NB I

Kondás: Azt hittem, ennél kicsivel több időt kapok

Tüske és harag nélkül köszönt el Kisvárdáról a szakember, aki elárulta, mi vezetett az első két mérkőzésen elszenvedett két vereségig és a nyolc kapott gólig.

Az újonc Kisvárda Master Good hétfőn jelentette be hivatalos oldalán, hogy közös megegyezéssel szerződést bontott az NB I-es csapat vezetőedzőjével, Kondás Elemérrel. A szabolcsi együttes két vereséggel kezdte a bajnoki szezont, a Mol Vidi FC és a Budapest Honvéd egyaránt négy-négy góllal bizonyult jobbnak a riválisnál.

A Kisvárda szakmai igazgatója, Révész Attila a Rangadó.hu-nak már nyilatkozott a váltás hátteréről, ezúttal a távozó vezetőedzőt, Kondás Elemért kérdeztük a szakítás okairól.

– Ma, azaz szerdán került pont a közös megegyezés végére. Előzetesen azt gondoltam, ennél kicsivel több idő áll rendelkezésemre, hogy a csapatból többet kihozzunk. Ugyanakkor a vezetők, akiknél a pénz van, dönthetnek mindenhol arról, melyik munka meddig tart. Valahol talán várható volt ez a döntés… Nincs bennem semmiféle tüske vagy harag, a klubvezetés döntését maximálisan tiszteletben tartom, innentől kezdve mindenki megy tovább a maga útján.

Kondás Elemérben nem maradt tüske – fotó: Bruno Fahy/AFP

– Ha kicsit visszatekintünk az első két mérkőzésre, Ön szerint mi vezetett a – kívülről – sima, 4-0-s vereségekhez?

– A válasz borzasztó egyszerű: a Kisvárda még nem alkot igazi csapatot. Sok új játékos érkezett nyáron a klubhoz – akik különböző felkészültségi szinten voltak. Mindezek ismeretében négy hét alatt lehetetlen olyan csapatot összerakni, ahol minden jól működik. Az első mérkőzésen, a Vidi ellen a korán megítélt büntető és a piros lap hamar megpecsételte a sorsunkat. A második találkozón, a Honvéd ellen már masszívabbak voltunk, persze tény, hogy kevés igazán komoly helyzetet tudtunk kialakítani. Kispesten egyébként két demoralizáló gólt kaptunk, ezek megint olyan pillanatok voltak, amelyek gyakorlatilag meghatározták a mérkőzés alakulását.

A kifogásokat azonban nem szeretném keresni: a legnagyobb probléma az volt, hogy a játékosok még nem csapatként működtek, illetve az új igazolások más-más edzettségi állapotban érkeztek meg Kisvárdára. Vannak olyanok köztük, akik még mindig nincsenek megfelelő állapotban egy kilencven perces mérkőzésre.

– Nem elhanyagolható szempont, hogy tíz külföldi játékos érkezett nyáron a Kisvárdához, a másodosztályból feljutott csapat kerete tehát jócskán átalakult a NB I-es rajtra…

– Nyilván ez a csapat már nem az a csapat, amelyet az NB II-ből az élvonalba vezettem, ehhez kétség sem férhet. A tíz külföldi érkezőnk öt különböző országból jött, ez természetesen kezdetekben a pályán is nyelvi nehézséget jelentett a kommunikációban.  A játékosok a klubvezetés döntése alapján érkeztek Kisvárdára, nekem az volt a feladatom, hogy felkészítsem őket és együtt jó eredményeket érjünk el.

– Meglátása szerint – már az új szakmai stábbal – mire lehet képest a Kisvárda a 2018–2019-es szezonban?

– A cél szerintem ugyanaz lehet, amit korábban én is megfogalmaztam: bent kell maradni az élvonalban. Ha visszatekintünk az elmúlt évek NB I-es bajnokságaira, láthatjuk, hogy volt négy-öt csapat, amely a dobogóért küzdött, a többiek pedig a kiesés elkerüléséért harcoltak. Az biztos, hogy az új szakmai stábnak a következő mérkőzéseken sem lesz egyszerű dolga, hiszen az Újpest, majd a Ferencváros lesz a Kisvárda ellenfele, de előbb-utóbb biztos, hogy az eredmények is jönnek – ehhez azonban idő kell.

A kisvárdai játékosoknak még csapattá kell érniük Kondás szerint – fotó: molvidi.hu

címlapkép: Bruno Fahy/BELGA/AFP

Olvasói sztorik