NB II

Kisvárda lesz az új Felcsút?

Az MFor cikke szerint megnégyszereződött a klub bevétele, ráadásul a stadion költségvetése is megugrott.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Rendkívül jó gazdasági évet zárt a harmadosztályú Kisvárda az elmúlt esztendőben, legalábbis erről ír a Menedzsment Fórum portál. Hirtelen ugyanis a korábbi évekhez képest négyszer több pénzből tudott gazdálkodni a fejlesztési miniszter városának sportegyesülete.

Egy tavaly év végével datált dokumentum szerint 2014-ben nagyot lépett előre, és ezzel elindult a „Felcsúttá válás” válás útján Seszták Miklós városának sportegyesülete, a Várda SE, amelynek honlapja alapján feltételezhető, hogy csak fociszakosztálya van. A csapat jelenleg a harmadosztályban szerepel, ám ha a tavaly beindult pénzáram a jövőben sem apad el, a szerző nem tartja elképzelhetetlennek azt sem, hogy néhány év múlva a Puskás Akadémiával harcolhatnak majd az NB I-ben.

A Kisvárda honlapjára feltöltött, tavaly december közepén született anyag szerint (amelyen többször is a „piszkozat” jelzés szerepel) 2014-ben 238 milliós bevételt realizálhatott a Várda SE az előző évi 54 millió után. A növekedés drasztikus: 380 százalékos! Ebben alapvetően két tényező játszott jelentős szerepet. Egyrészt az önkormányzat a korábbi 16.7 millió forint után tavaly 63-at adott az egyesületnek támogatás címén, másrészt pedig a látványcsapatsportot támogatók is hirtelen felfigyeltek a klubra. A 2013-as 33.6 millió után tavaly 171 millió folyhatott be ezen a címen a Várda SE kasszájába, ami 409 százalékos növekedést jelent. A bevételi oldalon érdemes még kitérni arra is, hogy a tavalyi saját bevételek várhatóan a korábbi évekhez hasonló szinten alakulhattak: 3 millió forintra tehettek szert tagdíjakból, jegybevételből. Ez a teljes tavalyi büdzsé 1.2 százalékát teszi ki.

Nagyszabású tervek

A bevételek megugrása mellett az egyesület nagyot is „mert álmodni”, pontosabban tervezni a 2014–2015-ös szezonra, hiszen beindultak a nagyértékű beruházások is. Így egyebek mellett a stadion kiviteli terveinek költsége 40 millió forintra rúg a dokumentum szerint, a Magyar Labdarúgó Szövetség előírásainak való megfelelés miatt 50 millióért mobillelátó is készül.

Összesen 140.8 milliós értékű tárgyi eszköz beruházás és fejlesztési programot terveztek be a szezonra, melyből a dokumentum szerint 42 milliót tesz ki az önrész, a többi támogatásból származik. A fejlesztési programot az MLSZ egy másik dokumentum szerint jóvá is hagyta.

Ha a fejlesztési programot teljes egészében nézzük (az utánpótlás-nevelési feladatok támogatásával és személyi jellegű ráfordításokkal együtt), akkor a program teljes értéke 182.8 millió forint, melyből 42.2 millió az önrész, 135.6 millió pedig támogatást jelent.

40 millió utánpótlásra

A fejlesztési tervet nézve, a 2014–2015-ös szezonban összesen 40 millió forintot költenének utánpótlás-nevelésre, melyből négymilliót tesz ki az önrész, a többi pedig megigényelt támogatás. A költségek megoszlását tekintve közel hétmillió menne sporteszközökre, sportfelszerelésekre, 2.5 millió a felkészítéssel, edzőtáboroztatással és versenyeztetéssel közvetlenül összefüggő szállás és étkezés költsége. A legnagyobb tételt azonban a programban résztvevő sportszakemberek személyi jellegű ráfordításai teszik ki: ez a dokumentum szerint 15.8 millió forint a szezonban.

Milliárdos stadiont is kap a város

Kisvárda focijára először tavaly október elején figyelhettünk fel, amikor is a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint még 800 millió forinttal megtoldották a korábbi stadionrekonstrukcióra szánt keretet a költségvetésben. Ezzel pedig a 120 millió forintos felújítás helyett egy közel egymilliárd forintos stadiont kap a 16 ezres kisváros Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Majd néhány héttel később az is kiderült, hogy a Szerencsejáték Zrt. is felfigyelt Seszták Miklós fejlesztési miniszter kisvárosának focijára. Az állami cég honlapján megjelent dokumentum szerint ugyanis 15 millió forintot adományoztak a Várda Sport Egyesületnek közérdekű cél támogatása címén.

Olvasói sztorik