NB I

Minden vágya, hogy ott legyen az Európa-bajnokságon

A kispesti Botka Endre a Honvéd hibátlan téli szezonjáról és a magyar válogatottal kapcsolatos terveiről is beszélt a Rangadó.hu-nak.

Kapcsolódó cikkek

Mint arról beszámoltunk, a virtuális „előszezon-bajnokságot” a Budapest Honvéd nyerte, amely kivétel nélkül győztes edzőmeccseket játszott, igaz, a Paks kivételével (melyet 3-1-re vertek) alacsonyabb osztályú ellenfelek ellen. Az elmúlt évekhez képest meglehetős nyugalomban és csendben készülő kispestiek egyik alapembere, az ősszel 18 mérkőzésen pályára lépő Botka Endre a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, van még mit javítani a játékon, de bizakodóak lehetnek.
– Maximálisan kihasználtuk az időt, az eredmények biztatóak, talán a legnagyobb pozitívum, hogy minden meccsen lőttünk két-három gólt. Ha ezt át tudjuk menteni a bajnoki meccsekre, nem lesznek gondjaink. Ugyanakkor nem csak rúgtunk, kaptunk is gólokat, amin változtatni kell. Nem ugyanazokat a hibákat követjük el, de valahogy gyakran pattan rosszul a labda, remélem, a bajnokságban kicsit szerencsésebbek leszünk ezekben a helyzetekben – fogalmazott a fiatal jobbhátvéd.

Marco Rossi, a csapat vezetőedzője Botka elmondása szerint többnyire elégedett volt a teljesítményükkel. A védő elismeri, nem játszottak hibátlanul a felkészülési találkozókon, de a fizikai terhelés miatt ebben néha a fáradtságnak is szerepe volt. Ami viszont egészen biztosan más volt idén, mint az előző év hasonló időszakában, az a nyugalom az öltözőben – nem volt nagy jövés-menés, temérdek új légiós.
– Sokkal jobb a hangulat az öltözőben így, hogy az ember ismeri a társait, összeszokottabb velük. Úgy érzem, egymásért is könnyebb úgy küzdeni a pályán, hogy nem változik naponta a helyzet – jegyezte meg Botka, aki szerint a Honvédnak nem hátra, hanem előrefelé kell tekintenie a táblázaton. A nyolcadik helyen álló kispestiek a Haladás ellen rajtolnak szombaton, egy győzelemmel megkezdhetnék a felzárkózást a középmezőny elejéhez.

– Rendkívül fontos lesz a Haladás elleni nyitány. Hat pontra vagyunk a dobogós helyektől, a szombathelyiek öttel vannak előttünk, a siker azt jelentené, hogy felfelé indulunk el és nem kell a mögöttünk lévőkkel foglalkoznunk. Nem lehet más célunk, csak a győzelem.

Botka Endrének a személyes céljait illetően is kulcsfontosságú lehet a tavasz. Huszonegy évesen szerepel Bernd Storck szövetségi kapitány bő Eb-keretében, és szélsőhátvéd poszton nem olyan nagy a választék a válogatottnál, hogy ne álmodozzon egy Eb-szereplésről, még akkor is, ha eddig nem lépett pályára a nemzeti csapatban.
– Minden vágyam, hogy ott legyek az Eb-n. A karrierem szempontjából óriási jelentősége lehetne egy ilyen szereplésnek. Nyugodtan mondhatom, jelenleg az egész életemet ennek szentelem, semmi más nem számít, nem érdekel, csak a futball. A hétköznapjaimat is ez határozza meg, az edzések közötti időben is. Úgy érzem, ha folyamatosan jó teljesítményt tudok nyújtani, lehet esélyem bekerülni a csapatba, fontos, hogy minden egyes meccsen hozzak egy megfelelő szintet – mondja Botka, aki bízhat abban, hogy Storck nem különösebben szívbajos, ha új arcokat, fiatal játékosokat kell mély vízbe dobni.

A kispesti hátvéd a kérdésünkre, hogy ezek alapján mit tekintene álomszezonnak tavasszal, különösebb gondolkodás nélkül feleli:
– A bajnokságban az első négy hely valamelyikére odaérni a Honvéddal, úgy, hogy folyamatosan játszom, nyáron pedig egy Eb-szereplés a válogatottal. Ennél többet egyszerűen nem kívánhatok magamnak.

Olvasói sztorik