NB II

A nagy alkotás felénél tart

Híres Gábor bízik benne, hogy együtt tartják a csapatot, amelyet a jövőben is ő irányíthat.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az NB II Keleti-csoportjának 11. helyén végzett a Dunakanyar-Vác. Első ránézésre nem valami fényes teljesítmény, aki azonban figyelemmel kísérte a rendkívül kiegyensúlyozott bajnokság eseményeit, illetve a csapat szereplését, tudhatja, hogy minőségi munkára, és nem kis erőfeszítésre volt szükség a játékosok és az edzők részéről egyaránt ehhez az eredményhez. Az igencsak szűkös anyagiakon kívül minden adott lenne a folytatáshoz, illetve már a pénzügyi háttérrel sincs gond, mert az angol Aspire Group and Associates 76 százalékos tulajdonrészt vásárolt a futballcsapatot működtető cégben. Héger József, az eddigi tulajdonos a továbbiakban nem akarja és nem is tudja pénzelni a klubot. Pont került az adásvételi ügy végére, már meg is van az új ügyvezető, a mindössze 26 éves, egykori bajai és dunaújvárosi játékos, Facskó József.

Kérdés, hogy az eddigi vezetőedzőre, Híres Gáborra számítanak-e a jövőben. Az mindenesetre biztos, hogy a szakember nagyon szívesen maradnak, hiszen a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, szeretne nagyot alkotni az együttessel, de a tervezett munkának még csak a felénél tart.

– Hogyan vélekedik csapata tavaszi teljesítményéről és eredményességéről?
– Nagyon jónak értékelem a szereplést, bár ha valaki ránéz a tabellára, a számok nem támasztják alá, hogy ennyire elégedettnek kellene lennem – ecsetelte a Rangadó megkeresésére Híres Gábor. – Tizenegyedikként végeztünk, de csak pár ponttal maradtunk le a negyedik helyről. Igaz, a mezőny végétől is mindössze néhány pontra vagyunk, ez is azt mutatja, hogy nagyon szoros volt a csoport. Ha csak a számokat, a statisztikákat elemezzük, bánhatjuk, hogy milyen meccseket vesztettünk el. Szerintem mindig előre kell nézni, ezért azt mondom, könnyen ott lehettünk volna a legjobb háromban!

– Ha már a statisztikákat említette: milyen érdekességekkel szolgálnak a számok?
– A tavaszi idényben huszonhárom gólt szereztünk, ebből huszonegyet akcióból! Ilyesmivel egyetlen csapat sem büszkélkedhet, még a feljutó Eger sem. Ha a kapott gólokat nézzük, azoknak a fele pontrúgásból született, ez pedig nem a tudás, hanem a figyelem hiányát jelenti. Ha ezeket képesek lettünk volna kiküszöbölni, kényelmesen odakerülhettünk volna a dobogóra. Nagy egyéni hibák ritkán szoktak előfordulni, ezeket a rendezetlen háttérre vezetem vissza.

– Milyen volt a hangulat, a játékosok munkamorálja?
– Nagyon örültem, hogy nem kellett csalódnom a fiúkban. Igyekeztek az edzéseken és a mérkőzéseken is megtenni a maximumot. Odatették magukat a tréningeken, így a meccseken visszakaptuk azt, amit gyakoroltunk. Ennek a következménye, hogy sok akciógól sikerült szereznünk, különféle támadási variációk végén, amelyeket edzéseken sulykoltunk.

– Mi a helyzet a rendezetlen háttérrel?
– Egész tavasszal hercehurca volt a csapatot működtető cég eladása körül. A végén már fizetés sem volt… Az edzői stábnak ezzel kapcsolatban is komoly feladata volt. Próbáltuk függetleníteni magunkat, és a csapat munkáját, felkészülését a külső körülményektől. Ugyanakkor butaság, dőreség lenne azt gondolni: mindenki úgy ment ki a pályára, hogy közben nem gondolt a holnapra, a saját jövőjére, az egzisztenciájára. Ez meglátszott a játékon is, a figyelmetlenségek, a nagy egyéni hibák mind ettől voltak.

– A hírek szerint ezek a problémák a közelmúltban megoldódtak.
– Igen, véglegesen eldőlt, hogy eladták a céget az angol befektetőknek. Bízom benne, hogy együtt marad a keret, és tudom folytatni a megkezdett munkát. Ez a csapat remekül tud játszani, futballozni. Ami negatívum volt, a pontrúgásból kapott gólok, nyugodt háttérrel csökkenthetők, így érdekes, nagyon jó ősz elé nézhetnénk. Várom, hogy tisztázódjanak a körülmények. Tudjuk, ki a tulajdonos, biztos vagyok benne, hogy nem lesznek gondok, és anyagilag biztosítják a nyugodt felkészülést.

– Azt írta az újság, hogy távozik, és az NB III-as Gyula csapatának edzője lesz!
– Ennek annyi alapja van, hogy volt róla szó. Megkerestek, de alapjában véve Vácott képzelem el a jövőmet. Ha számítanak rám, akkor folytatom tovább a megkezdett munkát. Ezt a gyulaiakkal folytatott beszélgetés során is elmondtam, ennél tovább nem is mentünk. A megkezdett munkával nagyon jól haladtunk. Nyolc hónapot tudtam dolgozni, ha van két-három évem egy helyen, akkor tudok igazán nagyot alkotni. A nagy alkotásnak jelenleg csak a felénél vagyok. Mindenféleképpen itt képzelem el a jövőt, de ehhez szükséges az angol tulajdonos rábólintása is.

Gyula már nem aktuális
Szerda délutáni hír, hogy a nagyváradi származású Popovics Pál lett a harmadosztályú Gyula edzője…
Olvasói sztorik