NB II

Horváth a gyirmóti célokról: Kimagasló teljesítmény és feljutás

A kisalföldiek játékosmegfigyelője elárulta: fiatal, magyar-ajkú csapatot építenek a másodosztály küzdelmeire.

Kapcsolódó cikkek

Az előző szezonban még a DVSC akadémiáján dolgozott scoutként a legfiatalabbként menedzserképzést végzett labdarúgó játékosmegfigyelő, Horváth Csenger. Az új idényben már a gyirmóti sikerekért tesz meg mindent a 20 éves szakember, akit a kisalföldi megkeresésről és munkájáról kérdezte a Rangadó.hu.

– A mögöttünk hagyott szezon végén, májusban három klub is megkeresett, ezek közül kettő volt olyan, ahol a felnőtt csapat mellett is dolgozhattam volna, tehát nem csak az utánpótlásban –
meséli Horváth. – Végül a gyirmótiak mellett döntöttem, mivel úgy éreztem, itt lehetek a munkámmal leginkább befolyással a szakmai feladatokra. A projectünk egyértelmű: szeretnénk visszajutni az élvonalba, illetve fiatal játékosokat nevelve és értékesítve elindulni végre a piaci működés felé. Ehhez Gyirmóton minden infrastruktúra adott, az egyesület dinamikusan fejlődik, két lelkiismeretes és ambiciózus tulajdonos kezében van a klub, az építkezés szemmel látható – így döntöttem a Gyirmót FC Győr mellett.

– Mi a pontos pozíciója a klubnál?
– A piacon a klub pénzügyi és szakmai érdekeit képviselem. Én koordinálom a klubnál a játékos-megfigyelést, a munkakör pontos megnevezése: vezető játékos-megfigyelő. Egy kézben érkeznek be hozzám a játékosok, az ajánlások – ez igaz az utánpótlás csapatokra és a felnőtt együttesre is. Vannak olyan napok, amikor irodából dolgozom és frissítem a játékosokhoz kapcsolódó adatbázisokat, vagy éppen az interneten, a mérkőzéseken keresztül elemzem a kiszemeltjeinket. Vannak olyan napok, hetek, amikor belföldre vagy éppen külföldre utazom megnézni a labdarúgókat. Tárgyalok a játékosokkal, ügynökkel, tehát a munka nagyon kötetlen: hétfőtől vasárnapig 0-24 órában ezt teszi ki az életemet, nagy élvezettel és tele ambícióval vágok neki minden munkanapnak. Természetesen fárasztó, de az egész életemet ennek rendelem alá, nem is munkaként tekintek a tevékenységre, minden percét élvezem.

– Még mindig csak húsz esztendős, a kora miatt érik hátrányok vagy bármiféle megkülönböztetés?
– A korom miatt természetesen lehetnek olykor érzékeny pontok, de ahogy megismernek az emberek és látják, hogy csak a munka és az eredményesség érdekel, illetve felmérik, hogy koncepciókban gondolkozom, úgy belátják azt is, hogy a kor nem számít.

– Egyénileg milyen célok lebegnek a szeme előtt?
– Idővel majd szeretném a sportigazgatói pozíciót betölteni, remélem, ezt kitartó munkával a későbbiekben majd elérhetem. Ugyanakkor jelenleg a mostani pozíciómnál és a Gyirmót sikerességénél, az építkezésnél nincs fontosabb.

– A Gyirmót FC Győr a szezon végén búcsúzni kényszerült az első osztályból, mi a cél a következő, másodosztályú idényre nézve?
– Kimondott célunk, hogy kimagasló teljesítményt nyújtsunk a 2017-2018-as szezonban a magyar másodosztályban, és persze szeretnénk visszajutni az első osztályba. Ehhez az kell és szerintem az a fontosabb, hogy mindenki a saját területén maximális munkát és teljesítményt nyújtson. Az MLSZ-ajánlások mellett a másodosztályban külföldi játékosok nem szerepelhetnek, tehát csakis magyar játékosokban gondolkozunk, erős és fiatal keret kialakítása a cél. Nyitunk a magyar-ajkú játékosok felé, gondolok itt Felvidékre, akár Kárpátaljára, de a Vajdaság is szóba jöhet. Tehetséges magyar játékosokat szeretnénk Gyirmótra csábítani, és nekik lehetőséget adni. A fiatal játékosok mellé ugyanakkor kell egy stabil mag, hiszen a klubon van némi eredménykényszer is, ezért mindenképpen szükségünk van rutinos játékosokra.

