NB I

„Nincs szabadon igazolható magyar játékos”

A menedzser Rudolf Gergely esetét említette rossz példaként.

A nagykero blog hosszú interjút közölt Paunoch Péterrel. A menedzser kijelentette, hogy Magyarországon a hazai játékosok elsőbbséget élveznek az MLSZ szabálya miatt, ezért jóval nehezebben elérhetőek.

Ezt olvastad már?
Dalba foglalták Szalai Ádámot a boldog szurkolók

„A rendszer úgymond összeért. Egy-két évvel ezelőtt minden mozdítható magyar játékost leigazoltak a klubok három-négyéves szerződéssel. Most nincs szabadon igazolható magyar játékos a piacon. A klubok nem szívesen igazolnak pénzért, nem vásárolnak ki, ilyenkor mozdulnak a külföldiek felé” – vélekedett.

A játékos-menedzser hozzátette, a januári átigazolási időszakban különösen kevés a mozgás, mert ilyenkor nem sok embernek jár le a szerződése, inkább olyanok váltanak, akiket elküldenek.

Rudolf Gergely nem sokáig volt klub nélkül… Fotó: nyiregyhazaspartacus.hu

„Itt van például Rudolf Gergely esete. Elküldték, a következő héten már új csapata lett. Ilyen esetekben a klubok nem azért igazolnak, mert pont ilyen típusú játékosra vágynak, hanem mert éppen hozzáférhető valami miatt. A működő futballgazdaság alapja az, hogy van pénzmozgás. Ingyen igazolni, majd pénzért eladni, ez hosszú távon nem működik. Egy-egy szerencsés esetben sikerülhet csak. Ha a klubok nem invesztálnak játékosba, akkor hosszú távon nem is tudnak nyereségre szert tenni” – magyarázta Paunoch.

Emlékeztetett, hogy most már van egy-két klub, amely hajlandó játékosokra áldozni, de ez öt évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt. Ha rajta múlna, megszüntetné a szabadon igazolható státuszt, minden esetben pénzt kérne.

„Az úgy sokkal tisztább volna. Minden játékosnak lenne egy kivásárlási ára, azt rögzíteném a szerződésbe. Így mindenki tudja, hogy az adott játékos mennyibe kerül. A Bosman-szabállyal legalább annyi kárt okoztak, mint hasznot, ráadásul nem érték el vele, amit akartak” – fejtegette.

A menedzser szerint nem hasznos a Bosman-szabály Fotó: www.youtube.com

Az MLSZ szabályáról elmondta, nem tartja jó dolognak, mert átmeneti előnyt biztosít a fiataloknak, ráadásul lehet, hogy valaki 23 éves korára érik be, ilyen például Varga Kevin a Debrecenből.

„Összességében ebben a formában nem tartom jó szabálynak. Értem, hogy mi a cél, de az eszközön finomítani kellene” – közölte Paunoch, aki arról is beszélt, hogy a játékos-megfigyelés fejlődése miatt a próbajátékok kora leáldozóban van.

Hangsúlyozta, a 2000-es korosztályban lát egy-két fiatalt, akikben van potenciál ‒ mindenekelőtt Szoboszlai Dominik és Csoboth Kevin ‒, de hosszú évek óta egyik nyugati bajnokságban sincs meghatározó emberünk, ez megmutatja, mennyire hatékony az utánpótlásunk.

Olvasói sztorik