NB I

Brutális, a kispestieket nem kímélő játékot játszott a Haladás

A Honvéd tulajdonosa szerint ehhez a játékvezető is asszisztált.

Kapcsolódó cikkek

Éles kritikával rukkolt elő a Bp. Honvéd tulajdonosa, George F. Hemingway az NB1.hu-n vezetett blogjában. A kispesti vezető az elmúlt hétvégi, Haladás ellen 1-0-ra elveszített bajnoki után néhány nappal a Haladást, illetve a játékvezetőket illette kemény szavakkal, mondván, a szombathelyiek durva, kemény játékkal rukkoltak elő, amihez a játékvezető, Andó-Szabó Sándor is asszisztált.

Alább változtatás nélkül közöljük az írást:

Az elmúlt szombaton a Swietelsky Haladás ellen játszott csapatunk az OTP Bank Ligában. Már többen leírták, még többen elmondták, hogy a Szombathely kapusa, Király Gábor nagyszerűen védett. Én is így gondolom. Hozzáteszem, nem ezért vesztettük el a mérkőzést. Úgynevezett csatáraink kihagytak három ordító ziccert, de még ezért sem vesztettük volna el a mérkőzést. Hát akkor miért? Mindjárt mondom.

A mérkőzés kezdetétől fogva ellenfelünk egy brutális, a mieinket nem kímélő, szabálytalanságokra épülő játékstílust alkalmazott, amire a mérkőzés játékvezetője vevő volt. Talán sárgalapok nélkül akarta levezetni a mérkőzést, de ha egy ilyen csapat van a pályán, akkor ez körülbelül olyan eredményes lehet, mint lámpafénnyel védekezni a géppuskatűz ellen. A Haladás játékosai hátulról, durván, alattomosan rugdosták játékosainkat, csatársorunkat pedig sikerült közepesen súlyos sérülésekkel leküldeni a pályáról. Ennek ellenére azt kell mondanom, hogy ezért a gyalázatos teljesítményért az igazi felelősség nem az ellenfélé, hanem a játékvezetőé, aki partner volt ebben a magatartásban. Hogy a Haladás játékosainak viselkedése spontán volt, vagy egy előre megtervezett taktika része, én nem tudom, de nehéz elképzelni, hogy minden játékos egyszerre váltotta ki a mészáros-igazolványát. Akkor adjunk egy fekete pontot a sporinak!

A fentiektől még nyugodtan megnyerhettük volna a mérkőzést, ha nem történtek volna meg a következő események. Egy Haladás játékos jól láthatóan, szándékosan kézzel ütött a labdába saját büntető területén belül. Tessék megnézni a videón. A büntető elmaradt. Egy teljesen szabályos Honvéd-gólt a játékvezető nem adott meg, vélhetően les miatt. Persze nem egészen így történt. A játékvezető és az asszisztens is indult a gól után a közép felé, hogy a játék középkezdéssel induljon tovább. Király Gábor reklamált az alapvonal-asszisztensnél, aki erre reagálva láthatóan valamit mondott a játékvezetőnek, ő pedig a bemondásra megváltoztatta a döntést, és lest ítélt. Tessék megnézni a videót. A lövés pillanatában Eppel Márton passzív lesen állt. A labdához nem ért, a kapust nem zavarhatta, hiszen Király még a közelében sem volt. Bemondásra született ítélet. Aztán a 92. percben Lovric fejese bizony jóval túljutott a gólvonalon. Ez csak akkor látható, ha az egyik szögből videó kockánként megvizsgáljuk a történéseket. Akkor világosan kiderül, hogy a labda teljes egészében áthaladt a gólvonal felett, mielőtt Király kiütötte a kapuból. Hol volt most az alapvonal-asszisztens, aki már egy borzasztó tévedést elkövetett?

Mit is vétett a Budapest Honvéd ellen a mérkőzés játékvezetője és egyik alapvonal-asszisztense? 1. Elvett klubunktól 6 millió forintot, ami a győzelemért járt volna. 2. Elvette a játékosoktól a győzelem után járó prémiumot. 3. Elvett a csapattól 3 fontos pontot, ami elindíthatta volna klubunkat a tabella felső részébe. 4. Tevékenységével Kispesten lejáratta, már nem először, a magyar játékvezetőket (hasonló incidens történt a Vasas elleni mérkőzésen egy másik játékvezetővel). 5. Tovább rombolja a magyar játékvezetés tekintélyét, különös kárt okozva azoknak a játékvezetőknek, akik hét hét után becsülettel vezetik a mérkőzéseket. 6. Tevékenységével sérülést okozott két játékosunknak, és felháborította a nézőközönséget irracionális döntéseivel. S mindezt 90 perc alatt.

Ha egy klubvezető, sportszakember, játékos hibázik, a hiba súlyától függően a Magyar Labdarúgó Szövetség komoly szankciókat alkalmaz az egyén, vagy a klub ellen. Helyes. Ha szurkolóink átlépnek egy határt viselkedésükkel, a klub még komolyabb szankciókban részesül. Helyes. Milyen szankciókban részesül az, aki elrontja mindannyiunk szórakozását, és kárt okoz a magyar labdarúgásnak, a Honvédnak, a szurkolóknak, a játékosoknak? Ja, és mielőtt elfelejtem, a tulajdonosnak is!