NB I

Telerakhatja légiósokkal csapatát az NB I-es újonc

Annyi ukránt hozhatnak, amennyit csak akarnak.

Az NB I-ben újonc Kisvárda annak tisztázása érdekében kereste meg az MLSZ-t, hogy az ukrán állampolgárságú labdarúgók a hatályos szabályok alapján uniós állampolgárokkal azonos jogokkal rendelkező sportolóknak tekinthetők-e.

Ehhez hasonló kérdés vetődött fel tavasszal az Újpest egyes afrikai játékosaival kapcsolatban.

A kérdésre adott állásfoglalás során az alábbiakra kell tekintettel lenni a szövetség szerint:

Az NB I-ben az úgynevezett 6+5-ös szabály van érvényben, azaz egy csapatban hat európai-uniós és legfeljebb öt unión kívüli játékos lehet a pályán egy időben.

Vannak olyan nem EU-tagországok, amelyeknek a munkavállalói a különböző nemzetközi egyezmények alapján diszkriminációmentesen, az uniós tagállamok polgáraival azonos elbírálásban részesülnek.

Ukrajna egyrészt aláírója az előző pontban említett megállapodásnak, másrészt az ukrán állampolgárok tavaly nyár óta vízum nélkül utazhatnak be az Európai Unió országaiba – tekintettel Ukrajna folyamatban lévő felvételi eljárására az Európai-unióba.

Ezek alapján a Kisvárda ukrán állampolgárságú labdarúgóit az uniós játékosokkal azonos joggal rendelkezőnek tekinti, és velük azonos elbírálásban részesíti az MLSZ.

A versenykiírás vonatkozó része így fogalmaz:

A bajnoki mérkőzéseken a sportszervezet számbeli korlátozás nélkül jogosult azokat a labdarúgóit szerepeltetni, akik az Európai Unió valamely tagállamának állampolgárai, továbbá azon országok állampolgárait, amely országokkal az Európai Unió olyan egyezményes megállapodást kötött.

nyitókép: kisvardafc.hu

Olvasói sztorik