NB I

Nyíregyháza-ügy: irgalmatlan kártérítést fizethet az MLSZ

Rangadó
Rangadó

2016. 04. 06. 14:52

A sportügyekben jártas ügyvéd sejtette, hogy súlyos jogszerűtlenség áll a kizárás hátterében.

Ahogy arról a Rangadó.hu kedden elsőként beszámolt, a Nyíregyháza Spartacus csapata első fokon pert nyert a hazai futballszövetséggel (MLSZ) szemben a Fővárosi Törvényszéknél az együttes 2014-15-ös bajnokság végén való kizárása ügyében. Az ügynek még koránt sincs vége, hiszen a testület fellebbezett, így az ítélet nem jogerős, de mindenképpen érdekes kérdés, hogy amennyiben másodfokon is a Nyíregyházának adnának igazat, milyen következményei lehetnének. A Rangadó.hu erről kérdezte a sportügyekben igencsak tájékozott ügyvédet, dr. Czeglédy Csabát.

– Egyáltalán nem lepett meg a döntés. Már ez előtt is az volt a véleményem, hogy súlyos jogszerűtlenség lehet a háttérben, ha a Nyíregyháza úgy döntött, hogy polgári bírósághoz fordul – kezdte a jogász, aki szintén annak a híve, hogy sportot érintő ügyekben mindig ehhez kell folyamodni.

– Rendkívüli módon örülök, hogy nemcsak az én ügyvédi irodám képviseli ezt az álláspontot – ahogy tettük azt például az atléta Fazekas Róbert esetében -, hanem más kollégák is ugyanígy gondolkodnak. A magyar sportban lévő, évtizedekre visszanyúló össze-visszaságban részben rendet lehetne tenni, ha a bíróságok elé kerülnének a vitás esetek. Nagyon jó lenne, ha az MLSZ és más sportszövetségek – a MOB-ot is ideértve – nem tudnának “állam az államban” módjára működni – fogalmazott Czeglédy.

A legtöbb szurkolót, sportkedvelőt ugyanakkor az érdekli leginkább, hogy mi lehet a következménye a döntésnek.

– Az eredeti állapotot nem lehet visszaállítani, hiszen a bajnokság jelenleg sajnos a Nyíregyháza nélkül folyik. Ha a döntés jogerőssé válik, akkor a kártérítés rengeteg pénzébe fog kerülni a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, és ezáltal közvetett módon a magyar adófizetőknek. Kompenzálni kell az elmaradt bevételt és kiesett hasznot, valamint sérelemdíjra is igényt tarthat a klub – jósolta borúlátóan az ügyvéd.

– Azt sajnos nem tudom megmondani, hogy előfordulhat-e, hogy a Nyíregyházával bővítik az NB I létszámát, mivel nem tudom, mit kért és mire hivatkozik a klub, ennyire nem ismerem az ügy részleteit. Első megközelítésből viszont az a véleményem, hogy ez nem lehetséges – nyilatkozta Czeglédy.

Nem mi vagyunk az egyetlenek

Franciaországban is előfordult hasonló eset, ráadásul nem is olyan régen. A 2013-14-es harmadosztályú bajnokságban ugyanis a Luzenac AP nevű csapat végzett a második helyen, így jogot szerzett arra, hogy indulhasson a másodosztály küzdelmeiben.
Mivel azonban egy 550 fős falu csapatáról van szó, erre a szintre már sem a létesítményi, sem egyéb feltételek nem voltak elegendőek, ezért a Francia Labdarúgó-szövetség végül az előző évi eredménye alapján kieső Chateauroux együttesét tartotta bent a második vonalban.
A franciák világbajnok kapusa, Fabien Barthez-vezette kis klub fellebbezett a döntés ellen (többek között már a Toulouse FC-vel is megegyeztek arról, hogy az ő pályájukon játszhatják mérkőzéseiket) és első fokon igazat is adtak nekik.
Mivel a bajnokságból ekkorra már két forduló lezajlott, úgy tűnt, hogy kénytelenek lesznek 21 csapatosra emelni a létszámot, de mivel másodfokon végül veszített a klub, erre nem került sor.
Sőt, a rövidebbet is ők húzták: csak a hatodosztályban folytathatták a küzdelmeket, Barthez távozott, a labdarúgókat pedig kénytelenek voltak elengedni. A Luzenac azóta amatőr csapatként szerepel.
– A páratlan létszámra bővítés azért kerülhetett ekkor szóba, mert az eredeti állapot visszaállítható volt, ami a mostani esetre nem igaz – mondta erről Czeglédy.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Arsenal Manager Arsene Wenger during the UEFA Europa League, round of 16, 2nd leg football match between Arsenal and AC Milan on March 15, 2018 at the Emirates Stadium in London, England - Photo Stephen Wright / ProSportsImages / DPPI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.