– Húszcsapatos, kiélezett másodosztályú küzdelemre van kilátás, előzetese alig ígérkezik sétagalopp a visszajutás…
– Így igaz! A visszajutás kimondott cél, de szerintem erre nem szabad rágörcsölni. A legfontosabb, hogy lépésről lépésre építsük a csapatot. Annak nem látom értelmét, hogy a csapat feljutó helyen végez szezon végén, de olyan játékossal sikerült ezt elérni, akik egy évvel később nem alkalmasak az élvonalban kiharcolni a bent maradást. Azt tudni kell: egy hónap alatt nem lehet ütőképes gárdát építeni az NB I-re… Olyan együttest kell tehát építenünk, amely egy-két éven belül az élvonalban is meghatározó együttes tud lenni.

– A gyirmóti utánpótlás felveheti a harcot az NB II-be frissen feljutott, de komoly múlttal rendelkező ETO-akadémiával?
– Klement István vezetésével nagyon szervezett, koncepciók mentén zajló szakmai munka folyik a gyirmóti utánpótlásban. Azt tudni kell, hogy a megyében az elsőszámú utánpótlás-bázisnak az ETO FC Győr számít, de azon dolgozunk, hogy minden fiatal számára vonzó legyen a Gyirmót FC Győr. Olyan jövőképet szeretnénk felvázolni neki, hogy ha minket választanak, akkor az élvonalban is megkaphatják a lehetőséget és innen tovább tudnak lépni. Ennek szellemében dolgozunk és gondolkozunk.

– Mi a véleménye az MLSZ által életre hívott ún. fiatal-szabályról? Mint ismert, a kluboknak kötelező a másodosztályban legalább két fiatalt (U20-as játékost) szerepeltetni, míg ez az NB I-ben csak ajánlott.
– Meglátásom szerint, egy jól működő szakmai környezetben nincs szükség ilyen típusú szabályozásra. Magyarországon ugyanakkor indokolt volt, hiszen a klubok részéről nem volt meg a törekvés, hogy a fiataloknak időben lehetőséget adjanak. Az MLSZ-törekvésnek és a támogatásnak köszönhetően ez megváltozott, már ennek is örülhetünk.

Horváth Csenger öccse, Horváth Csanád (2000) a portugál Vitoria Guimaraesnél pallérozódik, ám a védő hiába volt csapatkapitánya korábban korosztályának, meglepetésre az U17-es nemzeti együttes tavaszi nagy meneteléséről lemaradt, nem került keretbe. A bátyja így látja a helyzetet.
– Minket nem ért váratlanul a döntés, hiszen a fociban, főleg Magyarországon bármi megtörténhet. Ugyanakkor hiszünk abban, hogy idővel minden és mindenki a helyére kerül. Ebből a helyzetből Csanád csak erőt meríthetett, és minden téren még erősebb játékos lett. Profi szintre valaki csak úgy juthat el, ha – ez kicsit keményen hangzik – de igenis van benne egoizmus. Itthon ehhez nagyon sok esetben negatívan állnak, pedig nem nagyképűségről van szó, inkább kellő önbizalomról. A negatív tényezőket teljesen ki kell zárni, csak a pozitív dolgokkal szabad foglalkozni és persze előretekinteni. Csanád jól döntött, hogy tavaly nyáron a Vitoria Guimaraes mellett tette le voksát, Portugália a világon az egyik legjobb utánpótlás nevelő ország, mostani klubja pedig az ország egyik legjobb akadémiája. Nem olyan költségvetéssel dolgoznak, mint a három portugál topklub, a Sporting, a Porto vagy a Benfica – de a szakmai munka a legmagasabb szinten van. Ezt a klub eredményei és a kinevelt játékosok is jól mutatják – nyilatkozta Horváth Csenger.
Olvasói sztorik