NB I

Fábio: mennem kellett, mert Jarni hozta a saját embereit

Csapatnyi próbajátékossal együtt érkezett Magyarországra a Békéscsaba hátvédje.

Kapcsolódó cikkek

Néhány nap híján négy éve már annak, hogy a Szigetszentmiklós bejelentette: leigazolja a korábban a portugál másodosztályú Bragantinóban szereplő, akkoriban azonban csapat nélküli Fábio Guarut, azaz Fábio Nascimento de Oliveirát. Az elsősorban középhátvédként és balhátvédként bevethető játékos még azon a nyáron a Puskás Akadémiához igazolt, ahol három évet töltött, majd 2015-ben az NB I újoncához, a Békéscsabához távozott. Az augusztusban magyar állampolgárságot szerző Fábioval beszélgettünk.

– Hogyan került a Szigetszentmiklós kötelékébe több mint fél év csapat nélküli tengődés után?

– 2012-ben érkeztem Magyarországra egy Budapesten lakó barátomon keresztül. Egy csapatnyi brazillal együtt jöttem, akik mindannyian próbajátékosok voltak. Három edzőmeccsen játszottam, mielőtt leigazoltak volna: egyet a Baja ellen, egyet a Ferencváros második csapatával, egyet pedig a Szigetszentmiklós ellen – utóbbiak figyeltek fel rám, láttak bennem fantáziát. Ezeken a találkozókon a csapattársaim a többi szabadon igazolható futballisták voltak, közülük végül velem együtt hárman kaptak szerződést itt, de a többiek már elhagyták Magyarországot azóta.

– Tavaly nyáron, három év után távozott a Puskás Akadémiától, pedig a feljutás után 14 találkozón szerepelt az újonc együttesben, többek közt a csapat történetének második első osztályú találkozóján is. Miért került sor a szakításra?

– Az edzőcsere miatt. Robert Jarni hozta a saját embereit, így nem fértem be a háromfős légióskeretbe [a PFLA-nak jelenleg nyolc külföldi játékosa van – a szerk.], így mennem kellett. Megegyeztünk a vezetőkkel, hogy nem hosszabbítunk szerződést, de időközben aztán a magyar állampolgárságot is megszereztem.

– Milyen hosszú távra tervez Békéscsabán?

– Elég hosszú távra. Szeretnék minél biztosabb pozíciót kiharcolni a csapatban teljesítményemmel. Szeretem az országot.

– Van, ami kifejezetten ideköti? Előfordulhat, hogy idővel azért tovább áll?

– Igen, ideköt a családom, mivel a menyasszonyom magyar. Itt képzelem el a jövőm, de úgy általánosságban véve is inkább Európában maradnék, tetszik az élet ezen a kontinensen. Ugyanakkor a sorsom isten kezében van, ezért nem tudom biztosra megmondani, két-három év múlva hol leszek éppen.

– A 2015–2016-os szezonban, ha szép csendesen is, de az egyik legjobb légióssá vált a magyar bajnokságban – mindezt a sereghajtónál. Mitől ez a formajavulás?

– Sokkal magabiztosabbnak érzem magam Békéscsabán. Mindenki igyekszik segíteni, legyen az az edző, a másodedző vagy a csapat bármely dolgozója. Igyekszem minél inkább együttműködni a többiekkel, talán ez lehet a dolog nyitja.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik