NB I

Ő lesz az új Kádár Tamás?

Zachán Péterre a Youtube-on bukkant rá a Paks.

Az előző szezont még a megyei I. osztályú bajnokságában töltötte Zachán Péter, a veszprémi játékos azonban nyáron nagyot lépett előre. A Paksnál vett részt próbajátékon, ahol megfelelt, így az NB I-es csapattal készülhetett az új szezonra a 18 éves játékos. Zachán sikere a remek veszprémi utánpótlásnevelés újabb bizonyítéka: Novothny Soma, Kádár Tamás és Lang Ádám után újabb NB I-es játékos kerülhet ki a királynék városából.

A fiatal játékos a mögöttünk hagyott szezonban a veszprémi felnőtt csapat színeiben 32, míg az U19-es bajnokságban 22 mérkőzésen lépett pályára, védő létére 16 gól fűződik a nevéhez. Zachán így értékelte az elmúlt idényt.

– Úgy gondolom, nagyon jó szezont tudhatunk magunk mögött, mivel 34 meccsből mindössze egyszer szenvedtünk vereséget, illetve ugyanennyiszer játszottunk döntetlent, ami nagyon nagy eredmény. A csapatban mindenki 100 százalékig kivette a részét a munkából – mind a játékosok, mind az edzők részéről. Megérdemelten jutott fel az együttes az NB III-ba. Ami az egyéni teljesítményemet illeti: ebben az évben kivételesen sok mérkőzésen léptem pályára, hiszen a felnőttek mellett az U19-es együttesben is számítottak rám. Úgy érzem, sokat tudtam fejlődni és volt is kiktől tanulni, mivel rendkívül jó játékosok alkotta csapatról van szó. Az U19-es csapat teljesítményéből is igyekeztem kivenni a részem, ahol szintén nagy kedvvel játszottam, külön öröm számomra, hogy veretlenül tudtunk bajnokságot nyerni.

Zachán Péter a nyári alapozást már paksi színekben kezdte meg, elmesélte, hogyan figyelt fel rá az NB I-es alakulat.

– A YouTube-on majdnem az összes meccsünk elérhető a mögöttünk hagyott idényről, így figyeltek fel rám, valamint a paksi játékos-megfigyelők jelezték érdeklődésüket irántam az idény vége felé. Júniusban meghívást kaptam egy büki edzőtáborba, ahol két nemzetközi edzőmérkőzésen is lehetőséget kaptam. Ezt követően a szakmai stáb közös megegyezés alapján úgy döntött, hogy szeretnének velem dolgozni hosszú távon, már az aláírásra is sor került.

A fiatal játékost – aki az első fordulókban még nem esett át a tűzkeresztségen a felnőtt csapatnál, vasárnap, a Ferencváros elleni bajnokin a kispadon kapott helyet – első benyomásairól is kérdeztük.

– A tapasztalatom az, hogy mindenki nagyon segítőkész és nyitott felém, segítenek az itteni szokások megismerésében és a beilleszkedésben. Azt tapasztaltam, hogy egy nagyon stabil, összeszokott, jó csapatba csöppentem. Az edzéseken mindenki száz százalék feletti teljesítményt nyújt, így nem lesz könnyű dolgom bekerülni a kezdőcsapatba, de nagy elszántsággal állok a kihívás elé.

Az NB I-es paksi alakulat az NB III-ban is indít második csapatot. Zachán Pétert arról kérdeztük, vélhetően melyik együttesben számítanak rá.

– Az első csapatnál végzek minden jellegű edzésmunkát. Úgy vélem, kezdetben a mérkőzések nagy részét az NB III-as csapatnál fogom lejátszani, de lépésről-lépésre próbálnak beilleszteni az első csapatba, ahol belső védő poszton számolnak velem. Elsődleges feladatomnak tartom a minél hamarabbi beilleszkedést az új csapatba, valamint hogy a lehető leggyorsabban felvegyem az NB I ritmusát. Az NB I-ben a játék tempója lényegesen pörgősebb, mint amit korábban tapasztalhattam. A gyorsabb ritmussal fel kell vennem a lépést – mind fizikailag, mind pedig a fejben történő döntések meghozatalával.

Olvasói sztorik