NB II

Milliárdos támogatás az NB II-es csapatnak?

Egy lap szerint a Kisvárda több mint egymilliárd forintot kaphat a TAO-pénzekből.

Kapcsolódó cikkek

Egyre jobban megy a kisvárdai Várda Sport Egyesületnek, főleg, ami a látványcsapat-sport támogatásból származó bevételek illeti. 2013-ban még alig több mint 33 millió forint TAO-ban részesült az egyesület, ami 2014-ben 135 millióra ugrott. A Magyar Labdarúgó Szövetség honlapján található adatok szerint idén 1.26 milliárd forint folyhat be a másodosztályú klubot működtető egyesület kasszájába, ami közel tízszeres növekedést jelent – írja az mfor.hu cikke.

Ezzel az összeggel pedig már lassan felcsúti magasságokba emelkedik Seszták Miklós fejlesztési miniszter városának klubja.

Noha egyelőre még csak jóváhagyott összegekről beszélünk, abban az esetben, ha az utolsó fillérig kifizetésre kerülne ez a TAO-támogatás, akkor igazán elitklubba kerülne a kisvárdai egyesület. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ugyanis nagyon kevesen részesülnek ekkora TAO-támogatásban. Sőt! A rendszer 2011-es indulása óta a felcsúti focialapítvány mellett mindössze egyetlen klub volt az, amelyiknek lehetősége lett volna egymilliárd forintnál is többhöz jutni, ám végül nem hívták le a teljes összeget, annak csak töredékét. Ez az egyesület pedig a Szeged 2011 Sportszolgáltató és Labdarúgó Kft. volt 2014-ben.

Mivel egyelőre csak a jóváhagyott támogatási összeg ismert, sem az egyesület, sem pedig a város honlapján nem találhatók plusz információk. A lap megkérdezte a Várda Sport Egyesületet, hogy pontosan milyen fejlesztésekre fordítanák ezt az 1.26 milliárd forintot, de a cikk megjelenéséig nem érkezett válasz tőlük.

Azt azonban sejteni lehet, hogy jelentős fejlesztések és beruházások indulhatnak el a 16 ezer fős kisvárosban, mivel az Európa Liga-selejtezők megrendezésére is alkalmas új, fedett stadion költségvetési pénzből készül. Először csupán 200 milliós keretet különítettek el erre a célra, aztán egy tavaly októberi Magyar Közlönyben megjelent határozat további 800 millióval toldotta meg az előirányzatot, így egymilliárdos stadiont kap a másodosztályba idén feljutott gárda. A kérdés ezek után már csak az lesz, hogy ez az 1.26 milliárd mégis mire megy majd el.

A Magyar Labdarúgó Szövetség oldalán elérhető adatbázis szerint a kisvárdai egyesület mögött a második legtöbb támogatást egyelőre a Mezőkövesd-Zsóry Futball Club Kft.-nek hagytak jóvá. 357.2 millió forintot, ami 60 százalékkal több a 2014-esnél, igaz, akkor a jóváhagyott 223 millió forintból csupán 191 milliót hívtak le. Ezt követően több ismertebb akadémia és fociklub található a listán 200 milliónál nagyobb támogatási összeggel. Néhány említésre méltó is akad azért még a lista élvonalában.

Így például a Hódmezővásárhely Sportjáért Alapítvány, melynek 150 milliót hagytak jóvá a 2014-es 97 millió forint után. Az eset érdekessége abban rejlik, hogy ide kötődik Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki nem túl régen éppen a sportban megjelenő állami pénzek ellen nyilatkozott. Bár a TAO a kormányzati nyilatkozatok alapján nem közpénz, ez az állítás mégsem állja meg a helyét, tekintve, hogy ezek az összegek a költségvetés társasági adó soráról hiányoznak.

A kevésbé ismert Maros-menti Utánpótlás Futball Clubnak 139.7 millió forintot hagytak jóvá a 2014-es 2.4 millió forint után. A gárda jelenleg a megye I-ben játszik, és a Makó honlapján található 2015 áprilisi dokumentum alapján egy 19,5×19,5 méteres öltözőt szeretnének építeni, melynek tetejére egy 400 méteres fedett lelátót terveznek. Ehhez a TAO-pénz mellett 60 milliós vissza nem térítendő önkormányzati támogatást is szeretnének.

Hasonló nagyságrendű összeget kaphat a Hajdúböszörményi Torna Egylet is, 136 millió forintot, a Nagykanizsai Utánpótlás Labdarúgó Egyesület, 134-et. Előbbi 2014-ben 124 milliós TAO-pénzt használt fel, míg utóbbi mindössze 37-et.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik