NB I

Szabad a gazda: tizenegy külföldivel is kiállhatnak a csapatok az NB I-ben

Jelentős változások jöhetnek a következő idénytől.

Már a jelenlegi NB I-ben is kuriózum a Paks, amely kizárólag magyar játékosokat szerepeltet, a következő idénytől bekövetkező gyökeres változások miatt pedig óriási esély van arra, hogy létrejöjjön egy „fordított Paks”, azaz olyan együttes, melynek kezdőcsapatában tizenegy légiós szerepel.

A Magyar Labdarúgó-szövetség ugyanis azt tervezi a 2018-19-es idényre, hogy eltörli a fiatalszabályt – mint ismert, a most futó szezonban is érvényes az a szabály, hogy bónusz jár azoknak a csapatoknak, amelyek U20-as korú játékosokat játszatnak, illetve minél több ilyen labdarúgó van a pályán, annál több pénz üti a klubok markát – és a légióslimitet, azaz bármennyi külföldi pályára léphet egyszerre.

Az új ajánlásokról a csakfoci.hu számolt be először, mint írják, a klubok már megkapták az erről szóló tervezetet, ezt a döntő részük el is fogadta, a módosításokat pedig az MLSZ a március 13-i elnökségi ülésén véglegesítheti. A Rangadó.hu is utánajárt a tervezett módosításoknak, és ugyanezeket az információkat több klubvezető is megerősítette számunkra.

Ez komoly?
Alkohollal csábítja kérője a Barcelona klasszisát
A Puskás Akadémiánál nem lesz nagy változás, ott már most sem számítanak a magyarokra Fotó: pfla.hu

Ez az intézkedés azonban mindenképpen meglepő fordulatot jelent, hiszen Csányi Sándor MLSZ-elnök a héten még azt nyilatkozta a Világgazdaságnak, elégedett azzal, hogy a külföldi labdarúgókra jutó játékpercek száma csökkent, a fiatal játékosok szerepe viszont kevesebb bizakodásra ad okot.

– Változtatni kell, ezért is tervezzük átalakítani az utánpótlásképzés támogatását, döntően arra építve, hogy ki nevel ki olyan játékosokat, akik akár a saját, akár más NB I.-es vagy NB II.-es klubban, külföldi bajnokságban, a válogatottban szerepelnek. Azoknak az utánpótlásműhelyeknek, amelyek nem képesek kinevelni ilyen játékosokat, fölösleges támogatást adni, minderről már a hetekben tárgyal az MLSZ – tette hozzá a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) alelnökének megválasztott vezető.

Olvasói sztorik