NB III

A Puskás Akadémia brazilja túljutna a Celticen

Ayrton de Oliveira megmutatná, hogy a magyar futball is van olyan jó, mint a külföldi.

Kapcsolódó cikkek

A Puskás Akadémia U19-es csapata az UEFA Youth League-ben, azaz az ifjúsági labdarúgók számára kiírt Bajnokok Ligája-sorozatban vitézkedik. Bár az APOEL kiejtésekor nem került pályára Ayrton de Oliveira, a Puskás NB III-as csapatában rendre pályára lép. Az 1997-es születésű Ayrton viszont nem légiós, magyar állampolgár. A Rangadó.hu utánajárt, ki is ez a fiú.

– Brazilos neve van, ugyanakkor magyar állampolgár. Mi áll a háttérben?

– 1997-ben születtem Magyarországon. Édesanyám magyar, de édesapám brazil, itt ismerkedtek meg 1994-ben.

– Az édesapjának is van futballmúltja?

– Nem tudok konkrétumokat a játékospályafutásáról, ő menedzser, és magyar-brazil kapcsolatokat ápol. A 2004-ben érkező brazil játékosok átigazolásai javarészt neki köszönhetőek, többek közt az azóta magyar válogatott Leandrót is ő hozta a kapcsolatai révén. Ezt a tevékenységet azóta is végzi, nemcsak brazilokat hoz ide, hanem magyarokat is küld Dél-Amerikába.

– Hogyan került a Puskás Akadémiára?

– 12 éves koromig futballoztam Budaörsön. Tajti Mátyást még biatorbágyi korából ismerem, rajta keresztül pedig az édesapját, a korábban a Puskás Akadémiánál szakmai igazgató Tajti Józsefet is. 2010-ben játszottunk egy mérkőzést a Felcsút ellen, és tetszettem neki, elhívott próbajátékra. Egy hetet töltöttem ott. Megfeleltem, és azóta tartozom ide, immáron hatodik éve.

– Milyen eredményeket ért el eddig az Akadémia színeiben?

– Kétszeres magyar bajnok vagyok, egyszer az U17-tel, egyszer az U18-cal nyertünk – utóbbi korosztályban egy ezüstérmet is bezsebeltem. Második helyezettek lettünk a 2014-es Puskás-Suzuki Kupán, ahol a Real Madriddal játszottuk a döntőt a Pancho Aréna nyitómérkőzésén. Néhány napja az ifjúsági BL-sorozatban sikerült kiejtenünk az APOEL Nicosiát, így egyelőre talpon maradtunk.

– Ha már szóba került: a nemzetközi kupában mik a célok a csapattal?

– A második körön, vagyis a Celticen mindenféleképpen szeretnénk túljutni, akkor ugyanis még legalább egy meccsünk lehetne [Az UEFA Youth League-ben két ág van, a felnőtt BL-ben szereplő csapatoké és a nemzeti bajnokoké. A második kört túlélő bajnokcsapatok a BL-csoportkörben második helyezettekkel hazai pályán játszanak egy play-off meccset, a továbbjutókhoz a Bajnokok Ligája-csoportkör győztes csapatai csatlakoznak a tavaszra. – a szerk.]. Ezt reálisnak is tartom, ezzel pedig végre meg tudnánk mutatni Európának, hogy Magyarországon is van olyan minőségű futball, mint külföldön.

– Hosszú távon gondolkodva hova szeretne eljutni?

– Jelenleg az NB III-ban szerepelek, ennél természetesen magasabb szinten is kipróbálnám magam. Az elsődleges célpont az NB I, aztán ha ott megállom a helyem, lehet gondolkodni a külföldi karrierben.

Olvasói sztorik