NB II

Minőségi erősítés várható

Véber György évértékelése: jócskán a pozitív oldal felé billen a mérleg.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Bár a sport világában mindig a nyári idénykezdettől a tavaszi szezonzárásig számítunk egy évet, ezúttal kivételt teszünk, hiszen az NB II Keleti-csoportjának harmadik helyén telelő Mezőkövesd-Zsóry vezetőedzője, Véber György számára meglehetősen mozgalmasan telt a 2012-es naptári esztendő. A 43 éves, szegedi születésű tréner a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, olyan távozók most biztosan nem lesznek a borsodi keretben, akiknek ő köszöni meg a közös munkát.

– Személyes megközelítésből hogyan összegzi az idei év legfontosabb eseményeit?
– Az év első két hónapja eseménytelen volt a sportszakmai rész szempontjából, hiszen rossz dolog munka nélkül lenni – kezdte Véber György. – Egyébként az a jó, ha van esemény, ráadásul pozitív, és ha az egész évet vesszük alapul, akkor jócskán a pozitív oldal felé billen a mérleg. Márciusban vettem át a csapatot a középmezőnyben, gyenge szerepléssel, de a szezon végére kiegyenesedtünk, és az ötödik helyen tudtunk végezni, ami reális, normális teljesítmény volt.

– Az új bajnokság egyben új kihívásokat is hozott…
– A nyár nagy mozgásokkal telt, némileg átalakítottam a keretet, majd egy jó felkészülés következett. Az egycsoportossá válás előtti utolsó NB II-es szezonban a csapatok nyolcvan százaléka élethalálharcot folytat, hogy bennmaradjon. Kevesebben akarnak feljutni, inkább a bennmaradás a cél, nagyon kiegyenlített, kihegyezetett bajnokság ez. Jól indultunk, illetve a hat meccsből hat győzelem több mint jó indulás. Ráadásul ezeket a sikereket a csoport elitcsapatai ellen arattuk. Aztán jött az igazán eseménydús, érdekes, hektikus folytatás, amely során kifejezetten gyenge eredményeket produkáltunk, hiszen kilenc mérkőzés során nagyon kevés pontot szereztünk. A dolog érdekessége, hogy így is a harmadik helyen telelünk.

– Ezek szerint nem tragikus az összkép!
– A tizenegyedik helyen volt a csapat, amikor átvettem, az ötödik helyen végeztünk tavasszal, most pedig a harmadik helyen telelünk. A számok makacs dolgok, és felfelé ívelő görbét mutatnak. Az utolsó kilenc forduló elemzésre szorulna, de egyszerűen megmagyarázhatatlan számomra, mi történt. Ha egy kicsit kiegyensúlyozottabbak lettünk volna abban a kilencmeccses sorozatban, akkor most biztosan az első helyen állnánk. Nagy tanulság az az időszak, és bár próbáltam elemezni, de nem tudtam megfejteni, mi történt. Az edzésmunkával és a hozzáállás nem volt probléma, egy rövid kivételtől eltekintve. Akad egy néhánynapos zaklatott időszakunk, amikor két játékos eltávolítása mellett döntöttem, de a rossz sorozatból csak az FTC kettő elleni győzelemmel tudtunk kilábalni.

– A téli szünetben is várhatók változások?
– A szezon felénél a terveknek megfelelően ott vagyunk az első ötben. Ez a csapat potenciáljának megfelel, sőt szerintem még több van benne. Távozók nem lesznek, olyanok biztosan nem, akiknek én megköszönöm a közös munkát. Ami az érkezőket illeti, van négy-öt kölcsönjátékosunk, ők mind visszatérnek. Közülük egy-kettő biztosan erősítést fog jelenteni nekünk, ezen kívül pedig három-négy embert, igazi minőségi labdarúgókat szeretnénk igazolni. Aki első osztályú, vagy a másodosztály élmezőnyéhez akar tartozni, annak első osztályú játékosokkal kell erősítenie. Nyáron Dobos Attila kivételével csak fiatal tehetségek érkeztek, most olyanokra van szükség, akik azonnal beépülnek és előreviszik a szekeret.

Olvasói sztorik