NB I

A Haladás legendája állítja, évek óta éneklik az átírt „Fradi-indulót”

Amikor kezdték, még nem volt sem internet, sem videómegosztó. A Haladás ügyvezetője meglepődött.

Vasárnap este honlapunk elsőként szúrta ki azt a legnépszerűbb videómegosztó oldalra felkerülő felvételt, ahol a Haladás stadionjának avatóján – pontosabban csak tesztmeccsén – a szombathelyi legendák és a magyar válogatott öregfiúk összecsapása előtt a Fradi-induló „Hajrá Hali”-verzióját játszották le.

Ezt olvastad már?
„Mocskos lilák” – kiáltotta a szurkolókkal közösen a Fradi válogatottja – VIDEÓ

Az azóta futótűzként terjedő videó kiverte a biztosítékot a zöld-fehér szimpatizánsoknál, szinte mindegyikük egyöntetűen lopásról beszél, és a Rangadó Facebook-oldalán sem kímélik a szombathelyi klubot: „szánalmas”, „szégyen”, „gusztustalan”, „legalja” – olvasható néhány vélemény a közösségi oldalon. Honlapunk természetesen utánajárt a himnusz-ügynek és megkereste a Szombathelyi Swietelsky-Haladás ügyvezető igazgatóját, Tóth Miklóst.

– A Haladás-öregfiúk csapat vezetői szervezték az eseményt, így én előre nem tudtam semmit arról, hogy milyen dalok fognak elhangozni. A pályán elég rossz volt a hangosítás, így az elején még nem ismertem fel pontosan, melyik dal is szól, de aztán én is felkaptam a fejem, hogy ez a Fradi-induló. Mi is csodálkoztunk, nem teljesen értettük, miért szól az – nyilatkozta a Rangadónak Tóth Miklós.

Honlapunk természetesen tovább érdeklődött, és megkereste a Haladás-öregfiúk egyik vezetőjét, Halmosi Zoltánt, aki meglepődött azon, hogy ekkora visszhangja lett ennek az éneklésnek.

– Nagyon régóta, több mint harminc éve énekeljük különböző öregfiúk-rendezvényeken, banketteken, összejöveteleken a régesrégi „Mit mesél egy régi sportlap, mit mesél? Volt egy csapat, úgy száguldott mint a szél” kezdetű nótát, amit mi már így örököltünk meg a „régebbiektől”. Fogalmam sincs, hogy ez korábban egy Fradi-nóta volt, vagy sem, de ez már évek óta a Haladás-öregfiúk indulója. – magyarázta a Rangadónak Halmosi Zoltán. – Ehhez csaptuk hozzá a végén azt a részt, ami az internetre felkerült videón is hallható – „Hajrá Hali, hajrá Hali, hajrá fiúk, mert fő a győzelem” –, de hogy pontosan mikor és hogyan fűztük hozzá, azt nem tudom, hiszen már ezt is több évtizedre visszamenőleg használjuk, de akkoriban nem tudhattuk, hogy a Fradi-induló is így hangzik. Emlékszem, jó pár évvel ezelőtt már Novák Dezső, az FTC legendás edzője is felhívta a figyelmünket, hogy ez a részlet ugyanaz, mint ami a ferencvárosiak indulójában hallható. Honnan tudtuk volna? Nem volt akkoriba se internet, se semmi, fogalmunk sem volt erről.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik