NB II

„A futballpálya nem egy szita” – semmi baj a soproni gyeppel

Irgalmatlan körülmények között nyert nyugaton a Balmazújváros.

Kapcsolódó cikkek

A hétvégén médiafigyelmet kaptak azok a képek, amelyek a Soproni VSE – Balmazújváros NB II-es találkozón készültek, és amelyekről kiderül, hogy a stadion inkább hasonlított medencére, mint futballpályára, hiszen szó szerint állt rajta a víz – mindez azért érdekes, mert a gyepet alig fél éve csövezték alá. Ezzel párhuzamosan a szurkolók azzal kapcsolatban is panaszkodtak, hogy az eső erősen bevert az újonnan felhúzott tetőszerkezet alá, így megáztak, holott állításuk szerint köztudott volt, hogy melyik irányból érkezik a legtöbbször az eső a lelátók fölé.

A szurkolók panaszairól szóló kérdéseket Wischy Péternek, a Soproni Városi Stadion üzemeltetőjének is feltettük.

– Szakadt az eső, természetes, hogy azonnal nem vezette el a pálya ezt a mennyiséget. Nem építési hibáról volt szó. Negyven-ötven milliméternyi csapadék hullott le négy-öt óra alatt. A másnapi, szintén Sopronban rendezett Haladás-meccsen már nyoma sem volt ennek a víznek, tökéletes volt a pálya talaja – kezdte Wischy, aki kiemelte, a gyep nem egy szita.

– A víz csak átszivárog a földön, nem átfolyik, és ez így is van rendjén. Ellenkező esetben a nyári locsolást is azonnal átengedné, és a fű egyszerűen kiszáradna. Ennek idő kell. Rómában is jártam már meccsen, ahol fél órával később kezdődött a találkozó a zápor miatt, ott is megállt ugyanis a víz – folytatta az üzemeltető.

Az új gyep azonban nem feltétlen azonnal éri el legjobb állapotát.

– Ez még lesz jobb, a pólusoknak ki kell alakulnia, akkor valamivel gyorsabbá válik majd az elvezetés.

Ami a tető alá beeső eső kérdését illeti, a helyzet itt sem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre hangzik.

– Ötven-hatvan kilométer per órás szél volt Sopronban. Az eső szinte vízszintesen esett, ilyenkor majdhogynem mindegy, milyen a fedés, ez ellen nem lehet védekezni. Extrém esetről beszélünk, ez most így alakult, ritka az ilyen méretű zápor és az ilyen erejű szél – beszélt az időjárásról Wischy.

– Még a stadion építésekor lehetett volna ezen változtatni és kilencven fokkal elforgatni, de ezt a körülmények nemigen tették lehetővé. Zárt tér állt rendelkezésre, maga a füves rész korábbi pozíciója változatlan maradt. Van egy kisebb és egy nagyobb lelátó, ezek közül természetesen utóbbit kellett befedni, mert ott háromezerötszáz ember fér el, a másikon pedig csak ezerötszáz – mondta a soproni stadion üzemeltetője, aki hozzátette, furcsán hatott volna, ha a vendégszektort beépítik, a hazai nézők pedig megáznak.

Olvasói sztorik