NB II

NB I-es játékosokkal juthat fel az NB II éllovasa

A Gyirmót kerete szinte kizárólag kipróbált első osztályúakból áll.

Bár a Balmazújváros és a ZTE ellen elkövetett nagyobb botlásai miatt a Gyirmót matematikailag továbbra sem tekinthető biztosan feljutónak, továbbra is csak minimális teljesítmény, vagy az ellenfelek hibája kell ahhoz, hogy a feljutás és akár a bajnoki cím is meglegyen a másodosztályban. A sikerszéria nem véletlen: a gyirmóti keret nagy része kipróbált, harcedzett NB I-es játékosokból áll, sőt néhányuk külföldön is szerepelt. A Rangadó.hu sorra veszi azokat a játékosokat, akik nagy részével a következő évadban a legmagasabb osztályban is találkozhatunk.

A legutóbbi, zalaegerszegi vereség alkalmával a következő 11 játékos alkotta a Gyirmót kezdőjét: Rusák – Nagy S., Balogh B., Szekeres, Présinger – Vass P., Kiss M., Horváth A., Simon An. – Máté, Simon At.

MTK-nevelések egymás hegyén-hátán

A felsorolt futballisták nagy része már első hallásra is ismerős lehet a magyar labdarúgást követőknek. Szekeres Adrián például MTK-nevelésként ígéretesen indult, tagja volt a 2009-es egyiptomi U20-as vb-n bronzérmes csapatnak, később a Videoton igazolta le. A Paulo Sousával az Európa-liga-csoportkörét elérő csapatba azonban nemigen fért be, a teljes sorozat alatt mindössze két perc jutott neki, az is még a selejtezők során a Slovan Bratislava ellen. Inkább a kettős terhelés miatt fáradt Caneira-Vinícius hátvédkettős tartalékaként vetette be a portugál tréner, így tíz bajnoki jutott neki, ebből hét az ősszel. A Vidiben már nem is lépett pályára többet, előbb a Puskás Akadémia, majd a Dunaújváros vette kölcsön, 2016 januárjában érkezett Gyirmótra. Érdekesség, hogy még egy Európa Liga-nevezés során az ő és Haraszti Zsolt igazolványképét összekeverték és a legtöbb jelentős külföldi portálon azóta is hibás portréval szerepelnek.

A védelem másik bástyája, Balogh Béla még Szekeresnél is komolyabb pedigrével rendelkezik. 2002 óta vallhatja magát NB I-es játékosnak, 2010-ig egy colchesteri és murciai kitérővel az MTK játékosa volt, majd Kecskeméten és Gyirmóton futballozott, ez alatt több mint 200 mérkőzést tudott le. A 31 éves hátvéd 2006-ban és 2007-ben Várhidi Péter alatt 9 alkalommal is képviselte a nemzeti színeket, ez alatt 13 gólt kapott a válogatott.

A szélsőhátvéd Présinger Ádám is MTK-nevelés, de csak néhány mérkőzésen húzta magára a szerelésüket, mielőtt előbb a Videotonhoz, majd a Vasashoz távozott (utóbbinál kölcsönben játszott), 2011-től 2014-ig a Pápát szolgálta. Ő is játszott az egyiptomi U20-as tornán, fehérvári karrierje pedig ígéretesen indult, amikor a Honvéd ellen betalált, de végül csak 2 meccsre futotta náluk. Távozásában szerepet játszott, hogy neve felmerült az utánpótlás-válogatottak körül kirobbant fogadási csalás-botrányban. 2014 óta erősíti a Gyirmótot, valamivel kevesebb mint 100 NB I-es meccset tudott le.

A ZTE ellen a másik oldalt Nagy Sándor védekezett. Ő 2008-ban Kunhegyesről igazolt Kecskemétre, majd 5 évig Pápán játszott, csaknem 100 NB I-es meccs van a lábaiban.

Vass Patrik Zalaegerszegen nem élete meccsét játszotta, mégis a gyirmóti keret egyik legnagyobb erősségének számít. A még viszonylag fiatal, 23 éves támadó több társához hasonlóan szintén az MTK-akadémia “terméke”, a 2012-13-as szezonban már meghatározó tagja volt a kék-fehéreknek. Ennek ellenére sem tudott megragadni náluk, 2015 tavaszára már kölcsön szerették volna adni, amely sikerült is, a Vasasban próbálkozott, a nyáron pedig elengedték, azóta erősíti a Gyirmótot, valamivel több mint 50 meccse volt az élvonalban.

Akad még az egyiptomi hősökből

Szekeres és Présinger mellett Kiss Máté is azoknak a táborát erősíti, akik az U20-as bronzérem után nem azt az ívű karriert futották be, mint amit reméltek. A 25 éves labdarúgó csehek ellen szerzett góljával a torna legszebb találatának díját is elnyerte, de nevelőklubjánál, Győrben nem tudott a kezdő állandó tagjává avanzsálni. Siófokon és Mezőkövesden is játszott (mindkét gárdával kiesett), 2014 óta van Gyirmóton, 76 NB I-es meccse van.

