NB I

Elég az üres stadionokból! Akcióba lép az MLSZ

Dokumentum bizonyítja, hogy a hazai futballszövetség megelégelte a klubok többségének bénázását, és megpróbálja központilag pozitív irányba terelni a stadionok kihasználtságát.

Azmno.hu birtokába jutott szövetségi levél arra enged következtetni, hogy az MLSZ akcióba lép, hogy – kihasználva az Európa-bajnokság pozitív hatásait – visszacsábítsa a szurkolókat a magyar stadionokba. Ahogy arról a Magyar Nemzet beszámolt, összehasonlíthatatlanul kevesebb szurkoló váltott jegyet az NB I új idényének első fordulójában, mint 1986-ban, a gyászos emlékű mexikói vb-szereplés után. Harminc éve 9500 volt az átlagnézőszám a nyitó fordulóban, ezúttal 2708.

A lap megszerezte az MLSZ-főtitkár NB I-es kluboknak címzett ajánlását, amelyet Csányi Sándor elnök is említett a múlt szombati tévéinterjújában. Még a nyáron megkezdődik az MLSZ Szurkolói Klub-program.

– Sokan fel sem tudják dolgozni ezt a sikert. Egy ilyen torna után – mindegy, hogy mi lesz a vége – Magyarországon az első öt fordulóban az összes stadionban ki kellene nyitni a kapukat, be kellene engedni az embereket, mert igény lesz a focira. Ha sok néző megy ki, a közepes játékosok is többet hoznak ki magukból. Egy óriási kör nyílt most meg – jelezte a sikeres magyar Eb-szereplés után Dárdai Pál. Az MLSZ a klubok figyelmébe ajánlotta a korábbi kapitány javaslatát, de azok nem nyitották meg a kapuikat a nézők előtt.

Ahogy arról a Rangadó.hu beszámolt, a múlt hétvégi fordulóban enyhén szólva sem özönlött a nép a stadionokba: az összesített nézőszám nemhogy nem idézte a harminc évvel ezelőttit, a tavalyinál is csaknem ezerrel kevesebben látták a hat összecsapást.

Csányi Sándor jelezte, hogy az MLSZ főtitkára, Vági Márton ajánlást küldött a kluboknak a lehetséges kedvezményekről. A már említett dokumentumból kiderül, hogy a szövetség még a nyáron elindítja az MLSZ Szurkolói Klub programját, amelyre a klubkártyával vagy az MLSZ Futballkártyával rendelkező drukkerek regisztrálhatnak. A nyitó akcióban a „válogatott 2018-as világbajnoki selejtezősorozatára lesznek érvényesek különféle jegyértékesítési kedvezmények”. Az NB I-es csapatnál a bérlet- és a jegyvásárlás alapján jár majd árkedvezmény a válogatott mérkőzéseire. – Ettől azt reméljük, hogy a válogatott iránti érdeklődés egy részét az NB I irányába is aktiválhatjuk – indokol a szövetség.

Az „aktiválás” jegyében a klubok autonómiájának tiszteletben tartása mellett az MLSZ felhívja a figyelmet azokra a „jó szándékú törekvésekre, melyek a sikeres Eb-szereplés után a magyar bajnoki mérkőzések nézőszámának érdekében megfogalmazódtak.” Ilyen például a már említett Dárdai-javaslat, de más ötleteket is szívesen fogad a szövetség. Hamarosan előkészítő munkafolyamat indul az NB I-s bizottsággal, amelynek célja, hogy a klubok a 2017–18-as szezonkezdetre „minőségi változást érjenek el a szurkolókkal való kapcsolattartásban.” Azaz legyenek többen a lelátón.

Dénes Ferenc sportközgazdász szerint sem az ingyenesség a megoldás, a kluboknak inkább akciókkal kell becsalogatniuk a nézőket.

– A magyar futball nem a tankönyv szerint viselkedik, és sajnos mindig rossz irányban, tehát azok az alapösszefüggések, amelyek általában a sportban működnek, Magyarországon nem működnek. Egy sikeres Eb-szereplés után az lett volna a törvényszerű, hogy növekedjen a nézőszám – fogalmazott Dénes Ferenc sportközgazdász.

Olvasói sztorik