amelyet magunknak választottunk volna. Ha őszinte akarok lenni, nem is volt sok olyan forgatókönyv, amelyek láttán ugráltam volna örömömben” – tette hozzá a szakvezető.

A Mail kiemeli, hogy Manausban olyan ellenfelek várják Angliát, mint Gianluigi Buffon, korunk talán legjobb kapusa, Andrea Pirlo, Daniele de Rossi és Mario Balotelli. Ők mind ott voltak abban az olasz válogatottban, amely a 2012-es Európa-bajnokságon büntetőpárbajban kiütötte Angliát.

A legnagyobb brit bulvárlap a The Sun szombati száma egyenesen az Úrhoz fohászkodik hatalmas betűkkel szedett Lord Help Us első oldalas főcímével, és megállapítja, hogy ez az a csoportbeosztás, amelyet Hodgson nem akart.

A lap ugyanakkor külön szerkesztőségi cikkben ítéli el Greg Dyke torokmetsző kézmozdulatát, feltéve a kérdést: mit érezhetett Hodgson a bizalom e megnyilvánulása láttán. „Reméljük azonban, hogy Dyke defetizmusa arra inspirálja fiainkat, hogy lelépjék Olaszországot” – áll a The Sun kommentárjában.

Nehéz, de nyerhető csoportban a németek

Erős ellenfeleket kapott Joachim Löw szövetségi kapitány csapata a 2014-es brazíliai világbajnokság csoportbeosztásának sorsolásán, de a német válogatott az első helyen fejezheti be a csoportküzdelmeket és a végső győzelemre is esélyes – értékelte a sorsolást a szombati német sajtó.

A Die Welt kommentárja szerint várhatóan minden idők legjobb német csapata utazik a brazíliai világbajnokságra, és nem számít, hogy milyen csoportba került, hiszen a cél a világbajnoki cím megszerzése, úgyhogy képesnek kell lenni valamennyi csapat legyőzésére. Önbizalomról tanúskodik Joachim Löw nyilatkozata, amelyben hangsúlyozta, hogy nincs ellenfél, amelyet szívesen látna a csoportban, de olyan sincs, amelytől tart – tette hozzá a Die Welt, megjegyezve, hogy egyenesen nevetséges lett volna azt számítgatni, hogy milyen csoportösszetétel kedvezne leginkább a válogatottnak.

Ugyanakkor több lap kiemelte: abból a szempontból szerencsésen alakult a sorsolás, hogy a német csapat legkorábban az elődöntőben kerülhet szembe több favorittal, például a címvédő Spanyolországgal és Brazíliával.

A beszámolók és kommentárok visszatérő eleme, hogy a Németország, Portugália, Ghána, Egyesült Államok összetételű G-csoport a németek számára családi találkozó, mert az amerikai válogatott szakvezetője Jürgen Klinsmann, aki a német válogatott tagja és szövetségi kapitánya is volt korábban, Ghána pedig a 2010-es világbajnokságon is csoporttársa volt a németeknek. Az afrikai ország nemzeti csapatának egyik legfontosabb játékosa, a Schalkét erősítő Kevin-Prince Boateng pedig a német válogatott hátvéd, Jerome Boateng testvére.

A legtöbb lap azt is kiemelte, hogy nemcsak az ellenfelek nehezek, hanem a körülmények is. A csoportkör izzasztó családi rendezvény lesz – emelte ki például a Süddeutsche Zeitung, rámutatva, hogy a G-csoport mérkőzéseit Brazília északi részén rendezik, ahol júniusban forró, fülledt idő van.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik