NB I

Kettős mérce? Felháborodott hangvételű levelet küldtek Debrecenből az MLSZ-nek

Az ellenfél tábora szinte ugyanazokat a rigmusokat használta, mégsem kaptak büntetést.

Kedden az MLSZ fegyelmi bizottság százezer forintos bírságot rótt ki a DVSC-re, az indoklás szerint a klubot szurkolóik másokat megbotránkoztató magatartása miatt büntették meg.

A Debreceni Sportélet szerkesztői ezt nem hagyták annyiban, nyílt levéllel fordultak a Magyar Labdarúgó Szövetséghez, amiben felhívták a figyelmet arra, hogy a ferencvárosi nézők jól hallhatóan szinte ugyanazokat a rigmusokat kiabálták, mégsem kaptak büntetést. A levél kitért arra, hogy nem a szurkolók miatt nem járnak a családok a meccsre, valamint a pirotechnika helyzetét is elemzi. Íme a levél változatlan formában.

Nyílt levél, az MLSZ-nek

Tisztelt Csányi Sándor MLSZ Elnök Úr!
A 2017. 08. 06.-án lejátszott DVSC – FTC mérkőzés után, a FEB döntését a debreceni szurkolók felháborodva fogadták és ez a felháborodásuk teljesen jogos.
A FEB (Fegyelmi Bizottság) a DVSC-t 100.000 ft pénzbüntetésben részesítette, idézem: „A debreceni klubot – mint visszaesőt – szurkolóinak másokat megbotránkoztató magatartásáért büntették meg.
Mi is a debreceni drukkerek felháborodásának az oka? Akik kint voltak a stadionban, de azok is, akik TV közvetítésen keresztül nézték a mérkőzést, elég gyakran hallották, amikor az ellenfél tábora szinte ugyanazokat a rigmusokat használta, amit a DVSC drukkerei. Ezt érdekes módon, csak a mérkőzés ellenőre nem tapasztalta vagy nem akarta meghallani (?). Ez természetesen feltételezés és nem állítás. Pedig ehhez nem kell abszolút hallás, még az esetlegesen közepes halláskárosult is tisztán hallhatta volna.
Ha már büntetnek, még ha legtöbbször át is esnek a ló túloldalára, legalább arra figyelnének, hogy egy mérkőzésen mindkét szurkolótábor egyenlő elbírálásban részesüljön.
Lassan ott tartunk, ha a stadionban elhangzik egy káromkodás, a FEB már húzza is a strigulát és később ki is rója a pénzbüntetést. Bár megnyugtatni biztos nem tudom Önöket, azért leírom, amíg labdarúgás létezik, és szurkolók előtt játsszák, ez meg fog maradni. Meg kell érteni, ez hozzátartozik a mai labdarúgáshoz és nem csak hazai szinten, ez a világ minden stadionjában ugyan így van. Az pedig egy téves nézet, hogy családok ezért is nem járnak mérkőzésekre! Nem a stadionokban tanulják a gyermekek a „csúnya” beszédet. Nem ezért van nevetségesen kevés szurkoló a stadionokban.
Ön és munkatársai gyakran értetlenül állnak a gyér nézőszám előtt, pedig a napnál is világosabb, miért ürültek ki a stadionok és ebben a szurkolói magatartás nincs benne. Sokkal inkább az a túlszabályozás, amit az MLSZ bevezetett. Már a szurkolói kártyával öngólt rúgtak, értelmetlen bevezetése miatt, később azzal visszakoztak, hogy régen nem volt semmiféle szurkolói rendbontás. Megsúgom, előtte se volt már elég régóta.
Nem kellene újragondolni ezeket a büntetéseket és tényleg csak a kirívóan súlyos dolgokért büntetni? Tudom, ezzel kevesebb pénz folyik be a kasszába, de talán elindítana egy folyamatot, ami közelebb vinné az MLSZ-t a szurkolókhoz, mert most elég messze állnak egymáshoz.
Nem lehet elmenni a pirotechnikai eszközök miatti büntetés mellett sem, mert ezért is gyakran büntetik a klubokat. A szurkolótáborok törekednek arra, hogy mérkőzések előtt, minél látványosabb koreográfiákkal varázsoljanak látványt a stadionokban és ehhez időnként füstgyertyát használnak. Ez már a FEB-nél főbenjáró bűn. Kérdezném, egy pár füstgyertya használata, mennyivel veszélyesebb annál, ami szilveszter napjain, az utcán történik? Pedig ott tömegben nem csak füstgyertyával ünnepelnek. Valamikor volt egy MLSZ kezdeményezés, hogy ellenőrzött körülmények között engedik, de ez a felejtés homályába veszett. Le kellene ülni a szurkolói képviseletekkel és megoldást találni erre. Mivel folyamatosan a nemzetközi szövetség mögé bújnak, feléjük is javaslatokkal kellene élni.
Ha már folyamatosan a nemzetközi szövetséget emlegetik, az hogyan lehetséges, NK-i kupamérkőzéseken, egy zártkapus mérkőzésre a vendégdrukkereket beengedik, itthon meg nem. Itt nem kell a nemzetközi szövetséggel összhangban ezt megengedni?
Egyet nagyon meg kellene érteni! A labdarúgás a szurkolókért van, valamennyire az MLSZ is és nem fordítva, a különböző szabályozásoknak is a szurkolók érdekeit kellene képviselnie. Mint az EB és a válogatott mérkőzések bizonyították, van igény a jó focira, különböző értelmetlen szabályozásokkal nem kellene még azon keveseket is elriasztani, akik még kijárnak a stadionokba.
Üdvözlettel:
Debreceni Sportélet szerkesztősége

Olvasói sztorik