Nemzetközi foci

Ryan Giggs túl a negyedik ikszen

Pénteken ünnepli születésnapját a Manchester United legendája, a klasszikus Ferguson-korszak utolsó aktív tagja.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Sokszor elgondolkodik az ember, hogy milyen futballistákat lehet feltétel nélkül szeretni és elismerni?

Nyilván lehet rajongani Cristiano Ronaldo, vagy Zlatan Ibrahiomvic játékáért, de ezek a sztárok sokszor megosztják a szurkolókat. Kevés olyan igazi legenda van, akiket klubszimpátiától függetlenül mindenki elismer. Ha belegondolunk, akkor a mai üzlet orientált labdarúgásban egyre kevesebb az ikon, így a megmaradt utolsó akcióhősöket meg kell becsülni.

A kevesek egyike Ryan Giggs, a Manchester United labdarúgója, aki pénteken töltötte be negyvenedik életévét. 23 éve szolgálja a klubot, és manapság már nem csak a pályán, hanem a szakmai stábban is komoly szerepe van, mert nyártól hivatalosan David Moyes segítője lett.

A walesi labdarúgó tinédzserként a Manchester Cityben kezdett futballozni, de ott nem számoltak azzal, hogy komoly karriert futhat be, mivel fizikálisan jóval gyengébb volt, mint kortársai. Viszont a futballvilág egy másik legendás alakja, Sir Alex Ferguson látott fantáziát a vékonydongájú cardiffi srácban, és Manchester vörös részébe invitálta őt 14 éves korában.

„Amikor először láttam, tizenhárom évesen olyan volt, mint egy spániel, amelyik lebeg a pálya felett, és papírgalacsinokat hajkurászik a szélben” – nyilatkozta egyszer Sir Alex.

Giggs akkoriban még Ryan Wilson néven szerepelt, csak később vette fel édesanyja leánykori nevét.

Ryan Giggs 1990-ben kapott profi szerződést a Unitednál és 1991 márciusában már be is mutatkozhatott a felnőtt csapatban egy Everton elleni mérkőzésen. Két hónappal később, májusban már kezdőként lépett pályára a Manchester City elleni városi rangadón, és győztes góllal tette felejthetetlenné azt a napot.

Az akkor még szinte tinédzsernek számító szélső egy évvel a debütálása utána nyerte meg első trófeáját a United színeiben. 1992 áprilisában a vörösök elhódították a Ligakupát, nem mellesleg a Nottingham Forest ellen 1-0-ra megnyert döntőben Giggs adta a gólpasszt Brian McClairnek. Ugyanebben az évben az év fiatal játékosának választották Angliában.

Az 1992–1993-as idényben már alapemberré vált a Manchester United gárdájában, és az angol futball egyik legnagyobb ígéretének tartották. A fiatal zseni az idény végén már a Premier League bajnoki trófeáját is a magasba emelhette és ezt a mozdulatsort még tizenkétszer megismételhette az elmúlt húsz évben.

Ryan Giggs neve manapság egyet jelent a Manchester United futballcsapatával. A balszélső mindig szerényen viselkedett és sosem tűnt ki sztárallűrökkel.

Ha megnézzük a keretüket, akkor az elmúlt húsz évben mindig hemzsegett a gárda a sztároktól, és sosem Ryan Giggsről szóltak a vezető hírek. Manapság ott van Robin Van Persie és Wayne Rooney. Egy évtizeddel ezelőtt David Backham és Ruud Van Nistelrooy. Mindig voltak olyanok a csapatban, akik nagyobb sztárok voltak, de a walesi futballista alázatosan tette a dolgát, és mindig a kezük alá játszott.

Persze, olykor előfordult, hogy kilépett a sztárok árnyékából, és egyedül döntött el mérkőzéseket.

1999 áprilisában Giggs a hosszabbításban lőtte tovább a Manchester Unitedet az FA Kupa elődöntőjében, amikor a Villa Parkban játszottak az Arsenal ellen.

„Ez volt életem egyik legjobb meccse” – nyilatkozta Giggs az összecsapás után.

Ez a gól megteremtette a lehetőséget, hogy az idény végére minden lehetséges trófeát bezsebeljen a csapat.

Nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, minden futballistának, aki pályára lépett 1999-ben a Nou Camp stadionban rendezett Bajnokok Ligája-döntőn a Bayern München ellen, annak örökre élete legnagyobb élménye marad a találkozó.

Aznap este a német csapat jobban futballozott, mint Ferguson együttese, és számos alkalommal eldönthette volna a trófea sorsát, mégis csupán 1-0-ra vezetett. A 91. percben Beckham szöglete után a müncheni védők röviden tisztáztak, és Ryan Giggs 16 méterről jobb lábbal, kapásból visszalőtte a labdát, amibe Teddy Sheringham kotort bele, így egyenlíteni tudott az angol csapat. Rá egy percre, egy újabb szögletet követően Ole Gunnar Solskjaer góljával a United megnyerte a mérkőzést. Nem az volt a világ legjobb meccse, de az alakulása szempontjából biztos, hogy a Bajnokok Ligája történelmének egyik legnagyobb drámája volt.

Walesi születése és az országhoz fűződő hűsége miatt a válogatott sikerek elkerülték. Ryan Giggs a futballvilág nagy sajnálatára sosem vett részt világ- vagy Európa-bajnokságon, de ami a válogatottban kimaradt, azt klubszinten többszörösen pótolta.

A manapság már belső középpályásként játszó Giggs 13-szor nyerte meg a Premier League trófeát, és kétszer a Bajnokok Ligáját. Az FA Kupát és a Ligakupát is négy-négy alkalommal emelhette a magasba, míg az Angol Szuperkupát nyolcszor nyerte meg. 2008-ban klubvilágbajnok is lett a Manchester United csapatával. 2009-ben a játékosok szavazatai alapján megválasztották a Premier League legjobb játékosának.

Eddig 953 mérkőzésen lépett pályára a vörösök színeiben, és 168 gól áll a neve mellett. A Premier League gólpassz-királya 163 átadással.

Nem kell Manchester United-rajongónak lenni, és az angol futballt sem kell feltétlenül szeretni, de abban biztosak vagyunk, ha a világ bármely pontján kiejtik Ryan Giggs nevét, mindig tisztelettel és szeretettel beszélnek róla. És ettől lesz valaki igazi legenda.

Giggs születésnapja alkalmából az UEFA összegyűjtötte az európai élvonalbeli bajnokságokban játszó labdarúgókat, akik túl vannak a negyvenedik születésnapjukon. A lista egy magyar játékossal kezdődik: Dombi Tiborral. A magyar játékosok közül Szűcs Lajos is túl van már a negyedik ikszen. A listában Javier Zanetti, az Internazionale futballistája is szerepel.

Olvasói sztorik