NB II

Gyirmóton nagyjából kész a keret, Mezőkövesden erősíteni kell

Teljesen más feladatok a két feljutó előtt.

Kapcsolódó cikkek

Állandó problémának tűnik az NB I jövőjében, hogy a feljutó csapatok és a már első osztályú együttesek között (főleg a légiósszabály és az utánpótlásjátékosok szerepeltetésének kötelezettsége miatt) egyre nő a szakadék. Bár a Gyirmót nevekre és teljesítményre is kiemelkedett az NB II 2015–2016-os mezőnyéből, a mértékadó transfermarkt.de oldal becslései alapján keretének értéke jócskán elmarad az élvonalétól. Lássuk, hol helyezkedik el a két feljutó az NB I-hez képest!

Viszonylag köztudott tény, hogy a Puskás Akadémia kiesése minden szempontból óriási meglepetésnek értékelhető, keretük például még jelenleg is a hatodik legerősebb számít(ana) az NB I-ben a maga 4,39 millió fontjával. Nem így a Békéscsaba, amely 2,96-tal még az utolsó előtti Pakstól (3,51) is jócskán elmarad, holott náluk csak a Debrecennek és az Újpestnek alkotja több játékos a csapatát.

Ha csak ezt vesszük alapul, akkor a Gyirmót sem fog sokkal jobban járni: jelenleg mindössze 2,64 millió fontra taksálják csapatukat, bár ez már önmagában az első osztályú tagságtól is növekedni fog, ráadásul a győriek vélhetően külföldi játékosok szerződtetésével tovább erősíthetik keretüket.

Finomhangolás lehet a cél Gyirmóton

Néhány héttel ezelőtt már írtunk arról a Rangadó.hu-n, hogy milyen komoly NB I-es múlttal rendelkezik a gyirmóti állomány nagy része, rutintalanoknak semmiképp sem mondhatók. Ezzel együtt természetesen rájuk is ráfér az erősítés.

Lejár a szerződése két olyan játékosnak, akik egyaránt 21-21 találkozón játszottak a szezon során. A 33 éves Tóth Norbert alighanem világrekordot állított fel azzal, hogy mind a 21 alkalommal csereként állt be (ezeken 5 gólt szerzett), a 35 éves Lázár Patrik pedig a tavasszal már csak 6-szor jutott szóhoz.

Elvesztésük talán elviselhető lenne, mert a csatárok között Simon András, Simon Attila és Máté János is elérhető, a védelemben Szekeres Adrián és Balogh Béla személyében két kifejezetten erős bástyája van a gyirmótiaknak, mögöttük pedig Varga Róbert és Lengyel Dániel szintén NB I-es múlttal rendelkezik.

Érdekesebb kérdés a kapusposzt, hiszen Sebők Zsolt és Rusák Edvárd személyében egy veterán és egy ifjonc játékosa van a Gyirmótnak. A 37 éves Sebők 2010 óta nem védett rendszeresen az NB I-ben, ezt követően az a Mladen Bozsovics szorította ki, akire a fehérváriak vegyes érzelmekkel tekintenek. Sebők cseréje, Rusák felnőtt karrierje során eddig soha nem számított első számúnak és nem sok jel utal arra, hogy hirtelen őt kezdené el favorizálni Bene Ferenc – ez a pozíció erősítésre szorulhat.

Az NB I-ből érdekes lehet a Haladásnál Király Gábor mögött kispadra szoruló Rózsa Dániel vagy a Vasasnál lejáró szerződésű, de az év végére Nagy Gergőt kiszorító Hermány Bence. Az angyalföldieknél mindketten beváltak, de éppen ezért vélhetőleg mindketten szeretnének első számú hálóőrök lenni, ehhez pedig egyikőjüknek biztos váltania kell majd. Rajtuk kívül a Békéscsabával az NB I-től búcsúzó Vukasin Polekszics neve is felmerülhet.

A védelem és a belső középpálya késznek tűnik, a széleken pedig az NB I-ben újra bizonyítani igyekvő Vass Patrik, Beliczky Gergő kettős szerepel a keretben. Bár ez nem hangzik rosszul, igazi alternatívájuk nem igazán van, ezért ide akár külföldi játékos is érkezhet majd – az NB I-ből igazi elérhető opció nem nagyon található, egyedül az NB II-es Felcsútnál aligha maradni szándékozó Pekár nevét említhetjük, de neki valószínűleg több kérője is akadhat, ha valóban távozik.

Mivel a csatársorból Simon András az NB I-ben eddig keveset bizonyított, ráadásul hátrébb is bevethető, Máté János pedig már az NB II-ben is kevésszer jutott szóhoz, az egyetlen igazi opció a veterán Simon Attila. Nem véletlen, hogy erre a posztra a volt diósgyőri Miroszlav Grumics neve is felmerült már a gyirmótiakkal kapcsolatban, de szintén Miskolcról Griffiths vagy a pécsi korszaka óta háttérbe szoruló Kővári leigazolása sem lehetetlen.

Körvonalakban sincs kész a mezőkövesdi keret

A Mezőkövesd csak 2,4 millió fontos kerettel bír. Ők már komolyabb gondban lehetnek a keret összerakásával, hiszen egyrészt sokak csak kölcsönben játszottak az Alföldön, másrészt a többiek közül is számos labdarúgónak jár le a kontraktusa.

A kulcsjátékosok közül kölcsönben volt csak Kövesden Szatmári Lóránd (MTK), Devecseri Szilárd (Haladás), Vági András (Paks), Sós Bence (Debrecen), Szilvási Péter (Debrecen), Tóth László (Puskás Akadémia) és Horváth Tamás (Videoton). Sóst és Szilvásit leszámítva könnyen lehet, hogy mindegyikőjükre számít majd a következő idénytől anyaklubja, így teljesen új keret épülhet – főleg, hogy Molnár Gábor, Tajthy Tamás, Hegedűs Dávid, Dvorschák Gábor, Fótyik Dominik és Nagy József szerződését is újra kell majd kötni.

Egyelőre megtippelni is nehéz, hogy kik lehetnek azok, akik a felsoroltak közül jövőre is a feljutók keretében szerepelnek majd, de a hírek szerint Dulló Martin, a Csákvár védője Mezőkövesdre költözhet, valamint a Felcsúthoz visszatért Lencse László iránt is érdeklődik a klub.

Rendezetlen a kapuskérdés is, Horváth Tamáshoz ragaszkodik a Videoton, így Dombó Dávid maradhat az egyetlen hálóőr. A 23 éves Dombó már az idei szezonban is első számúnak számított, de a Mezőkövesd aligha fog úgy nekivágni a szezonnak, hogy nincs megfelelő helyettese.

Amennyiben azt vesszük alapul, kiknek van szerződése a következő szezonra, akkor megállapíthatjuk, hogy a Nicorec, Heffler N., Tóth B., Orosz M., Rácz F., Fröhlich sor nagyjából a középpályát vagy legalábbis annak középső részét teszi ki, minden más posztra a hosszabbítások függvényében kell játékosokat keresnie a stábnak. Dolgos nyár elé néz a mezőkövesdi menedzsment.

Olvasói sztorik