NB III

Kizárt csapatok: van visszaút a legjobbak közé?

A Nyíregyháza, a Pécs és a Kaposvár is menetel – előbbi kettőnek viszont jelentős riválisai akadtak ősszel.

Kapcsolódó cikkek

A szezon elején, illetve az őszi idény közepén is hírt adtunk az NB I-ből kizárt, illetve hátrébb sorolt egykori élvonalbeli csapatokról. A téli szünet az alacsonyabb osztályokban már az OTP Bank Liga őszi vége előtt beköszöntött, december eleje óta pihenőn vannak a csapatok.

Megnéztük, a Győr, a Nyíregyháza, a Kecskemét, a Pécs, a Pápa és a Kaposvár hányadik helyen tölti a szünetet a harmadosztályban, illetve a megyei élvonalban.

Kihívója akadt a Nyíregyházának

Az NB III Keleti-csoportjának 16 őszi fordulójában 14-szer ünnepelhetett győzelmet a Mátyus János vezette Nyíregyháza Spartacus. A Szpari emellett egy döntetlent és egy vereséget könyvelhetett el, így 43 pontjával első helyen áll a tabellán. Negyven gólt rúgott, csak a Cigánd (48 gól) teljesített ennél jobban, míg a tíz kapott a legkevesebb a csoportban.

Egy komoly kihívója viszont akadt a Spartacusnak, így tavasszal sem lehet hátradőlni: a Ceglédi VSE 42 pontot zsebelt be a megszerezhető 48-ból, így egyetlen egységgel lemaradva üldözi az NB I-ből kizárt éllovast.

Még semmi sincs veszve Győrben

Bár a dobogótól is négy pontra marad el, a feljutásért még bőven harcban lehet az ETO FC Győr a harmadosztály Nyugati-csoportjában. Az ősz során edzőt váltó együttes tíz ponttal gyűjtött kevesebbet, mint az éllovas Ferencváros II., s 29 megszerzett pontjával pillanatnyilag az ötödik helyen áll.

A Fradi tartalékcsapata mellett viszont a Videoton II. is előtte van a tabellán, így a feljutásért vívott harcban igazán csak a 33 pontos Doroggal és a 30 ponttal álló Mosonmagyaróvárral kell megharcolnia – a tartalékcsapatok ugyanis nem juthatnak fel a másodosztályba.

Kecskeméten távolabb a feljutás

A Győrhöz hasonlóan a Kecskeméti LC KTE SI is ötödik a bajnokságában, de míg az ETO a harmadosztályban érte el mindezt, addig a Kecskemét egy osztállyal lejjebb, a Bács-Kiskun megyei első osztályban tudta felmutatni a fenti teljesítményt.

A KTE jogutódja 14 bajnokijából hetet nyert meg, négyszer pedig nem szerzett pontot. 24 egységet gyűjtve jelentős a lemaradása az élmezőnnyel szemben: a csoportot a Kiskunfélegyháza vezeti 40 pontjával, míg a második Duna Aszfalt TVSE is bezsebelt már 36-ot.

A Pécs is csak négy pontot veszített

A Baranya megyei első osztályban kiemelkedik az előző szezon végén – jelképesen – eltemetett pécsi foci. A Pécsi MFC Márton Gábor irányításával 15 meccsen 13 győzelemmel, egy-egy döntetlennel és vereséggel zárt. Kiemelkedik az osztályból: 73 lőtt gólja messze a legtöbb – a szezont egy 11-0-s sikerrel zárta a PEAC vendégeként –, míg nyolcat kapott, ami pedig a legkevesebb.

Helyzete hasonló a Nyíregyházáéhoz: hátra nem dőlhet egy percre sem, ugyanis a két rivális, a 39 pontos Szászvár – melynek otthonában 1-1-et játszott –, és a 38 pontos Siklós is ott van a nyomában.

A Kaposvárnak nincs ellenfele

A Somogy megyei élvonalig zuhant a másodosztályból a Kaposvári Rákóczi. A Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia fiataljaival megerősített együttes azonban szintén jelezte az ősz során, nem akar sokáig a megyeiben játszani. Pusztai László csapata a 17 őszi bajnokiján 15-ször nyert, kétszer játszott döntetlent, olyan ellenfél viszont nem akadt, mely le tudta volna győzni. Hét pont az előnye, és gólkülönbsége is impozáns: a kilencven lőtt gólra nyolc „válasz” érkezett az ellenfelektől, ami magasan a legjobb mutató az osztályban.

A csapat legeredményesebb játékosa a korábban a Fradiban is megforduló Jovánczai Zoltán volt: a rutinos labdarúgó 17 találattal zárta az őszt, de rajta kívül három másik kaposvári játékos is lőtt legalább tízet a bajnokság első felében.

Magára talált a Pápa

Veszprém megye első osztályában találta magát a Lombard kiválása után a Pápa. A Pápai Perutz FC gyengébb rajtot vett, mint a fenti csapatok, ám az ősz második fele jobban sikerült, így dobogón telelhet. Utolsó hét bajnokiján 19 pontot jegyzett az együttes, így 33 ponttal a harmadik helyen zárta az első 17 fordulót.

A feljutás viszont itt is távol áll: az éllovas, mindössze két pontot veszítő Veszprém 16 egységgel gyűjtött többet a Pápánál, és a második Úrkút is 12-vel jár előrébb.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik