NB I

Hová lett az „ősfelcsúti” csapat?

Megnéztük, hol járnak most a BL-klubtól igazoló Puskás Akadémia történelmi kezdőjének játékosai.

Kapcsolódó cikkek

A 2013–2014-es szezonban debütált az élvonalban a Puskás Akadémia FC. A felcsúti együttes azóta nagy változáson esett át, hírmondónak maradt néhány játékos az akkori keretből. A csapat egyre magasabbra teszi a lécet: szerdán például Vjacseszlav Csurkót, a BL-szereplő Sahtar Donyeck játékosát igazolták le.

A Felcsút anno a Lombard Pápa ellen debütált az élvonalban. Akkor a Hajdúch – Vachtler, Vaszicsku, Aposztolopulosz, Farkas N. – Tóth B., Polonkai, Bertus – Gajdos, Zsolnai, Baracskai kezdő tizenegyet küldte pályára Benczés Miklós vezetőedző. Tischler Patrik a szünetben állt be, csak úgy, mint Uros Nikolics, míg Tamás Márk az 54. minutumban jutott szóhoz az 1-1-gyel záruló találkozón – a felcsúti gólt Vaszicsku Gergő szerezte a 82. percben.

Megnéztük, az akkori debütáló csapat mire jutott azóta, merre járnak a történelmi első osztályú meccset játszó felcsúti játékosok.

A kapus Lubos Hajdúch tavaly nyárig erősítette a keretet, azonban a 2014–2015-ös szezonban már csak epizódszerep jutott neki: míg az újoncévben 25 bajnokin védett, addig tavaly négy meccsen szerepelt az élvonalban. Nyáron hazatért, és a szlovák újonc Skalicához szerződött, majd január elsején ismét váltott, és immár a Ruzomberok kapusának mondhatja magát.

Az akkor húszéves Vachtler Csaba kezdőként debütált az élvonalban, de nem sikerült megragadnia ott. A pápaival együtt négy meccset kapott az NB I-ben, majd 2014 januárjában Balmazújvárosba igazolt – először kölcsönbe, majd tavaly nyáron végleg, és azóta is ott játszik. Illetve most éppen nem játszik, ugyanis műtét után lábadozik az ősszel keresztszalag-szakadást szenvedő játékos.

A felcsúti futballtörténelem első élvonalbeli gólját jegyző Vaszicsku Gergő 22 évesen kóstolhatott bele az élvonal miliőjébe, szintén újoncként debütált a Pápa ellen. Első NB I-es idényére nem lehetett panasz, 27-szer kezdett, ám a következő idényben már csak 15 meccs jutott neki. Jelenleg is a Puskás játékosa, ősszel kölcsönben Csákváron szerepelt, igaz a kevés játéklehetőség – 48 perc az NB II-ben – miatt ismét váltani szeretett volna. Azonban az idény elején többször is játszott a Puskás második csapatában, így összesen két klubban lépett pályára, így ha ismét váltana, új együttesében nem juthatna szóhoz idén.

A görög Vasziliosz Aposztolopulosz is élete első NB I-es meccsét játszotta a Pápa ellen. 56 perc jutott neki, azóta viszont egy sem. 2014 nyarán lejárt a kölcsönszerződése – a Videoton játékosa volt akkoriban –, tavaly pedig már az amerikai USL-ben szereplő Rochesterben lépett pályára.

Farkas Norbert összesen kilenc meccsen kezdett abban az idényben, köztük a szezonnyitón is. Első és idáig egyetlen élvonalbeli szezonját futotta akkor a Felcsút játékosaként. 2014 nyarán Zalaegerszegre került, tavaly júliusban pedig már Siófokon írt alá, ahol novemberben a Mezőkövesd ellen megszerezte első profi bajnoki gólját.

Tóth Balázs is Videoton-kölcsönjátékosként szerepelt az együttesnél. Egy szezont töltött az élvonalbeli csapatban, majd 2014 őszén az NB II-es Szeged 2011-Grosics Akadémiához igazolt, ahol az ősz utolsó fordulóiban jutott szóhoz.

