NB I

Király vs. Szűcs: így lett NB I-es gólszerző a labdaszedő srácból

Az újpestiek ifjú titánja, Szűcs Kristóf néhány éve még Király Gábornak szedett labdát, hétvégén viszont az ikonnak lőtt gólt. A húszéves támadó Lázár Bence nyomdokaiba lépett.

Az NB I hétvégi fordulójában az Újpest FC a Szombathelyi Swietelsky-Haladás (ideiglenes) otthonában aratott kétgólos győzelmet. A vendégeknél az 1997-es születésű Szűcs Kristóf a 74. percben állt be csereként, első felnőtt bajnoki mérkőzésén pedig rögtön gólt is szerzett, a 93. percben állította be a 2-0-s végeredményt.

Hasonló bravúrra a közelmúltban újpesti színekben fiatal magyar játékosként Lázár Bence volt képes. Az újpestiek támadója – aki azóta egészségügyi okok miatt a profi futballal felhagyott – 2011-ben húszéves volt, amikor debütálásként duplázott a lila-fehéreknél, csapata pedig 3-2-es sikert aratott a Kaposvári Rákóczi FC ellen.

Az újpestiek ifjú titánját a hétvégi parádés debütálásról kérdezte a Rangadó.hu.

– Természetesen nagyon örülök, hogy ilyen nagy nevekkel és kiváló sportemberekkel kerültem egy lapra, de rengeteget kell azért dolgoznom, hogy stabil játékos válhasson belőlem az NB I-ben – így Szűcs Kristóf. Álmomban sem gondoltam volna, hogy debütálásként rögtön gólt sikerül szereznem, hiszen előzetesen már azzal elégedett lettem volna, ha lehetőséget kapok a Haladás elleni bajnokin, a csapat pedig nyer. Természetesen így, hogy nyertünk és a hajrában gólt is szereztem, csodálatos emlék marad számomra a szombathelyiek elleni összecsapás. Nebojsa Vignjevics olyan tanácsokkal küldött a pályára, hogy elsődleges célunk megtartani az eredményt, de természetesen megsúgta: ha gólt lövök, az sem baj.

– Pár nap eltelt már a mérkőzés óta, mennyire él elevenen a találat az emlékezetében, amivel a magyar válogatott csúcstartója, Király Gábor kapuját vette be?

– Pontosan emlékszem minden mozzanatra. Csapattársam, Andrics a bal szélen vitte el a labdát, majd a sarokból két ember mellett passzolt hozzám. Jól felmértem, hogy középen több Hali-játékos is Herisre figyel, ezért volt időm tisztán átvenni a labdát, majd nagy erővel kilőttem a hosszú sarkot. Soha nem felejtem el ezt a jelenetsort. Amikor túlment a labda a gólvonalon, nem is nagyon fogtam fel, hogy mi történt, eufórikus pillanatokat éltem át a pályán, hihetetlen boldogságot éreztem. Sokan gratuláltak azóta a teljesítményemhez és a gólomhoz, ezúton is nagyon köszönöm nekik a bíztatást. Ez a győzelem, illetve a gólom nagy lendületet ad a tavaszi folytatáshoz, hiszen Újpesten tudjuk: jó úton járunk. Az, hogy a magyar válogatott legendás kapusának, Király Gábornak lőhettem első ízben gólt az NB I-ben, már csak hab a tortán. Nagyon tisztelem Gábort, felnézek rá, de természetesen nagyon örültem, hogy ilyen ikonnak tudtam gólt lőni. A pályán ellenfélként először találkozhattam Királlyal, de néhány évvel ezelőtt, kissrácként még neki szedtem a labdát. A szombati, második találkozásunk talán még emlékezetesebb marad…

– Nemrégiben került fel az Újpest felnőtt csapatához, ahol hamar debütálhatott a Magyar Kupában, majd szombaton a bajnokságban is. Zökkenőmentesen ment a beilleszkedés?

– Az újpesti felnőtt öltözőben nagyon jól érzem magam, rajtam kívül is sok a fiatal, így könnyen ment a beilleszkedés, igazán remek közösségbe csöppentem. Az idősebb, rutinosabb játékosok maximálisan odafigyelnek és segítik a fiatalokat, ezért is lehetünk eredményesek. Tudom, hogy a szombati gólom után egyre többen kíváncsiak rám, de próbálok ennek nem túl nagy feneket keríteni: ugyanúgy edzek tovább, mint korábban, nem szeretnék a hozzáállásomon változtatni. Keményen és szorgalmasan dolgozom, alázatosan készülök a soron következő mérkőzésekre.

– Néhány nap leforgása alatt két fontos mérkőzés vár önökre, hiszen a Zalaegerszeg ellen szerdán a Magyar Kupában van jelenésük, szombaton pedig a bajnokságban a nagy rivális Ferencváros látogat a Megyeri útra…

– Meglátásom szerint a szombati győzelmünk megmutatta, hogy a csapat nagyon egyben van, így bízom abban, hogy az idegenbeli négy-egyes siker után kettős győzelemmel jutunk túl a Zalaegerszegen a Magyar Kupában. A szombati Újpest–Ferencváros rangadót nagyon várjuk már, felnőtt mezőnyben ez lehet az első derbim, de nem szabad elfelejtenünk, hogy győzelem esetén ezért a találkozóért is „csak” három pont jár. A szurkolóink támogatására természetesen nagyon számítunk a Fradi ellen, remélem, minél többen kijönnek a Szusza Ferenc Stadionba, és mögöttünk állnak majd kilencven percen keresztül. Az eddigi mérkőzéseken is éreztük drukkereink támogatását, számítunk rájuk a folytatásban is – árulta el Szűcs Kristóf, aki kiemelte: reméli, a Haladás elleni sikerrel elindították az Újpest nagy, tavaszi győzelmi szériáját. A fiatal játékos abban bízik, hogy minél több győztes mérkőzésen jut szóhoz lila-fehér színekben; mindegy, hogy jobbszélső támadóként vagy jobbhátvédként kap lehetőséget, bizonyítani szeretne tavasszal.

Az elmúlt négy évben az NB I-ben debütálásként góllal nyitó 21 év alatti magyar fiatalok:
Lázár Bence (Újpest, 20 éves, 2011. február 26.): Újpest-Kaposvári Rákóczi FC 3-2 – két gól
Pölöskey Péter (Ferencváros, 21 éves, 2009. augusztus 1.): Ferencváros–ZTE FC 4-1 – két gól
Szűcs Kristóf (Újpest, 20 éves, 2017. február 25.): Haladás-Újpest 0-2 – egy gól
Viczián Ádám (Békéscsaba, 21 éves, 2015. július 19.): Békéscsaba–Debrecen 2-3 – egy gól
Sós Bence (Debrecen, 21 éves, 2015. május 31.): Debrecen–ETO 5-0 – 1 gól
Karacs Péter (Nyíregyháza, 21 éves, 2015. május 29.): PMFC–Nyíregyháza 2-1 – egy gól
Boros Gábor (DVTK, 18 éves, 2015. május 23.): Nyíregyháza–DVTK 2-1 – egy gól
Mayer Milán (ETO, 19 éves, 2015. április 11.): ETO–Nyíregyháza 2-3 – egy gól
Kitl Miklós (Kecskemét, 17 éves, 2014. július 27.): Kecskemét–Ferencváros 1-3 – egy gól
Kleinheisler László (Videoton FC, 2013. július 28.): Videoton–Haladás 2-0 – egy gól
Olvasói sztorik