NB I

Tizenhat év után távolították el a magyar válogatott hangját

Érthetetlen okok miatt távozott a népszerű szpíker.

Még el sem kezdődött a Magyarország–Portugália világbajnoki selejtező, egy furcsaság miatt máris felkapták a fejüket a szurkolók és az újságírók a Groupama Arénában vasárnap este. A stadion hangfalaiból ugyanis nem a 2001 novembere óta megszokott hang, Kristin László szólalt meg.

A közkedvelt szpíker hiányáról azóta sok szurkolói pletyka terjeng, a leggyakoribb az a hír, miszerint az Újpesten is tevékenykedő „hangosbemondó” az Újpest–DVTK zárt kapus összecsapáson kulturált kritikát fogalmazott meg a Magyar Labdarúgó Szövetség büntetési mechanizmusa kapcsán.

Kristin László, az Újpest jelenlegi, a válogatott – már csak korábbi – szpíkere Fotó: ujpestfc.hu

Információink szerint azonban ez nem helytálló, az említett találkozón egyetlen rossz szó sem hangzott el a hangfalakból, hiszen az Újpest és a szövetség közötti, feszültségekkel terhelt viszonyt a szpíker nyilván nem akarja tovább élezni, újabb problémákkal nehezíteni. Ezt pedig kérdésünkre reagálva az Újpest is megerősítette. A klub a Rangadónak azt válaszolta, hogy a „Szusza Ferenc Stadion hangjával” maradéktalanul elégedettek, az említett „finom kritikára” pedig egyáltalán nem emlékeznek, hogy lett volna olyan. A negyedik kerületben tehát fellélegezhetnek a drukkerek, továbbra is Kristin László fogja feltüzelni a hangulatot a bajnoki meccsek előtt.

Ezt olvastad már?
Griezmann sorsa eldőlt? Játékoscserével kerülhet a PL-be

De akkor mi lehet a probléma az MLSZ-nél?

Honlapunk természetesen megkereste a szövetséget is, ám ezidáig csupán annyi választ kaptunk, hogy szabadság miatt az illetékes legközelebb hétfőn tud válaszolni az ügyben. Várjuk…

Mivel azonban szeptember 11-e jóval odébb van, minket pedig továbbra is furdalt a kíváncsiság, tovább kutakodtunk az ügyben.

Megbízható forrásból úgy értesültünk, a hazai szövetség arra hivatkozva távolította el Kristin Lászlót, hogy más koncepciót képzelnek el a jövőben. Olyan bemondóra van szükségük, aki mérkőzés előtt és közben szigorúan csak a tényekre szorítkozik, és semlegesebb hangvételben közli a történteket. Magyarul: valakik túlságosan vehemensnek és túlzónak értékelték azt, ahogyan Kristin László lelkesíti és szurkolásra buzdítja a magyar drukkereket, vagy éppen egy „Hajrá, magyarok!” kiáltással zárja a mondandóját.

Túl vehemens volt a szpíker? Fotó: ujpestfc.hu

Ez már csak azért is furcsa, mert a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon kifejezetten az volt az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) irányelve, hogy lelkesítő, buzdító, a nézőket megmozgató szpíkerek dolgozzanak a kontinensviadalon. Kristin pedig ennek maradéktalanul eleget tett, Franciaországban is elismerték a munkáját.

Ez alapján pedig valószínűsíthető, hogy az MLSZ-ben valakinek nem tetszhetett a tevékenysége, ugyanis annak ellenére, hogy valóban szigorú szabályokat kell betartania a hangosanbeszélőnek, ez eddig, 16 éven keresztül sikerült, és – mint említettük – az UEFA-nak is tetszett.

Ami pedig az új szpíker stílusát illeti – egyáltalán nem ellene szólva, hiszen ő csak eleget tesz az elvárásoknak –, valóban sikerült egy száraz, semleges, a hivatalos UEFA-szövegeken, az összeállításokon és a meccs történésein kívül semmi mást nem érintő, ezáltal pedig eléggé unalmas hangnemet megütni.

Hiszen egy lendületes „Hajrá, magyarok!” mégiscsak túlzás a hazai rendezésű találkozón: nem igaz?

Nagyszerűen együtt élt a szurkolókkal a szpíker az Eb-n (is) Fotó: Europress/AFP
Olvasói sztorik