Nemzetközi foci

Topligás rekorder lehet a Roma

A négy nagy liga történetében még senki nem kezdett tíz győzelemmel, a Roma lehet az első.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!A Serie A-ban listavezető AS Roma vasárnap délután Bradley góljával nyert az Udinese otthonában, ezzel rekordot állított fel, az olasz bajnokság történetében még egyetlen csapat sem kezdte kilenc győzelemmel a szezont.

A százszázalékos csapat eddig holtversenyben volt csúcstartó a Juventusszal, amely az 1930/31-es és az 1985/86-os idényben rajtolt nyolc sikerrel, és végül mindkétszer meg is nyerte a scudettót.

Tavaly a torinóiak sem kezdett sokkal rosszabbul, kilenc meccsből nyolcat nyertek, egyet pedig döntetlenre adtak.

A Roma menetelése okán körbenéztünk, hogy az elmúlt tíz évben volt-e hasonlóra példa a másik három európai topliga valamelyikében.

Angliában nem ritka, hogy egy-egy csapat nagyon bekezd a szezon elején, s ez a legtöbbször bajnoki címmel is párosul.

A Premier League 1992 óta húzódó történetében az első kilenc fordulóban száz százalékos mérleget csak a Chelsea tudott felmutatni a 2005/06-os szezonban, aztán a következő játéknapon, az Everton otthonában jött az első pontvesztés (1-1), ám a londoni kékek az idény végén is maradtak a tabella élén.

Spanyolországban érdekes módon az elmúlt 55 évben egyik csapat sem tudott ilyen jó rajtot produkálni. Legutóbb 1968-ban fordult elő, hogy a Real Madrid 9-ből 9-et nyert (majd a tízedik játéknapon jött az első döntetlen). A Barcelona idén – csakúgy, mint tavaly – nyolc győzelemmel és egy döntetlennel állt kilenc fordulót követően.

A Bundesligában még soha nem volt rá példa, hogy egy csapat kilenc fordulót követően pontveszteség nélkül állt. A legjobb mutatókkal a Bayern München rendelkezik, akik idén az első kilenc meccsükből hetet nyertek, kettőt pedig döntetlenre adtak – ugyanígy kezdték a 2007/08-as szezont is, igaz, akkor jobb volt a gólkülönbségük (25-3), mint most (19-4) kilenc játéknapot követően.

Olyan viszont még egyik topbajnokság történetében sem fordult elő, hogy tíz fordulót követően tíz győzelemmel álljon egy csapat. Amennyiben csütörtökön a Roma hazai pályán legyőzi az utolsó helyen álló Chievót – amire valljuk be, elég jó esély mutatkozik –, akkor ebben a tekintetben egyedülálló rekordot állíthatnak fel a Farkasok.

Olvasói sztorik