NB I

Hangya, Berecz és Sós is süllyesztőbe került a Vidinél?

Mindhárom játékos hatalmas reményekkel igazolt Székesfehérvárra: válogatottságról és nemzetközi szereplésről álmodtak. Merre tart a pályafutásuk?

A nyári átigazolási szezonban három magyar futballistát – köztük két válogatott játékost – igazolt a Mol Vidi FC. Berecz Zsombor és Hangya Szilveszter a Vasasnál hívta fel magára a figyelmet és robbant be a köztudatba a 2016–2017-es szezonnak köszönhetően. Akkor az angyalföldiek bronzérmet szereztek a bajnokságban, a kupában pedig döntőbe jutottak. Mindkét fiatal bemutatkozhatott már a magyar válogatottban, a 22 éves középpályás egyszer, a 24 éves balbekk négyszer ölthette magára a címeres mezt – mielőtt aláírt volna a Vidihez. A fehérváriak harmadik nagy fogása Sós Bence volt, aki a DVSC-ben nyújtott kimagasló teljesítményével hívta fel magára a bajnokcsapat figyelmét.

A trió óriási reményekkel igazolt a Vidihez: kezdőcsapattagságról, BL-szereplésről, válogatottságról álmodoztak, ám ehhez képest úgy tűnik: pályafutásuk igencsak megrekedt a nyári szerződéssel. Pedig Bereczet német, illetve olasz klub is csábította a Vidi előtt…

Hangzatos nyilatkozatok: magyar fiúk a Vidiben, óriási remények

– Voltak más megkereséseim, de a Vidi szimpatikus volt, nem mellesleg a bajnokcsapatról szó, tehát nemsokára a Bajnokok Ligájáért tudunk majd harcolni… Azért is igazoltam ide, hogy fejlődjek és a válogatottságaim számát is növelni tudjam – nyilatkozta Berecz Zsombor.

– Jó üzenetnek tartom, hogy egy fiatal, de már komoly NB I-es tapasztalattal rendelkező, felnőtt válogatott játékost tudtunk szerződtetni. Biztos vagyok benne, hogy rövid időn belül a Vidi erőssége lesz – így a sportigazgató, Kovács Zoltán.

Berecz Zsombort a Vidi előtt külföldi csapatokkal is szóba hozták – fotó: molvidi.hu

Hangyát motiválta a bajnokcsapat

– A kiesést követően mindenképpen szerettem volna eligazolni a Vasasból, így nagyon megörültem a Vidi megkeresésének, számomra rengeteget jelent, hogy a bajnokcsapathoz szerződhettem. A vezetőedző majd eldönti, hogy mennyi lehetőséget kapok, az biztos, hogy én készen állok majd arra, hogy bizonyítsak – fogalmazott Hangya Szilveszter.

– Örömmel jelenthetjük be, hogy egy újabb magyar válogatott labdarúgó csatlakozott a Vidihez, aki még fiatal, nagy potenciállal bír, de már most is komoly tapasztalattal rendelkezik. Szilveszter érkezésével kényelmes helyzetbe kerültünk, hiszen egy olyan poszton erősödtünk ismét, amely sok csapatnál problémát okoz – mondta Kovács Zoltán sportigazgató.

Sós „a válogatott kapuján dörömbölhet”

– Nem volt kérdés számomra, hogy elfogadom a Vidi ajánlatát. Nagyon vonzó volt számomra, hogy megmutathatom magam a nemzetközi porondon is. Mindent megteszek majd annak érdekében, hogy helyem legyen a kezdőcsapatban – mondta beköszönésképpen Sós Bence.

– Bencét már régebb óta figyeljük, már akkor is néztük a játékát, amikor a Debrecen kölcsönadta Mezőkövesdre. Nagyon gyors és jó karakterű futballistáról van szó, aki biztosan a Vidiben is idővel meghatározó játékossá válhat. Ha ki tudja magából hozni a maximumot, akkor a válogatott kapuján is dörömbölhet majd – nyilatkozta a sportigazgató, Kovács Zoltán.

Három új igazolás, tizenhárom meccs: a Magyar Kupára igazolták őket?

A roppant lelkes és hangzatos beköszönést hasonló kiváló folytatás nem követte a három magyar futballista szempontjából.

