NB II

„Könnyebb lesz most bajnokságot nyerni”

Csank János 2000-ben a Videotonnal toronymagasan nyerte az egycsoportos NB II-t.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hamarosan kezdődik az egycsoportossá alakított, 16 csapatos NB II küzdelemsorozata. Ebből az apropóból a Rangadó.hu hatrészes előzetest készített, amely a kilencvenes évek végének másodosztályába kalauzolja el az olvasót. Azért választottuk azt az időszakot, mert akkoriban is egycsoportos volt a liga, 1998-ban a Nyíregyháza, 1999-ben a Lombard FC Tatabánya, 2000-ben pedig a Videoton volt a bajnok.

Sorozatunk ötödik részében Csank János mesél, hiszen az 1999–2000-es szezonban, amikor a Matáv-Sopron és a BKV Előre megelőzésével toronymagasan, 102 pontot gyűjtve a Videoton lett a bajnok, ő volt a csapat vezetőedzője.

– A pontok alapján nagyon simán nyertük meg akkor az NB II-t, bár mivel húsz csapat szerepelt a bajnokságban, gyilkos hosszúságú volt az idény – emlékezett vissza Csank János. – A kiesés után úgy indult a szezon, hogy nem tudtuk mi lesz, mire számíthatunk. Keményen edzettünk, és jól is indultunk, mert úgy emlékszem, hogy Kaposváron sikerült kettő-nullra nyernünk. Utána már csak egy vereséget szenvedtünk el Szolnokon, végigvertük a mezőnyt, és száz fölötti ponttal és rúgott góllal sikerült felkerülnünk. Ez egy nagyon szép siker volt.

– Nehéz volt megnyerni az akkori küzdelmeket? Mely játékosok húzták a csapat szekerét?
– Minden bajnokságot nehéz megnyerni, de akkor még a későbbi idegenlégiósok is itthon voltak, és az NB II-be is érkeztek minőségi játékosok, hiszen lefelé csúsztak az emberek. Neves városi csapatok voltak, nem ilyen „falusi” együttesek, mint manapság. Kemény küzdelmekre emlékszem. Csató, Fodor, Milinte, Németh Gábor vagy a román Cheregi voltak a kulcsemberek a csapatban. Voltak azért spílerek szép számmal…

– Hogy látja a mostani esélyeket?
– Az NB II-ben valamivel könnyebb lesz most megnyerni a bajnokságot. Ha csak abból indulok, ki, hogy az élvonalból egy csapat csatlakozott a mezőnyhöz a kiesők közül, hiszen az Eger csak alacsonyabb osztályban indul, akkor már könnyebb az élre vágyók dolga. Illetve most csak tizenhat csapat van, nem húsz, és ebből kettő kerül fel. Ez a bajnokság ilyen szempontból valamivel egyszerűbb. Nem hinném, hogy a Gyirmóttól el lehet venni az egyik feljutóhelyet, hiszen gyakorlatilag alig van másik jelölt. Nem tudom, a Siófok hogyan szedi össze magát, de várható, hogy erősek lesznek. Gyakorlatilag ezt nem nagyon lehet elbuknia a Gyirmótnak. Szerintem élni is fognak vele.

Olvasói sztorik