NB I

Újpesti reakció: a Vidi válogatott játékosa szidta külföldi csapattársait

Arrogánsak, és gőgösek voltak a székesfehérváriak?

Mint azt honlapunk is megírta, az Újpest–Videoton (2-2) bajnoki nem csak a négy gólról maradt emlékezetes: a hazaiak szurkolói több alkalommal is rasszista megnyilvánulásokkal illették a fehérvári játékosokat, a Vidi közleményéből pedig az is kiderül, hogy az öltözőfolyosón a hazaiak egyik játékosa megalázó, rasszista jelzővel sértegette az eredmény miatt amúgy is ideges Ezekiel Hentyt, aki ezt követően elveszítette a fejét, és kárt okozott a létesítményben.

Olvastad már?
Durva: Buffont a Juventus kényszeríti a visszavonulásra?

A Vidi közleményére a lila-fehér klub vezetői az alábbi közleménnyel reagáltak:

Mindenek előtt: a szombaton a Szusza Ferenc Stadion lelátójáról érkező hangokért, huhogásért az Újpest FC elnézést kér a Videoton FC-től és a játékosaitól. Klubunk határozottan elutasít mindenfajta rasszizmussal kapcsolatos tettet, cselekedetet, jöjjön az bárhonnan, szóljon az bárkinek. Fontos megjegyeznünk, hogy klubunk a hangosbemondón folyamatosan felszólította a szurkolókat a rasszista cselekedetek, rigmusok felhagyására, valamint a biztonsági szolgálat is komoly erőfeszítéseket tett a megnyilvánulások mielőbbi megszüntetésére. Az Újpest FC a jövőben a lehető legnagyobb elszántsággal és a leghatékonyabb módon szeretne változtatni a lelátókról érkező elfogadhatatlan szurkolói magatartáson, hogy a jövőben ilyen többet ne fordulhasson elő.

Szombaton a kétszeres bajnok fehérvári csapat látogatott a 132 éves, húszszoros szezongyőztes gárdánkhoz. Természetesen fontos megjegyeznünk, hogy a bajnoki elsőségek száma a kölcsönös tiszteletadásnál nem játszik szerepet, azonban olyan arroganciával és gőggel szembesültünk a tegnapi találkozó alkalmával, ami mellett Magyarország legrégebbi múltjával rendelkező klubja és annak munkatársai nem mehetnek el szó nélkül. Így sajnálatos módon, igenis, meg kell jegyezni ezeket az adatokat, pláne a magát egyfajta sértettként beállító vendégegyüttes közleményét követően.

Balhéval zárult az újpesti rangadó Fotó: vidi.hu

Elsőként hadd jegyezzük meg, hogy klubunk a fehérváriakkal is példaértékű tisztelettel és vendégfogadással járt el a mérkőzés előtt, akárcsak mindenki mással, aki a Megyeri útra érkezik vendégségbe. Fontos kiemelni, hogy klubunk minden előzetes, levélben érkezett Videoton kérésnek a lehetőségeihez mérten maximálisan próbált eleget tenni (pl. VIP parkolóhelyek biztosítása a Videoton képviseletében érkező klubvezetők részére saját magunknak fenntartott beállók átengedésével).

Rátérve a pályán történtekre. Egyértelműsítjük, és vastagon kiemeljük, hogy klubunk is határozottan elutasít mindenfajta rasszizmussal kapcsolatos tettet, cselekedetet, jöjjön az bárhonnan a lelátóról vagy a pályáról egyaránt. Azt viszont felháborítónak és elfogadhatlannak tartjuk, hogy a vendégcsapat játékosai, amikor a futball éppen nem úgy megy nekik, ahogyan azt Ők szeretnék vagy elképzelik, rájátszanak, esetlegesen egyértelműen provokálják szurkolóinkat. Majd a mérkőzést követően rögtön közleményt adtak ki, ahol áldozatként állítják be magukat, mindezeket olyan általuk tényként kezelt eseményekre hivatkozással, ami meg sem történt. Nem hangzott el ugyanis az a mondat, amire hivatkozással a fehérvári színekbe öltözött nigériai játékos szó szerint a csapatunk egyik tagjának torkának esett aképpen, hogy később négyen szedjék le őt lila-fehér játékosunkról. Történt ugyanis, hogy a vendégjátékos a levonulsakor belerúgott egyet a játékoskijáróban található vasajtóba, mely hangar reagálva egy biztonsági szolgálatot teljesítő alkalmazott az ilyesfajta futballpályára nem illő viselkedés azonnali abbahagyására szólította őt fel. Erre válaszul megfordult – feltételezzük, hogy nem értette a hozzá intézett kérést – és azt gondolván, hogy ez a mögötte érkező teljes mértékben ártatlan hazai játékos szájából hangozhatott el, így követte el a sportszerűtlen és agresszív cselekménysorozatot. Természetesen mindezt a helyszínen tartózkodó csapattagok és biztonsági személyzet alkalmazottainak meghallgatását és az eset azonnali, helyszíni érdemi kivizsgálását követően állítjuk. Itt kívánjuk megjegyezni, hogy a rasszizmussal megvádolt játékosunk minden nap önszántából, kedvességből hozza edzésre csapatunk afrikai légiósait, Nwobodo Obinnát és Alassane Diallót a Szusza Ferenc Stadionba. Klubunk az előzőekből is kiindulva teljes mellszéleséggel kiáll Bojan Sankovic mellet, és visszautasít mindenfajta rágalmat, sérelmezést. Az egész történet még pikánsabb lehet, ha azt is megemlítjük, hogy egy magyar válogatott kerettag Videoton játékos úgy jött be a játéktérről, hogy maga kiabálta saját vezetőinek, csapattársainak, hogy ha a tettekért a külföldi csapattársai nem kapnak büntetést, nem veszi fel többé a piros-kék mezt.

Természetesen a fentebb írt sorokat nemcsak meggyőződésből írjuk, ha szükséges több, nevüket vállaló tanúkkal is megerősítjük, alátámasztjuk.

Az Újpest FC minden meggyőződésével reméli, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség objektíven kezeli a felmerülő eseteket, és hozza meg döntését az október 28-án rendezett mérkőzéssel kapcsolatban.

Végezetül fontos megjegyeznünk, hogy klubunk ezen közleménye a megannyi valótlanságot tartalmazó, és magát áldozatként beállító fehérvári közlemény megszületése miatt látott napvilágot, hiszen Magyarország egyik legnagyobb és legpatinásabb klubja nem mehet el szó nélkül amellett, ha be akarják sározni hírnevét, vendégszeretetét, színeit.

Olvasói sztorik