NB I

Diagnét nem szerették az Újpest-szurkolók?

A pénz nagy úr, de Lázokban és Lencsében benne van a lehetőség - mondja a lila-fehérek legendája Nagy László.

Kapcsolódó cikkek

Több hét után január utolsó napjaiban végül lezárult Mbaye Diagne, az ősszel Újpesten játszó csatár kálváriája. Mint az ismert, a góllövőlista második helyén lévő, az ősszel pazar formában futballozó támadó mindenképpen távozni szeretett volna Magyarországról, és utóbb ez sikerült is neki, hiszen Kínába szerződött. A lila-fehérek válaszlépésként leigazolták a Vasastól eljövő Lázok Jánost és kölcsönvették a Puskás Akadémia játékosát, Lencse Lászlót. A tavasz kilátásairól Nagy Lászlót, az Újpest legendáját és 25-szörös korábbi válogatott csatárát kérdeztük.

– Lázok János és Lencse László képes lesz pótolni Diagne-t?

– Az utóbbi időben egyikük sem tündökölt, de mindegyikükben benne van a lehetőség, hogy kiszakad a gólzsák, ahogy mondani szokás – kettejük közül is elsősorban Lencsében bízom és persze ott a rutinos Kabát Péter is. Létszámra azt gondolom, megvan a csapat. Sajnálom, hogy amikor hosszú idő után az Újpest végre talál egy gólerős csatárt, ilyen hamar elveszíti. A pénz nagy úr.

– A három említett támadó közül ki lehet majd a kezdőben vagy egyáltalán hányan kerülnek majd pályára?

– Szerintem nem a csatárok száma a meghatározó, ezzel együtt abban bízom, hogy kettő mindig a pályán lesz. Az ugyanakkor lehetséges, hogy egyikük visszavontabb szerepkört kap. Nem feltétlen 4-4-2-ben állnak majd fel, a szokásos 4-2-3-1 a valószínűbb. A lényeg ugyanakkor az, hogy minél többen vegyenek részt a támadásokban, beleértve a jobb- és balhátvédeket is.

– Mi a véleménye Mbaye Diagne döntéséről, viselkedéséről, aki nem szeretett volna az UTE színeiben focizni?

– Talán úgy érezte, nem szerették, pedig véleményem szerint minél több gólt rúgott, annál jobban megkedvelte a közönség. Minden mérkőzés róla szólt. A szerződése részleteit nem ismerem, így azt sem tudom, mi volt megfogalmazva a távozás feltételeiről, de ilyenkor valószínűleg a klubnál is leülnek gondolkodni és úgy voltak vele, hogy ha még pénzt is kaphatunk egy kölcsönjátékosért, ám legyen. Anyagilag biztos nem járt rosszul az Újpest. Én elfogadom a döntést, mégiscsak futballistáról beszélünk – valaki a pénzt jobban szereti, mint a klubot vagy a futballt magát. Nem tudom, Kínából hogyan szeretne tovább fejlődni, de ez már az ő baja.

– Az ismert történések fényében mi lehet a csapat reális célkitűzése a szezonra?

– A dobogó és a nemzetközi kupaszereplés, nem is lehet más egy Újpest ambíciója. Ez így van akkor is, ha a keret nem feltétlen elég erős hozzá – és itt nem a hazai, hanem a nemzetközi viszonylatra gondolok. Az első három helyezés valamelyike minden további nélkül tartható, mivel sajnos azt kell mondanunk, a Fradit leszámítva bármelyik csapat bármikor verhető. A Ferencváros is kapott már ki, de azért ők talán egy kissé magasabb szintet képviselnek.

Olvasói sztorik