Mindez sorozatot figyelembe véve – bajnokság (tizenkét forduló), Magyar Kupa (egy forduló), BL-selejtező (nyolc mérkőzés), EL-csoportkör (három mérkőzés) Berecz Zsombor öt mérkőzésen kapott lehetőséget, így is csupán 132 percet játszott a mostani szezonban, ebből 90 percet a Magyar Kupában, a Cigánd ellen.

Hangya Szilveszter három mérkőzésen lépett pályára, így 118 perc jutott neki, ebből 90 percet csakúgy, mint Berecz, a Cigánd ellen…

Sós Bence ötször lépett pályára az NB I-ben (109 perc), de szeptember közepe óta már keretbe sem került, az Európa Liga főtábláján pedig nem is nevezte Marko Nikolics.

Hangya egyszer az NB III-as tartalékcsapatban játszott, míg Sós már négyszer találta magát a Vidi II-ben…

Sós Bence (jobbra) szeptember közepe óta már keretbe sem került a Vidinél, az EL-be nen nevezték – fotó: molvidi.hu

Így csökken a trió piaci értéke

Mindezek ismeretében az sem meglepő, hogy játéklehetőség hiányában a játékosok piaci értéke is csökken. A Transfermarkt szerint Hangya ára ugyan nem változott (maradt 600 ezer euró), Berecz értéke viszont 800 ezer euróról 600 ezerre, míg Sósé 300 ezer euróról 250 ezerre csökkent.

Nikolics keveset rotál?

A trió mellőzése annak ismeretében is érdekes, hogy Nikolics előbb a szerda-szombat, majd a csütörtök-vasárnap meccs-ritmusában sem adott igazán lehetőséget az új igazolásoknak. A szerb mester október első hetében érdekes nyilatkozattal rukkolt elő: csütörtökön csapata még a Chelsea ellen állt helyt az EL-ben, három nappal később viszont az újonc MTK Budapesttől kapott háromgólos pofont, úgy, hogy csak kettő cserélt – Berecz, Sós és Hangya nem kapott lehetőséget. (Egyébként nem ekkor fordult elő először, hogy a Vidi mestere nem használta ki mindhárom cserelehetőségét.)

Érdekes, hogy amikor a bajnokságban nyertünk vagy Londonban helytálltunk, senki nem kérdezte tőlem, hogy miért az adott játékosok léptek pályára. Ma ők alkották a csapatot. Mindenkinek keményen kell dolgoznia azért, hogy lehetőséget kaphasson. Nem játszhat csak azért valaki, mert a keretünk nagy, ha megdolgozik érte, akkor meg is fogja kapni a bizalmat. ha érti, hogy mire gondolok…

Vajon Hangya Szilveszternek, Berecz Zsombornak és Sós Bencének (is) szólt az üzenet?

A válogatott csak álom, a Magyar Kupára igazolták a triót?

Az említett három játékos nyáron nagy reményekkel igazolt Székesfehérvárra, de a fentiek ismeretében egyelőre erősen kérdéses, jól döntöttek-e a klubváltással. Mivel nincsenek a kezdőcsapat közelében, így az európai kupaszereplés és a válogatottság is inkább álom-kategória egyelőre. Hangya Szilveszter kapcsán a szövetségi kapitány, Marco Rossi nyíltan el mondta véleményét.

Láttuk mi is, hogy nincsen túl sok opció. Az utóbbi néhány meccsen Szabó János játszott baloldalt Paksról, és Hangya is kapott időt a poszton, de sajnos Hangya a Vidibe igazolt, a sajnost persze nem az igazolással kapcsolatban értem, hiszen a Vidi egy nagy klub. Arra gondolok, hogy sajnos Stopirával játszik egy poszton, és ha Stopira úgy játszik, mint az utóbbi két-három szezonban, akkor Hangya talán 2-3 meccsnél többet nem fog játszani

– fogalmazott Rossi.

Talán majd a Magyar Kupában jut nekik lehetőség… A fehérváriak szerda este a másodosztályú Vác otthonában lépnek pályára. Vajon Hangyáékkal a fedélzeten?

Hangya Szilveszter helyzetéről Marco Rossi is elmondta a véleményét – fotó: molvidi.hu

Címlapkép: molvidi.hu

Olvasói sztorik