Sajnos Simon András is inkább a magyar futball nagy csalódásai közé sorolható. Az MTK színeiben 2006-ban, 16 évesen mutatkozott be az élvonalban, aztán Liverpoolban nevelkedett – kölcsönben a másodosztályú Córdobát is megjárta -, majd egymeccses rotterdami kitérőt követően a Győr hozta haza. Mindössze 4 meccset tudott le az ETO-nál, kölcsönben Pápán és a KTE-nél is játszott, tavaly pedig a Paksnál működött közre. A nyáron igazolta le a Gyirmót, ahol 7 gólig jutott az U20-as vb-t szintén megforduló támadó.

Csendes iparosok

Középpályán Kiss társa a korábbi Honvéd- és Pécs-játékos, Horváth Adrián. A 28 éves labdarúgó 2009-ben került az élvonalba, 127 meccsen segítette együtteseit, majd az idei szezontól a megszűnő baranyaiaktól került az NB II-be.

A kapus, Rusák Edvárd a kezdő talán legkevésbé ismert tagja, pedig ő sincs első osztályú rutin nélkül: a Kaposvár utolsó, 2013-14-es NB I-es idényében 3-szor vetették be a Somogy megyeiek. 2015 telétől erősíti a Gyirmótot, 9 meccse van eddig az NB II-ben.

Kipróbált gólvágók is vannak

Két gólkirály is erősíti a feljutásra váró győri csapatot. A kevésbé ismert közülük Máté János, aki Debrecenben és a Ferencvárosnál is játszott az NB I-ben, később pedig a Siófoknál is játszott itt. Gólkirály azonban Fehérváron lett, mégpedig az NB II 2011-12-es szezonjában, a Videoton második csapatának tagjaként. Világ életében inkább a második vonalban futballozott, ahol már 58 gólos.

A híresebb támadó éppen ezért Simon Attila. A Diósgyőr, az Újpest, a Kecskemét, a ZTE, a Pécs és a Siófok most 33 éves csatára Pakson “érett be”, két szezon alatt 44 meccsen 25 gólt szerzett, ebből 18-at 2013-14-ben, így Nemanja Nikoliccsal holtversenyben gólkirállyá avatták. A sikert kihasználva az osztrák első osztályú Wolfsbergerhez távozott, ott viszont nem sok sót evett meg, mindössze nyolcszor vetették be és találatot sem ünnepelhetett. 2015 nyarán ment Gyirmótra, ahol 10 gólos a szezonban, az NB I-ben 200 meccse van.

Nincs vége a felsorolásnak

Ezzel végig értünk tehát a kezdőcsapaton, de a kispadon sem kis nevek foglaltak helyet. Sebők Zsolt például a Videoton színeiben kupagyőztes és magyar bajnok, összesen 118-szor őrizte bajnokin a Vidi kapuját, további 78 meccset az ETO-nál tudott le. A Vasas-nevelésű Beliczky Gergő valósággal berobbant az NB I-be, amikor 2010-ben csereként beállva három góljával verték meg az angyalföldiek az MTK-t. Apró szépséghiba, hogy azóta mindössze három alkalommal talált be ebben az osztályban, pedig a Ferencváros és a Pápa színeiben is próbálkozhatott, összesen 57-szer. A Gyirmótnál két szezon alatt 14, majd 7 gólt szerzett, idén viszont csak 1-nél jár. A 24 éves Gyurján Bence beépítésével 2011 óta próbálkozott a Haladás, 2013-14-ben rekordgyanús 24 (!) alkalommal cserélték be, de kevés eredménnyel, így 2015 februárjában átigazolt Gyirmótra, ahol 16 meccsen 2 gólos.

A ZTE ellen keretben különböző okok miatt nem lévő Völgyi Dániel-Bori Gábor-Lengyel Dániel triónak is van NB I-es múltja, sőt Bori még az emblematikus, Antigua és Barbuda elleni felkészülési meccsen a címeres mezt is felhúzhatta. Az MTK, az Újpest, a Kecskemét, a Paks és a Diósgyőr csapataiban csaknem 250 NB I-es meccset tudott le, 2008-ban a friss angol bajnok Leicester City-nél is befutott egy villámkarriert. Miután a miskolciak megváltak tőle, a Vasasnál tett egy villámkarriert (feljutást ünnepelve), idén viszont két meccs után Gyirmótra ment. A még mindig csak 28 éves Völgyi Dániel egy időben a válogatott meghívóval is kacérkodott, de végül nem léphetett pályára a nemzeti tizenegyben. Volt viszont majdnem 150 meccse az ETO-nál, akikkel bajnok is lett, valamint további néhány a Vasas, az Újpest, a Paks és a Pápa együtteseinél – összesen csaknem 200 alkalommal húzott szerelést az élvonalban.

Bár a Gyirmót az említett játékosokon kívül még néhány más játékosnak is osztott szerepet – Madarász Márk, Lázár Patrik, Paku Roland, Tóth Norbert -, a várható feljutásból oroszlánszerepet az említett, többségében komoly NB I-es, sőt nemzetközi rutinnal bíró labdarúgók vállaltak. Ez persze abból a szempontból nem meglepetés, hogy a 12 csapatosra szűkítéssel sok, korábban fix élvonalbeli játékos kénytelen volt a másodosztályban együttest keresni magának, de ettől függetlenül sem általános az ilyen mértékű “invázió” az NB II-ben…

Olvasói sztorik