Előre a kleinheisleri úton? Storck új felfedezettje külföld felé kacsingat

Kocsis Gergő ősszel egy baleset miatt került a figyelem középpontjába, most a kapitány nagy felfedezettjeként. Ő lesz az új Kleinheisler?

Bernd Storck ismét meglepte a közvéleményt: meghívta az Eb-felkészülést kezdő bő válogatott keretbe Kocsis Gergőt, a Puskás Akadémia hátvédjét, aki klubjában keveset játszott és az NB III-as második csapatban szerepelt. A kapitány nem először fordul váratlanul az élvonalban mellőzött fiatalokhoz, Kleinheisler László újrafelfedezése eddigi kapitányi tevékenysége egyik legsikeresebb húzása lett.

Füstölgő roncsból mentette ki csapattársát

De kicsoda valójában Kocsis Gergő? A Puskás Akadémia 22 éves játékosa tavaly ősszel egy szerencsés kimenetelű autóbaleset kapcsán került a figyelem középpontjába, amikor csapattársát, Zsótért Donátot kimentette a füstölgő gépkocsiból. Mondhatni, máshogy nem volt esélye felhívni magára a figyelmet, mert a pályán igen ritkán mutathatta meg, mire képes. A Rangadónak mesélt az elmúlt hetek nehézségeiről és persze az új terveiről is.

– Robert Jarni küldött vissza a második csapatba, arra hivatkozva, hogy nem számít rám a nagyok között. Utoljára a Haladás ellen szerepeltem még decemberben, de amikor lehetőséget kaptam, akkor sem a saját posztomon. Belső védő vagy védekező középpályás vagyok, de mindig jobb bekkben kaptam lehetőséget. Nem tudom, miért, Jarni nem szerette megmagyarázni a dolgokat, megvoltak a saját emberei, és én nem voltam köztük – mondja Kocsis, aki összesen három bajnokin léphetett pályára a szezonban.

– Tudomásul vettem, hogy nem számoltak velem, csak azt nem értettem, hogy miért nem engednek el máshová. A klubvezetés azt mondta, számítanak rám, ezért nem adtak kölcsön. NB II-be mehettem volna, de oda nem akartam. Egy hónappal ezelőtt küldtek vissza az NB III-as csapatba, amit, mint említettem, Jarni szűkszavúan indokolt.

Storck jött, az esély adott, de nem kell túlgondolkodni

A korosztályos válogatottakban is megfordult hátvéd szerencséjére Bernd Storck nem csak az NB I-ben látottakból indul ki, ezt már megtapasztalhattuk. Őt sem a felcsútiaknál szúrta ki magának.

– Bernd Storck azóta ismer, hogy Magyarországra került, mert az U19-es és U21-es válogatottal is dolgozott. Rögtön az első mérkőzésen, Skócia ellen felfigyelt rám, jelezte is, hogy tetszett neki a játékom. Az Eb-selejtezőkön végig játszottam, de nem számítottam rá, hogy most megemlít, nagyon meglepett. Örültem persze, és nagyon hálás vagyok neki, hogy ennyire odafigyel nem csak rám, hanem a fiatal játékosokra.

Kocsis Gergő azt is hozzáteszi mindehhez, a mostani lehetőség még nem a világ teteje a számára, mert nem az a dolga, hogy álmodozni kezdjen. Szeretne helytállni az összetartáson.

– Nem gondolok egyelőre a sztori mögé túl sokat, nem gondolkozom az Eb-részvételben, egyszerűen csak teszem a dolgomat, igyekszem százhúsz százalékot teljesíteni. Aztán, ha kivisz, nagyon örülök, de ha nem, akkor sem leszek csalódott, dolgozok tovább keményen. Később is lesz lehetőségem megmutatni magam, ebben bízom. A távolabbi célom, hogy játsszam: az NB I-ben, vagy akár külföldön.

A kapitány a németes mentalitást is díjazhatta

A külföld a számára nem újrakezdés, hanem visszatérés lenne, ugyanis Kocsis már futballozott Németországban, az alapokat ott szedte fel, nem csak a technikát és a taktikát, hanem a mentalitást illetően is. Ezt is értékelhette a kapitány, véli.

– Szerintem Bernd Storck nem csak jó játékosokat keres, hanem olyan embereket gyűjt maga köré, akik az ő mentalitását képviselik, lehetséges, hogy bennem is ezt látta meg. Tizenhárom évesen kikerültem Németországba, Stuttgartban és Augsburgban nevelkedtem, ez egy nagyon jó iskola volt, rengeteget tanultam, a német mentalitásból is sok ragadt rám. Szívesen visszamennék. Azért jöttem haza, mert annak idején a Győri ETO megkeresett, amikor EL-induló volt. De meghiúsult az a lehetőség, ezért aláírtam a Vidihez. Tudtam, hogy kevés lehetőséget kapok, de gondoltam, beküzdöm magam. De egy Juhász Roland, Vinícius páros mögött nyilván nem volt sok esély bekerülni a csapatba.

– Felcsúton azt hittem, ez másképp lesz, de nem így alakult. Ezzel együtt fontos elmondani, hogy nagyon hálás vagyok a Videotonnak és a Puskásnak, amiért felkaroltak, még ha nem is értem, hogy miért nem kaptam több lehetőséget a felcsúti csapatban – teszi hozzá a Puskás Akadémia játékosa. Aki télen egy ideig a Vasassal edzett, és úgy véli, van klub, ahová beférne 22 évesen az NB I-ben:

– Nem szeretnék csapatokat mondani, de szerintem megérdemeltem volna ennél több lehetőséget. Aztán legfeljebb kiderült volna, hogy tényleg beférek-e vagy sem…

Előre a kleinheisleri úton?

Mindenesetre a példa adott, hogy a tartalékcsapatból is vezethet út akár a Bundesligába is, a szintén Felcsúton és a Vidiben megfordult válogatott középpályás, Kleinheisler Lászlónak sikerült.

– Kleinheilser Laci esete természetesen inspirál, de nem csak engem, sok fiatal magyar focistát. Örülnék, ha úgy sülnének el a dolgaim nekem is, de tudom, hogy erre nincs garancia – mondja visszafogottan Kocsis, akinek a tervei között többféle lehetőség szerepel.

– A legelégedettebb akkor lennék, ha sikerülne valahogyan visszakerülni külföldre. De ha egy magyar csapatban megkapom az esélyt a bizonyításra, akkor sem leszek csalódott. Azonban, hogy ez lehet-e a Felcsút, nem tudom.

A fiatal játékos egyben biztos: legközelebb már nem egy autóbaleset kapcsán szeretne a címlapokon szerepelni, talán a Telkiben kezdődő összetartáson a jövő héten lesz rá módja, hogy meggyőzze az őt amúgy is kedvelő német szakembert.

– Nagyon jó lenne, ha a futballtudásommal is fel tudnám hívni magamra a figyelmet. Gőzerővel dolgozom rajta, külön edzéseket végzek, minden egyes nap, hogy szinten tartsam magam és jó állapotban legyek. Ez a behívó különösen motivál. Bernd Storckkal még nem beszéltem személyesen, de ha ott leszünk Telkiben, biztosan leül mindenkivel külön és elmondja, mit vár tőlünk. Már alig várom, hogy ott tartsunk.