NB I

Fradi–Lyon együttműködés a láthatáron

A francia klub szorosabbra fűzné kapcsolatát a magyar együttessel.

Az Európai Klubok Szövetsége Párizsban tartotta meg 16. közgyűlését. A 143 klubot tömörítő szervezet összejöveteleinek rendszeres résztvevője Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, aki ezúttal is aktív részese volt a programoknak.

Közgyűlésén az ECA leszögezte, hogy aktív részese kíván lenni a FIFA döntéshozásának. A klubok érdekeit védő szervezet nem ért egyet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség tervével, mely szerint a jövőben 32-ről 40-re emelné a világbajnokságon résztvevő válogatottak számát. Az ECA szerint a jelenlegi egyensúly éppen megfelelő a klubfutball és a válogatott tornák között, a játékosokat pedig óvni kell a túlterheléstől.

Szintén napirendi pont volt a közgyűlésen az UEFA-viadalok (Bajnokok Ligája, Európa Liga) folyamatos fejlesztése.

– Az ECA és az UEFA egyaránt érdekelt abban, hogy ezek a sorozatok folyamatosan fejlődjenek – hangsúlyozta Karl-Heinz Rummenigge, az ECA elnöke. – A stagnálás visszalépést jelent, éppen ezért közösen kell keresnünk a megoldást a BL és az EL folyamatos fejlesztéséhez. Fontos, hogy minden érintett számára megtaláljuk a legjobb megoldást.

Orosz Pál így értékelte a tárgyalásokat a Fradi.hu portálon.

– Az elmúlt időben napvilágot láttak pletykák, hogy a legnagyobb európai klubok külön „szuperligába” tömörülnének, ami alapvetően felboríthatná a jelenlegi pénzelosztási rendszert. Erről azonban sem a közgyűlésen, sem a versenybizottság ülésén nem esett konkrétan szó. A Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában viszont Rummenigge elnök úr beszéde alapján lesznek változások a következő periódusban, amelyek remélhetőleg nem fogják hátrányosan érinteni a kisebb csapatokat sem, de konkrét javaslat most még természetesen nem hangzott el. A dolgok elébe menve a kisebb klubokat tömörítő 4. szubdivízió következő ülését meghívásunkra a Groupama Arénában rendezi meg idén tavasszal az ECA. Ott igyekszünk majd proaktívak lenni, és a mi érdekeinket szem előtt tartva egy közös álláspontot kialakítani.

Az ECA-közgyűlésen beszédet mondott Marco Villiger, a FIFA ügyvivő főtitkárhelyettese, valamint Gianni Infantino, az Európai Labdarúgó Szövetség főtitkára. Utóbbi jelöltette magát a FIFA elnöki székére, amelyről február 26-án szavaz a szervezet kongresszusa. Infantino ismertette elnöki programját az ECA közönségével.

– Az európai kluboknak nagyon jó és régi kapcsolata van Gianni Infantinóval – mondta Rummenigge. – Rengeteget értünk el az elmúlt években UEFA-szinten. A futball szellemiségében támogatjuk Giannit, és sok sikert kívánunk neki a közelgő elnökválasztáson.
Szintén szóba került a közgyűlésen a klubok kirekesztés ellenes kampánya.

– Az Európai Klubok Szövetsége továbbra is komoly hangsúlyt fektet a kirekesztés ellenes harcra. A futball világában mindenkinek a figyelmét fel kell hívnunk arra, hogy a rasszizmus elfogadhatatlan, zéró toleranciát alkalmazunk vele szemben – emelte ki Orosz Pál, aki saját munkacsoportjának megbeszéléséről is beszámolt. – A marketing bizottság ülésén a Bajnokok Ligája és az Európa Liga TV-közvetítési rendszeréről, a klubok jogairól tárgyaltunk, valamint a CSR munkacsoport beszámolóját hallgattuk meg. Emellett a Rapid Wien tartott hasonló klubbemutatót, mint legutóbb Manchesterben, az Old Traffordban a Ferencváros.

Orosz Pál a párizsi közgyűlés másnapján vonatra ült, hogy meglátogassa az Olympique Lyonnais létesítményeit. A francia klub ugyanis szeretne több területen együttműködni a Fradival.

– Még decemberben keresett meg minket Jean-Michel Aulas úr, a Lyon elnöke, hogy a Ferencvárossal szeretnének együtt dolgozni. Most a két franciaországi célpontot összekötöttem, hiszen TGV-vel 2 óra az út. Megnéztem a Lyon új stadionját, ahol a nyári Európa-bajnokságon a magyar válogatott Portugália elleni meccsét vívja. Emellett láttam az új, épülő edzőközpontot is. A Lyon egyébként júliusig még a régebbi létesítményét használja közösen az utánpótlás-csapataival.

– A Lyon nemzetközi hálózatot épít – már egészen Vietnamig elértek ebben –, a régiónkból pedig nagy örömünkre a Fradira esett a választása. Az együttműködésről tárgyaltam az OL utánpótlás-igazgatójával, de a férfi és női felnőtt csapatok szintjén is szeretnének velünk együtt dolgozni. A Lyon női csapata egyébként még a férfiaknál is sikeresebb, hiszen 2011-ben és 2012-ben is megnyerték a Bajnokok Ligáját. Azt azért tegyük hozzá, hogy a női részleg költségvetése Lyonban nagyjából annyi, mint a mi teljes éves költségvetésünk. A franciák hamarosan viszonozzák majd a látogatást, amikor szakmai csapattal érkeznek Budapestre, hogy tovább tárgyaljanak az együttműködés részleteiről a Ferencváros szakembereivel. Nagy dolognak tartom, hogy a 117 éves tradíciónk, ismertségünk és a munkánk alapján egy ilyen nagy sikereket megélt francia klub figyelmét is felkeltettük.

Olvasói sztorik