NB I

NB I: ezért 1 millió a labdarúgók fizetése

Az MLSZ megmagyarázta, hogyan zajlott a számítás.

Kétféle adatot lehetett olvasni a közelmúltban arról, átlagosan mennyit keres egy Magyarországon játszó labdarúgó. Az első adat szerint két és fél, az MLSZ becslése szerint viszont „csak” egymillió forintot.

Ezt olvastad már?
A Real Madrid őrült összeget ajánl az MU klasszisáért

Az MLSZ gazdasági igazgatója, Gudra Tamás a Sport TV csütörtöki, Mai helyzet című műsorában elmagyarázta, mi a különbség a két adat között.

„Valóban, első pillantásra úgy tűnhet, hogy köszönőviszonyban sincs egymással a két szám, azonban ez nem egészen így van” – kezdte a pénzügyi szakember.

Egyrészt felhívta a figyelmet, hogy az UEFA minden évben közzéteszi a jelentését, de eddig nem kapott ilyen nagy publicitást idehaza. Másrészt kiemelte, hogy az európai szövetség jelentésében nem szerepelt, hogy az egy játékosra jutó fizetés pontosan mennyi.

Vajon ők mennyit keresnek a Fradinál? Fotó: www.facebook.com/fradi.hu

„Megállapították a teljes magyar első osztály személyi jellegű költségeit, ebből nyilván ki lehetett számolni az egy klubra eső átlagos bérköltséget” – magyarázta Gudra.

Valaki ezt követően megvizsgálta az NB I-es klubok honlapjait, kiszámította, hogy egy csapatnak átlagosan 26,2 játékosa van, és ebből jött ki, hogy egy futballista havonta átlagban 2,58 millió forintot keres.

Ezt azonban jelentősen csökkenti, hogy ez az összeg tartalmazza a munkaadói és munkavállalói terheket is, tehát az adókat, a társadalombiztosítást. Másrészt nem valós 26 felé osztani, mert egy klubban a játékosok mellett más munkavállalókat is alkalmaznak.

A magyar élvonal esetében 71 százalék a játékosok és 29 százalék a más munkavállalók ‒ a takarítóktól kezdve az ügyvezető igazgatóig ‒ költsége. Ráadásul a 71 százalékban az első csapattól a tartalékon át az akadémiáig minden játékos benne van, akikkel kötnek valamiféle szerződést.

‒ Ezzel nem azt akarom mondani, hogy köszönőviszonyban sincsen azokkal a számokkal, amik egyébként megjelennek – folytatta a szakember.

Az MLSZ közleményében azért becslés, és nem pontos összeg szerepelt, mert nem végeztek teljes számítást, hiszen olyan is történik, hogy idény közben játékosok jönnek-mennek, kikerülnek a csapatból, bekerülnek a csapatba, illetve fizetésmódosítás is történhet.

Olvasói sztorik