NB I

Kell valaki Böde mellé a Fradiba, aki gólokat tud szerezni

Orosz Pál vezérigazgató szerint a cél a következő szezonra valamelyik nemzetközi kupa csoportköre.

Kapcsolódó cikkek

Az ősszel hengerlő Ferencváros egy hazai pályán elszenvedett kupavereséggel, valamint egy Békéscsabán aratott nyögvenyelős győzelemmel kezdte a tavaszt. A bajnokságban listavezető zöld-fehérekkel kapcsolatban közben a francia Olimpique Lyonnal formálódó együttműködésről is lehetett hallani. A Fradi vezérigazgatója, Orosz Pál a Digi Sport reggeli műsorában beszélt az aktualitásokról.

– Vereség a Vidi elleni kupameccsen, illetve kiszenvedett győzelem Békéscsabán. Aggódni azért még nem kezdett el?

– Miért kezdtem volna? Egy kupaforduló két meccsből áll, majd meglátjuk, mi lesz a második mérkőzés után. Bárhogy is áll, Békéscsabán sosem könnyű nyerni. Megvan a három pont, és huszonkét ponttal megyünk a Vidi előtt – kezdte Orosz Pál, az FTC vezérigazgatója.

– Böde mennyire hiányzik?

– Nagyon, de szerencsére egyre jobban van, és szerintem belátható időn belül rendelkezésre fog állni. Az megmutatkozott, hogy amennyiben ő kiesik a hadrendből, akkor ott azért hiány van.

– Itthon nincs ilyen kvalitású játékos? A nemzetközi mezőnyben is hiánycikk a jó felépítésű, labdamegtartó klasszikus középcsatár?

– Nem arról van szó, hogy nagy testű és labdamegtartó, hanem olyan játékost kell találni, aki tudja őt pótolni ilyen esetben. Nem helyette, hanem mellé. Az már indifferens, hogy itthonról, vagy külföldről, de a lényeg, hogy kell valaki középre, aki gólokat lő.

– A védelemben az lehet a legnagyobb erősítés, ha Batik Bence ismét bevethető lesz. Gesztus volt a sérült játékos felé a szerződéshosszabbítás?

– Mi hiszünk Bencében, aki egy rendkívül jó játékos és egy jó szellemiségű fiú. Úgy gondoljuk, hogy ő a Ferencvárosnak hosszútávon mindenképp a hasznára lesz. Neki fontos volt, hogy lássa, ilyen nehéz helyzetben is kiáll mellette a klub. Számára még hónapok vannak hátra, míg elkezdheti a munkát. Egy komoly műtéten van túl, és úgy hallottam az orvosi stábtól, hogy sikeres beavatkozás volt. Nagyon reméljük, hogy százszázalékos lesz.

– Milyen hosszú távú elképzeléseik vannak Florian Trinks leigazolásával?

– Trinks egy jó kvalitású játékos, U16-tól az U20-as korosztályig német válogatott volt. Volt egy nehezebb időszaka, de úgy véljük, hogy a csapat hasznára lesz, amikor utoléri magát kondicionálisan.

– Szinte biztos, hogy a nyáron nemzetközi kupában indul a csapat. Ehhez nyilvánvalóan tovább kell erősíteni…

– Mindenféleképpen szeretnénk nemzetközi kupában csoportkörbe kerülni, ez a kimondott célunk. Az viszont nem jó érzés, amikor látja az ember a költségvetéseket nemzetközi és hazai viszonylatban. Sokszor felmerül, hogy a magyar klubfutball miért maradt le ennyire a nemzetközitől. A hatvanas években a Fradi Torinóban verte a Juventust, és ettől most nagyon messze vagyunk. Európában elkezdték üzleti alapon fejleszteni a focit, és egyszerűen elléptek tőlünk. Egy Basel, vagy Bruges anno köszönőviszonyban sem lehetett a Ferencvárossal, előbbinek 90, utóbbinak 50 millió euró az éves költségvetése, a Fradinak ez egyszámjegyű.

– A Lyonnak érdekes klubmodellje van, szeretnek fiatalokat kinevelni, szisztematikusan építkeznek. Mi hozza össze a Fradit és a francia együttest?

– Nagyon büszkék vagyunk, mert a Lyon keresett meg minket decemberben, hogy szeretnének egy együttműködést. Náluk a női futball is egy fontos ág, és a női csapatuk költségvetése annyi, mint a mienk. Utánpótlás és az első csapat terén is szeretnének együttdolgozni. Töltöttem egy napot a klubnál, tárgyaltunk különböző szinteken, a következő lépésben ők jönnek hozzánk.

– Mi sülhet ki ebből az együttműködésből?

– Közös gondolkodás, az utánpótlás-nevelés összehangolása. Azt senki nem gondolja, hogy a legjobb játékosaikat nekünk fogják adni. Az előfordulhat, hogy aki náluk nem fér be az első keretbe, de nálunk hasznos lehet, az esetleg jönne. Ez azonban még a jövő zenéje.

Olvasói sztorik