NB I

Zachánnal nem tud veszíteni a Paks

A fiatal paksi védő nyáron a megyei első osztályból igazolt az NB I-be: amikor lehetőséget kapott a zöld-fehéreknél, csapata még mindig pontot szerzett.

Kapcsolódó cikkek

Pakson akár kabalaembernek is kikiálthatják Zachán Pétert, hiszen az 1997-es születésű játékos nyáron a megyei első osztályú Veszprémtől igazolt a Tolna megyei csapathoz, és amikor a tehetséges védő lehetőséget kapott a zöld-fehéreknél, a Csertői-csapat még nem szenvedett vereséget. Zachán ősszel a Ferencváros ellen győztes mérkőzésen (1-2) debütált (a találkozót végigjátszotta), majd tavasszal a Gyirmót FC Győr (0-0), a Mezőkövesd (5-0) és legutóbb az MTK (1-2) ellen is lehetőséget kapott.

– Természetesen örülök az érdekes statisztikai adatnak, csak remélni tudom, hogy ez a széria minél tovább kitart – bizakodik Zachán Péter. – Szeretnék tavasszal még jobb formába lendülni, és minél több győztes mérkőzésen bizonyítani. Az eddigi négy NB I-es mérkőzésem közül a Ferencváros elleni győztes debütálásomat soha nem fogom elfelejteni, persze a másik három mérkőzés is fontos volt karrieremben, de a Fradi elleni idegenbeli kilencven perc különösen emlékezetes marad számomra.

– Múlt hétvégén végigjátszotta az MTK Budapest elleni bajnokit, és nagyon fontos három pontot szereztek a kiesőzónából menekülő riválisuktól. Azt kapták a mérkőzéstől, amire számítottak?

– Előzetesen nagyon kiélezett mérkőzésre számítottunk az MTK ellen, tudtuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk a fővárosiak ellen, hiszen a játéknapot megelőzően ők is nagyon fontos győzelmet arattak. A mérkőzés összképe alapján meglátásom szerint megérdemelten hoztuk el a három pontot, érthetően nagyon örültünk az újabb sikernek. Jó formában érzem magam, szerintem egyre magabiztosabban játszok tétmérkőzéseken. Természetesen örülök annak is, hogy tavasszal egyre több lehetőséget kapok a felnőtt csapatban, jó volt bizonyítani az MTK ellen, miközben tudom, hogy nagyon sokat kell még tanulnom, hogy fix kezdő-játékos válhasson belőlem a paksi csapatban.

– Szombaton ismét ki-ki meccs vár önökre, hiszen a Debrecen otthonába látogatnak. A Pakshoz hasonlóan a Loki is fontos találkozót nyert legutóbb, előzetesen újabb kiélezett mérkőzés következhet…
– Így igaz, nagyon szoros mérkőzésre számítok, de nem készülünk máshogy a Debrecen ellen sem. Tavasszal még veretlenek vagyunk a bajnokságban, utoljára novemberben maradtunk pont nélkül – így bízunk abban, hogy a jó szériánk szombaton sem szakad meg, és hazahozzuk a három pontot Debrecenből. Bízom abban, hogy a Nagyerdei Stadionban is lehetőséget kapok a bizonyításra.

– Ez az első NB I-es szezonja, tizenkilenc esztendősen milyen célokat tűzött ki maga elé a tavaszi szezonra nézve?
– Minél több mérkőzésen szeretnék lehetőséget kapni, és lehetőleg minél több győztes találkozón meghálálni a mester bizalmát és bizonyítani: helyem van a legjobbak között. A Pakssal hátrafelé nem tekintgetünk, szeretnénk minél feljebb lépni a tabellán.

Nyáron a megyei első osztályú Veszprémtől igazolt az élvonalba. Sikerült már alkalmazkodnia a jóval pörgősebb közeghez?
– A játék tempóját nem volt egyszerű megszokni, hiszen az élvonalban sokkal gyorsabb a játék, mint az alacsonyabb osztályokban. Meglátásom szerint fél év kellett, míg felvettem a ritmust – de az elmúlt időszakban a társak mindenben segítettek, így zökkenőmentesen mehetett a beilleszkedésem. Jól érzem magam a klubnál, meglátásom szerint a társak hamar befogadtak, remek közösségbe csöppentem, szeretek itt lenni, megtaláltam számításaimat a tolnai klubnál. Nagyon élvezem a közös munkát Csertői Auréllal, utasításai egyértelműek, minden játékos tudja, mi a posztján a feladata. Tetszik a mester filozófiája, hiszen kiemelte: ha valaki jól teljesít és profin végzi munkáját, biztosan lehetőséget kap – így Zachán Péter, aki elárulta: természetesen korábbi csapata, a Veszprém teljesítményét nyomom követi az interneten. Minden héten megnézi, mit játszottak korábbi társai, és örül, ha a Veszprém győzni tud a harmadosztályban.