NB II

Mondvacsinált indokokkal rúgták ki

A menesztett Híres Gábornak a jó szereplés ellenére is kritikák tömkelegét kellett elviselnie; a jövőben szeretné bizonyítani, hogy igenis jó edző.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az NB II hatodik helyén álló Balmaz Kamilla Gyógyfürdő együttesének vezetősége hétfőn menesztette Híres Gábor vezetőedzőt. Helyére Pajkos János szakmai igazgató került. Híres tavaly a Keleti-csoport negyedik helyéig vezette együttesét, kiharcolva ezzel az egycsoportos másodosztályban indulás jogát. Idén szintén a negyedik pozícióban zárták az őszt az újvárosiak, akik szombaton hazai pályán 3-0-s vereséget szenvedtek a Békéscsabától.

A klub elnöke azzal indokolta a tréner menesztését, hogy a szurkolók szerint az utóbbi meccseken az ellenfelek többet futnak, és jobban küzdenek Híres Gábor tanítványainál. A Rangadó.hu megkereste a felmentett szakembert, aki úgy érzi, mondvacsinált indokokkal állították fel a kispadról.

– Kaptam egy olyan indokot, hogy a csapatnak nem jó az erőnléte. Mondták azt is, hogy a szurkolóknak nem tetszett, hogy a játékosok nem csúsztak-másztak, nem küzdöttek. A harmadik indok az volt, hogy ha én maradok az edző, akkor ki fog esni a csapat. Úgy gondolom, hogy ezek mondvacsinált indokok – kezdte Híres Gábor.

– Akkor nem ért egyet azzal, hogy nincs erőnléte a csapatnak?
– Egész ősszel folyamatosan azt a kritikát kaptuk Pajkos Jánostól, hogy a csapatnak nincs erőnléte. Az év végén a HLSZ csinált egy statisztikát, amiből kiderült, hogy a mérkőzések utolsó félórájában tizennyolc gólt rúgtunk. Ha egy csapatnak nincs ereje, akkor a második félidő második felében nem rúg tizennyolc gólt, és az ellenfelek is tapasztalhatták, hogy a második félidőben próbáltuk őket a kapujuk elé szögezni. Szerintem jó erőben voltunk. Az a véleményem, hogy ha bántani akarok egy edzőt, akkor azt mondom, hogy a csapatának nincs erőnléte, mert az megfoghatatlan.

– Azzal sem ért egyet, hogy a játékosok nem küzdöttek a sikerért?
– Nem értek egyet, mert annyi történt, hogy nem rúgtuk be a helyzeteinket a Békéscsaba ellen. Ha gólt rúgunk, akkor csúszik-mászik a csapat, ha kikapunk, akkor nem. Szerintem semmi probléma nem volt a küzdéssel, abszolút nem értek egyet ezzel sem.

– A klubnál ki lett mondva, hogy nem akarnak feljutni az élvonalba, a kiesés szele pedig nem fenyegeti a csapatot. Nem lehet, hogy emiatt voltak kevésbé motiváltak a játékosok?
– Én nagyon szerettem volna feljutni. A vezetőség úgy döntött, hogy a gólkirályunkat kölcsönadjuk, ami egyértelműen azt mutatja, hogy nem akarják a csapatot az NB I-be. A vezetőség is azt gondolta, hogy ebben a középpozícióban maradjunk meg. Nem hinném azonban, hogy a játékosok ezért nem hajtanak, hiszen profi futballistáknak képzelem őket. Én úgy készítettem fel őket, hogy nyerjünk meg minden meccset, aztán majd kiderült, hova jutunk. Dicséri a munkánkat, meg a játékosok hozzáállását, hogy egyáltalán szóba került a feljutás, de ebben a szoros bajnokságban benne van, hogy egy-két vereséggel hátrébb csúszunk a tabellán. Ha pedig nem lett volna váltás, és nyerünk néhány meccset, akkor megint odakerültünk volna az első négybe.

– Nem érezte előjelét a történteknek?
– Mondhatom, hogy éreztem, mert a tavalyi bennmaradás után a szakmai igazgató olyan pontokat szeretett volna a szerződésembe beletenni, amelyek vállalhatatlanok voltak. A következő dolog, hogy folyamatos kritika alatt voltam egész ősszel. A szakmai igazgató vezetésével azt kaptam, hogy a csapatnak nincs erőnléte, és az edzések nem jól vannak megszervezve. Úgy gondolom, hogy a legmodernebb módszerek szerint készültünk, de folyamatosan kaptam a kritikát. Ha az ember főnöke kritizálja minden mozzanatát, akkor azért lehet sejteni valamit a háttérben… Próbáltam ettől teljesen függetleníteni magamat, mert azt gondoltam, hogy az eredményeink bizonyítják, jó edző vagyok, és tulajdonképpen behoztam a negyedik helyre a csapatot az ősszel. Mindenki boldog volt, kivéve a szakmai igazgatónkat. A negyedik hely ellenére is kritikák tömkelegét kellett elviselnem. Éreztem, hogy valami nem stimmel, de bíztam abban, hogy eredményesek leszünk, és az majd igazolja, hogy jogtalanok a kritikák. A csapat jól játszott, az ellenfelek pedig dicsértek minket, és úgy érzem, hogy a kollégákkal együtt jól dolgoztunk. Nem gondoltam arra, hogy két botlás után ez fog történni.

– Mik a tervei a jövőt tekintve?
– Nagyon szeretnék valahol újra lehetőséget kapni, hogy bizonyítsam, jó edző vagyok. Nagyon szeretném, hogy alkalmat kapjak bizonyítani a képességeimet. Szívesen dolgoznék valamelyik NB II-es klubnál. Mindenhol van edző, én senkinek a helyére nem pályázok, nem úgy, mint egyesek itt Balmazújvárosban… Nem akarom elvenni senki munkáját, de ahol úgy alakul, hogy edzőt keresnek, szívesen mennék. Szeretném bizonyítani, hogy képes vagyok akárhol jó csapatot csinálni, ahol bíznak bennem. Várom a lehetőséget, mert nagyon szeretek dolgozni.

Olvasói sztorik