NB I

Új stadionban, új labdával

Már a Magyar Kupa-címvédő DVSC játékosai is kipróbálták a brazíliai világbajnokság labdáját.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Látványos 3D-bemutatóval hozta nyilvánosságra az adidas a 2014-es brazíliai világbajnokság hivatalos meccslabdáját, a brazucát a híres Rio de Janeiro-i Parque Lage-ban. A brazuca dizájnját a brazil szenvedély és a hagyományos élénk színek ihlették.

A brazuca belsejénél és külsejénél használt technológia a Tango 12, a Cafusa, és az örök favorit Bajnokok Ligája hivatalos meccslabdájának elemeit egyesíti. A szerkezeti újdonságok, az egyedi szimmetrikusság, a hat különálló különböző felület jobb aerodinamikai tulajdonságai még jobb tapadást, labdakezelést és stabilitást tesz lehetővé.

A brazucát a FIFA hivatalos meccslabdákra vonatkozó szigorú előírásai szerint két és fél évig tesztelték a világ tíz országának hatszáz játékosával (köztük harminc profi és válogatott), hogy az adidas eddigi legjobb labdájává váljon, amely minden elvárásnak megfelel. A tesztelésben híres klubok (AC Milan, Bayern München, Palmeiras és Fluminense) és neves futballisták (Messi, Iker Casillas, Schweinsteiger és Zidane) vettek részt. A labdát nemzetközi versenyeken többféle mintával is kipróbálták, így a FIFA U21-világbajnokságon, valamint 2013 februárjában a Svédország–Argentína barátságos mérkőzésen.

– Az első benyomásom a brazucáról, hogy egy fantasztikus labda, öröm lesz vele játszani – számolt be Dani Alves a labda első tapasztalatairól. – Az adidas egy hihetetlen külsejű labdát alkotott, amely méltó egy olyan nagy tornához, mint a FIFA világbajnokság. De a legfontosabb, hogy földön és levegőben egyaránt jól viselkedik. Biztos, hogy minden játékos szeretni fogja. A brazucát kipróbálva még izgatottabb vagyok, s hogy őszinte legyek, már alig várom a nyitómeccset.

https://www.youtube.com/watch?v=PImQsVsXCrI

– A brazuca Brazília ihlette dizájnja lenyűgöző. Most, hogy a labda megjelent, maga a torna is sokkal közelebb került. Alig várom, hogy ezzel a nagyszerű labdával játszhassak Brazíliában. Remélem, a brazucával megismételjük a kétezer-tízes eredményünket – mondta a világbajnok spanyol kapus, Iker Casillas.

A brazuca név egy nyilvános szavazáson született, amelyen egymillió brazil futballszurkoló vett részt 2012 szeptemberében. A brazuca kifejezés jelentése brazil, átvitt értelemben a brazil életstílusra utal. A színek és a panelek szalagformája a brazilok által gyakran hordott, tradicionális színes karkötőket (fita do Senhor do Bonfim da Bahia) szimbolizálja, ugyanakkor utal a brazil futball vidám vibrálására is.

Az adidas az All In or Nothing elnevezésű világbajnoki kampány részeként invitálta a játékosokat és szurkolókat a brazuca hivatalos bemutatójára. Elindult a Twitteren az @brazuca is, ahol a szurkolók a labda szemszögéből tudnak ráhangolódni a FIFA világbajnokságra, végigkövetve a labda világkörüli útját. A tweetek célja, hogy bemutassa a labda útját, amelynek során a nagy futballnemzetek hírességei és játékosai is kipróbálhatják, valamint kiemelkedő kulturális rendezvényeken is megjelenik, mielőtt júniusban visszaérkezik Brazíliába az első mérkőzésre.

A brazuca bemutatása egyben az adidas 2014-es brazíliai FIFA világbajnokság All in or Nothing kampányának újabb szakaszát is jelenti, a hét nemzeti válogatott világbajnoki szereléseinek és a brazil témájú Samba futballcipő-kollekció megjelenése után. A FIFA világbajnokság a világ legnagyobb labdarúgó eseménye, így egyben a legmegfelelőbb helyszín az adidas csúcstechnikájú termékeinek bemutatására és kipróbálására. 1970 óta az adidas gyártja minden világbajnokság labdáját, s a FIFA-val kötött együttműködési szerződését, amely a meccslabda kialakítását is magában foglalja, 2030-ig hosszabbította meg.

A brazuca hamarosan világszerte kapható lesz kereskedelmi forgalomban is a kiválasztott adidas viszonteladóknál, a kizárólagos forgalmazóknál és ide kattintva!

Olvasói sztorik