NB I

Doll a magyar utánpótlásnak és az MLSZ-nek is nekiment

A Fradi edzője szerint sok fiatal játékos nem tud jól fejelni.

A Ferencváros vezetőedzője, Thomas Doll nem csak a DVTK elleni bajnoki mérkőzésről beszélt a klub szokásos csütörtöki sajtónapján – amelyről sajnálatos módon a Rangadó.hu ki van tiltva -, hanem kitért a magyar utánpótlás helyzetére is, megemlítve több problémát. A német szakember aztán elmondta véleményét az MLSZ fiatalszabályáról is – nem kertelt ezúttal sem.

– Lehet, hogy romantikus alkat vagyok, de én bízom benne, lehet ezt másképp csinálni – idézi Thomas Dollt a Magyar Idők. – Jelenleg több olyan problémát látok a fiataloknál, amit már 12-13 éves korban ki lehetett volna küszöbölni. Mondok egyet: sok olyan utánpótláskorú fiatal nő fel, aki például nem tudja, hogyan kell jól fejelni, azt se tudják, hogy fussanak a labda felé, mikor vegyenek lendületet, hogyan rugaszkodjanak el a talajtól. Engem annak idején megtanítottak, ha nem így lett volna, aláfutottam volna a labdáknak. Legkésőbb tizenkét, tizenhárom éves korban el kell kezdeni megértetni ezt a szép játékot, technika, taktika, atlétika – minden összefügg egymással – mondta a játékosként a Lazióban és a Bundesliga több együttesében is megforduló német szakvezető, majd hozzátette, hiába szimpatizál néhány magyar fiatallal, nem ez számít, hanem a teljesítmény, ha a külföldi labdarúgó jobb, mint a magyar, akkor ő fog játszani – csak úgy mint Ronaldo, Bale és Benzem a Real Madrid spanyol válogatottjai helyett.

A Fradi vezetőedzője kijelentette, csapata nem tud profitálni az MLSZ fiatalszabályából. Ha egy 19 éves játékos csak a „hatos poszton” tud futballozni, akkor csak ezért nem fogja levenni a pályáról Gera Zoltánt, a csapat alapemberét.

– A teljesítmény­orientált kiválasztással nem segítjük a fiatal futballisták fejlődését. Technikailag és taktikailag is előrelépésre van szükség, a futballistaképzésben meg kell honosítani az egyéni edzéseket a védőknél és a támadóknál, mert enélkül nem várhatunk előrelépést – zárta a Fradi-tréner.

Olvasói sztorik