Tóth mellett Polonkai Attila is a rutint képviselte, és jelenleg is ő az egyik legtapasztaltabb játékos a maga 36 évével, illetve több mint 300 NB I-es meccsével. A válogatott középpályás a bokájával bajlódott az ősszel, műteni is kellett, így mindössze hatszor jutott szóhoz idén, de a felkészülést már a csapattal kezdte – az első szezonban, illetve tavaly alapember volt.

Bertus Lajost a szünetben cserélte le a szakvezető a fenti meccsen, majd további hat alkalommal kapott lehetőséget még abban az idényben. Az U-válogatott játékos aztán a következő nyáron tovább is állt, a Paks igazolta le, ahol azóta minden bajnokin kezdőként számoltak vele.

A 23. születésnapját éppen február 4-én ünneplő Gajdos Zsolt is a másodosztályba került. A Pápa ellen mutatkozott be, majd az Újpest és a Honvéd ellen kapott még lehetőséget. 2014 tavaszán már az akkor még másodosztályú Békéscsabát erősítette kölcsönjátékosként, melyben háromszor is eredményes volt – a Szolnok ellen (1-3) nagyon úgy tűnt, kézzel vette be a kaput, de a gól az, amit a bíró megad… 2014 nyarán Csákvárra igazolt, szintén kölcsönbe, ahol igazi gólzsákká lépett elő: 26 NB II-es bajnokin 14-szer volt eredményes, amire a kézgyanús gólnál reklamáló szolnokiak is felkapták a fejüket, így nyáron már a Tisza partjára tette át székhelyét. Itt sem vett vissza a tempóból: 11 őszi góljával holtversenyben vezeti a másodosztály góllövőlistáját.

A szintén rutint képviselő Zsolnai Róbert tíz meccsen játszott akkor ősszel, de gólt nem szerzett, s tavasszal már ő is az NB II-ben bizonyíthatott: a Szolnokhoz írt alá. Másfél évig erősítette az együttest, majd tavaly nyáron hazatért az NB III-as Dabasba.

Csatárként 21 évesen debütált az első osztályban Baracskai Roland. Gólt nem szerzett ősszel, majd télen átkerült a Videoton II.-höz, a tavaszt ott töltötte, aztán az NB II-be kieső Mezőkövesdhez igazolt. Egy idényt töltött el az ország keleti felében, majd a nyugati „csücsökbe” ment kölcsönbe: Sopronban játszik jelenleg. Az első fordulókban kezdőként számoltak vele, azt követően a kispadra szorult, ahonnét Jolly Jokerként bevethető: nyolcszor cserélték be ősszel, ebből négyszer gólt szerzett.

A cserék közül Uros Nikolics többször is bizonyíthatott, kilenc NB I-es meccse lett abban az idényben. 2015 januárjában távozott a magyar bajnokságból: a szerb Jagodina játékosa lett. Tamás Márk húszévesen 23 NB I-es meccsig jutott az első szezonjában – azóta már 52-nél jár a debütáló évében két piros lapot is begyűjtő védő. A következő idényt is Felcsúton töltötte, majd tavaly nyáron Diósgyőrbe igazolt. Azóta megszerezte első NB I-es gólját is: az Újpest elleni horrorhajrában az ő fejese döntötte el a három pontot.

Tischler Patrikot aligha kell külön bemutatni: az MTK korábbi gólfelelőse csereként mutatkozott be a Puskásban, a következő négy bajnokit követően azonban három találatával már vezette is a házi góllövőlistát. Ősszel még kettővel fejelte meg ezeket, majd tavasszal is jegyzett négyet. Tavaly még jobb szezont futott: bár a nyolcadik fordulóig gólképtelen volt, az őszt már a góllövőlista második helyén zárta hét találatával. Tavasszal is a hajrát nyomta meg: az utolsó öt fordulóban nyolcszor volt eredményes – ebből négyet az Újpest elleni vesztes (4-5) meccsen jegyzett. Idén három gólnál tart, de tavasszal növelheti találatainak számát Felcsúton – immár a Videoton színeiben, melyet kölcsönjátékosként erősít, és amely a Pancho Arénában játssza tavaszi meccseit.

Olvasói sztorik