NB II

Gyepes szerint a mai fiataloknak észhez kéne térniük

"A semmi teljesítményre is több pénzt akarnak"

Kapcsolódó cikkek

Gyepes Gábor a Ferencvárosból indította karrierjét és jelenleg is csaknem hozzájuk tartozik – angliai és maláj kalandok után most a Fradi fiókcsapatának számító Soroksárban futballozik, az NB II-ben. A klub utolsó helyen telel, de a válogatott védő a nyárig marad a XXIII. kerületi együttesnél. A DigiSport Reggeli Start című műsorában Szombathy Pál műsorvezető kérdezte a Videotonnál is megforduló középhátvédet.

– Az ősszel még bizonytalan voltam a jövőmmel kapcsolatban, nem tartottam kizártnak, hogy visszatérjek Malajziába. Magánokok miatt ez végülis meghiúsult, bár továbbra is hívtak onnan, két csapat azonnal szerződtetett volna. A feleségemmel ugyanakkor úgy döntöttünk, hogy jobb lesz nekünk itthon. A lányom ősszel iskolás lesz – magyarázta itthon maradását Gyepes.

– Úgy éreztem, az NB I-ben is játszhatnék, de erre egyelőre nem adódott lehetőség, legalábbis Vladan Filipovic nem szólt és amíg konkrétum nincs, ő sohasem árul el semmit, ezért felesleges is őt faggatnom. Ezzel együtt jól érzem magam Soroksáron, a játék is egészen jól ment annak ellenére, hogy tavaly télen későn értem haza, nem volt felkészülésem, tavasszal nem játszottam, nyáron egyedül edzettem és szeptemberben kerültem mostani csapatomhoz. Abban állapodtunk meg, hogy a nyárig maradok és ha sikerül kiharcolni a bennmaradást, akkor még egy évet töltök náluk – beszélt a közeljövőről a hátvéd.

A Soroksár egyébként edzőváltáson is átesett a télen.

– Nem hiszem, hogy az eredménytelenség vezetett volna edzőváltáshoz, hisze azóta sem sikerült feljebb zárkóznunk. Ifj. Albert Flórián és Lucsánszky Tamás teljesen más személyiséggel rendelkeznek. A hasonlóság csak annyi, hogy eredménycentrikusan igyekeztek dolgozni. A legfőbb probléma a gólszegénység volt: 12 gólt rúgtunk 15 meccsen, ebben egy 4 gólos találkozó is benne van. 14 meccsen 8 gól csak oda vezethet, ahol jelenleg is állunk. A kiesőzónához. Második vagyok a házi góllövőlistán két góllal…Pedig csak 20 gólt kaptunk, ami az 5. legkevesebb.

Gyepes Gábor jelenleg perben áll korábbi malajziai csapatával, a Sarawakkal. Erről is beszélt a DigiSporton.

– Amikor legutóbb az ügyvédemmel beszéltem, azt mondta, januárra várható a döntés. Nagyon várom. Volt klubom semmilyen hivatalos iratot nem nyújtott be, így csak az én aktáimat kell vizsgálni. Egy év alatt azonban nem sikerült lezárni az ügyet. Amennyiben nyerni tudnék, erkölcsi győzelmet is ünnepelhetnék…

AZ NB I és az NB II komoly átalakításokon ment keresztül az elmúlt években. Gyepes Gábor játékosként pedig igazán részese ezeknek a változásoknak.

– AZ NB I és az NB II között elég nagy a szakadék, főleg, hogy előbbiben akad pár meglehetősen tőkeerős klub is, akik elszakadtak a többiektől. A maradék inkább a fiatalok játszatásából és eladásából próbál valamiféle bevételt generálni. Ez ráadásul duplán kifizetődő, hiszen a támogatások is jelentősen nagyobbak, ha sok magyar van a keretben. Az, hogy ez mennyire célravezető, csak hosszú évek múlva derül majd ki. Erre igazából azt tudom mondani, hogy ha én és még számos társam be tudtuk verekedni magunkat a csapatokba az NB I-ben is, akkor talán érdemes lenne ezt továbbra is érintetlenül hagyni…

Végezetül az Eb-kijutásról esett szó, a korábbi válogatott védő szerint ez a siker egyértelműen pozitívan hathat a labdarúgásunkra, nincs szó arról, hogy elfedne bizonyos problémákat.

– Az viszont fontos lenne, hogy ne teljen el ismét 30 év az újabb kijutásig. Elsősorban a játékosok felelőssége ez, nem az edzőké. Véleményem szerint a mostani fiatalok, akik a tűz közelében vannak, nagyon rossz úton járnak. Már azzal is megelégednek, ha ingyen cipőt és szerelést kapnak. Nem akarnak jobbak lenni, tanulni, csak több pénzt akarnak szinte semmi teljesítményre. Nem büszkék arra, hogy ha mondjuk felkerülnek a Fradi vagy a Vidi első csapatához, akkor kikkel edzhetnek együtt. Gera Zoltántól és Hajnal Tamástól például nagyon sokat tanulhatnának, de ez nem motiválja őket. Észhez kéne térniük.

Olvasói sztorik