NB II

Lipcse és Dortmund a példa Nyíregyházán

Ferguson, Wenger, Simeone és Garami sorsára jutott Lucsánszky Tamás vezetőedző.

Régóta várják a magyar futballban azt a tulajdonost, aki végre hosszú távra tervez és türelmesen hagyja a szakembereket építkezni. Nos, minden jel arra utal, hogy Révész Bálint személyében Nyíregyházán megtalálható ez az ember.

Igaz, hogy az általa tulajdonolt Nyíregyháza Spartacus elmúlt öt éve nem az állandóságról szól, hiszen ügyvezetők és edzők jöttek, mentek, a csapat – éppen a jelenlegi edzővel – feljutott az NB I-be, majd hirtelen az NB III-ban találta magát, ám nagyon úgy tűnik, hogy ezen a nyáron pozitív fordulatot vett a nyíregyházi futball.

Ezt olvastad már?
Újabb bajnokával hosszabbított a Budapest Honvéd

A szállítmányozásban egyébként Európa-hírű tulajdonos komoly szakembereket csábított a szabolcsi megyeszékhelyre. Olyan csapatot épített maga köré, amelyhez hasonló sincs kis hazánkban. Az Elbert-Lucsánszky-Bene-Szűcs kvartettet jó érzékkel öt évre szerződtette, és bár csak három hónapja dolgoznak neki, máris olyan dolgok kezdenek látszani, amelyek komoly jövőt sejtetnek.

A szurkolókon biztosan nem múlhat a Spartacus sikere Fotó: www.nyiregyhazaspartacus.hu

Az egyik sportcsatorna reggeli vendége volt Dr. Elbert Gábor, a Spartacus sportszakmai ügyvezetője, akit a klub és az MLSZ csatájáról faggattak, ami egy fegyelmi ügy kapcsán bontakozott ki. Ám a sportvezető, bár egyértelműsítette véleményét a szövetség értelmetlen döntéseiről, mégsem volt hajlandó belemenni az MLSZ divatos pocskondiázásába, hanem a klubépítés lényegét próbálta megértetni a műsorvezetővel.

Mint kiderült, a klub és a szurkolók viszonyában a dortmundi lehet a példa.

„A klubépítésben nagyon fontos elem, hogy mindenki megértse, a szurkolótábor, az ultrák a klub részei. Nem szemben állnak a klubbal, nem mellettük vannak, hanem a klub részei” – hangsúlyozta Elbert.

A klub játékmodelljének kidolgozásában a lipcsei minta lehet az irányadó. Sőt olyan mondatok is elhagyták Elbert száját, amilyeneket eddig szinte csak komoly nyugati klubok vezetőitől hallhattunk.

„Az a cél, hogy öt év alatt stabil NB I legyen. Azt fogalmaztuk meg, hogy ez egy olyan klub lesz, ahol nem azon múlik a vezetőedző sorsa, hogy mit játszunk hétvégén az ETO ellen, hanem, hogy abba az irányba megyünk-e, amit kitűztünk magunk elé, fejlődünk-e lépésről lépésre. Tehát például itt a vezetőedző is öt évig vezetőedző.”

Erről Ferguson, Wenger, vagy Simeone juthat eszünkbe. Itthon talán csak Garami Józsefnek adatott meg, ami most – az NB I kivételével már minden osztályban bajnokságot nyert – Lucsánszky Tamásnak jutott osztályrészül, jelesül, hogy a klub tulajdonosa és szakmai vezetői hosszú távú építkezést bíztak rá (ami talán nem is csoda, hiszen civilben építész), és a munkáját is évek múlva ítélik majd meg.

A nyíregyházi klubvezetés Fotó: www.nyiregyhazaspartacus.hu

A Szpari klubépítésének e heti látványos eleme a Nyíregyházi Állatparkkal való együttműködés, amelyről így számolt be a klub honlapja:

„A Nyíregyháza Spartacus vezetése fontosnak tartja, hogy a klubépítés és a klubfilozófia részeként segítse a város meghatározó intézményeinek, látványosságainak országos ismertségét és elismertségét. Így egyedi lehetőségeit felhasználva igyekszik jó hírét vinni Nyíregyháza városának Magyarországon, megismertetni a magyar emberekkel a szabolcsi megyeszékhely, illetve akár a megye egészének természeti és épített örökségét, nevezetességeit!”

A „Legyen állati sportos vasárnapod!” címet viselő első közös akcióban aki az Állatok Világnapja alkalmából október 1-jén jegyet vált a nyíregyházi állatkertbe, az ingyen megtekintheti aznap a Nyíregyháza Spartacus–ETO FC Győr másodosztályú labdarúgó-mérkőzést.

Öt év alatt kell visszajutniuk az élvonalba Fotó: www.nyiregyhazaspartacus.hu

És hogy a szurkolók se maradjanak adósok: a Szpari és az ETO ultrái megállapodtak, hogy a vasárnapi tévés mérkőzésen együtt, egy szektorban szurkolnak majd. Így reagáltak arra, hogy az MLSZ 100 ezer forintra megbüntette a nyírségieket az MTK elleni meccs kapcsán.

Úgy tűnik, Révész Trans az autópályák után a futballpályán is elindult Németország felé!

Olvasói sztorik